Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Is vaker op blote voeten lopen een goed idee?

9 september 2019 | Nagelstyling & Pedicure
Is vaker op blote voeten lopen een goed idee?

Wie kent dat heerlijke gevoel niet van met je blote voeten over het strand of door het gras lopen? Voor de meeste mensen houdt blootvoets lopen daarmee wel op. Zelfs binnenshuis dragen de meesten gewoon schoenen. Toch zien we dat steeds meer mensen hun schoenen wat vaker laten staan. Hoe zit dat nu met op je blote voeten lopen, is dat nu beter voor je voeten? We gaan hier in op de voordelen van op blote voeten lopen en de klachten die hiermee voorkomen of verminderd kunnen worden.

Beweeglijkheid van de voet bevorderen

Wist je dat een voet 26 botten, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren bevat? Dat is een complex geheel en heeft als doel om veel beweging mogelijk te maken om te staan, te lopen en te grijpen. Daarnaast zorgt de bouw van de voet voor een natuurlijke demping. Er was een tijd dat iedereen op blote voeten liep of een lapje van leer onder de voeten bond om toch enige bescherming te bieden. Ons lichaam zit slim in elkaar. Waarom maken we het onszelf dan zo moeilijk door schoenen aan te doen, die deze bewegingen en functies bemoeilijken? Wil je meer weten over de opbouw en werking van het menselijk lichaam? Schrijf je dan in voor onze Cursus Anatomie, Pathologie en Fysiologie.

Voetklachten voorkomen

Wanneer voeten niet optimaal kunnen bewegen, dan betekent dat automatisch dat dit in een ander deel van het lichaam gecompenseerd moet worden. Dat gebeurt dan vaak in de knieën, heupen, rug of nek. Het gevolg hiervan is dat er pijntjes ontstaan, die op de lange duur van kwaad tot erger gaan. Het is soms lastig om de oorzaak van de pijn te achterhalen. Artsen staan er niet altijd bij stil dat de pijn terug te leiden kan zijn tot een voetprobleem en zoeken naar een oorzaak in de directe omgeving van de pijnlijke plek. Door regelmatig op blote voeten te lopen, train je op natuurlijke wijze de spieren en gewrichten van je voeten. Zo zorg je ervoor dat ze sterk blijven. Bovendien werkt dit ook door in je beenspieren en uiteindelijk is het dus goed voor je hele lichaam.

Nog meer voordelen van op blote voeten lopen

Op blote voeten lopen brengt nog meer voordelen met zich mee:

Beter evenwicht
Schoenen kunnen ons natuurlijk evenwicht verstoren. Door je voeten op de juiste manier te gebruiken, worden een goede lichaamshouding en een goed evenwicht bevorderd.

Bloedcirculatie
Het hart pompt bloed door ons lichaam, maar dit orgaan kan daarbij wel wat hulp gebruiken. Het spannen van onze spieren en lichaamsbeweging ondersteunen de bloedcirculatie. Door het dragen van schoenen hoeven bepaalde spieren in de voet veel minder hard te werken, waardoor ook de bloedcirculatie hier minder wordt. Hierdoor heb je mogelijk sneller koude voeten of pijnklachten.

Betere geleiding van zenuwprikkels
Op de voetzool bevinden zich veel uiteinden van zenuwen. Doordat we op schoenen lopen, worden deze veel minder geprikkeld en neemt de werking af. Door vaker op blote voeten te lopen kun je deze natuurlijke functie optimaal houden. Hier leer je ook meer over in onze Opleiding Voetreflexologie. 

Op blote voeten lopen is niet voor iedereen!

Als je besluit om op blote voeten te lopen, ben je vatbaarder voor blessures. Je lichaam is hier niet aan gewend. Het is ook belangrijk dat je gezond bent en geen ziektes hebt, bijvoorbeeld diabetes of andere ziekten waarbij het gevoel in je voeten is aangetast. Diabetespatiënten hebben soms minder gevoel in hun voeten, waardoor ze het niet voelen als de huid beschadigd wordt. Bovendien is het lastig om overal en altijd op blote voeten te lopen; op straat, in winkels en op het werk. Daarbij is het in de wintermaanden soms veel te koud. Wel zien we dat er steeds meer schoenenmerken zijn die ‘barefoot schoenen’ aanbieden. Dit zijn schoenen die de voet beschermen voor de ondergrond, maar geen ondersteuning bieden.

Gezonde voeten als basis voor een gezond lichaam

Heb jij het beste met voeten voor en wil je hier alles over leren? Dan is onze volwaardige Opleiding Pedicure een aanrader. Je leert in deze opleiding meer over de anatomie van de voet, de biomechanica van het gaan en staan, schoenadvies en je leert om voetklachten te herkennen. Sommige voetklachten kun je als pedicure verhelpen, bij andere klachten is het belangrijk dat je je klant doorstuurt naar een specialist, zoals een podoloog of podotherapeut.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie