• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Mijn klant heeft een acrylaat allergie, wat nu?

6 september 2016 | Nagelstyling & Pedicure
Mijn klant heeft een acrylaat allergie, wat nu?

Een klant met een allergie voor gelnagels? Het komt heel sporadisch voor, maar het is wel belangrijk dat je als nagelstyliste hierop bedacht bent. Sommige mensen zijn allergisch voor het acrylaat in gels. Je kunt een acrylaat allergie herkennen aan de volgende symptomen; zwelling van de huid rond de nagels, roodheid, jeuk en de huid van de vingertoppen kan ook barsten. Wat nu? Ben je nu een klant kwijt?

Wat is een acrylaat allergie?

Een acrylaat allergie of kunstnagel allergie is een vorm van contactallergie. Acrylaten vallen onder de synthetische plastics en harsen en staan erom bekend dat ze vaak tot een contactallergie leiden. Bij een contactallergie lokt een allergeen, in dit geval een acrylaat, een ontstekingsreactie van de huid uit. De allergene stof dringt de huid binnen en zorgt daar voor een allergische reactie. Er wordt overgevoelig gereageerd op de stof, waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd.

Verschil tussen gelnagels en acrylnagels

Zowel bij gelnagels als bij acrylnagels kan er een acrylaat allergie ontstaan, alleen is de kans bij acrylnagels wat groter. Behalve dat er bij acrylnagels een allergische reactie kan ontstaan door direct contact, kan er ook via de lucht een allergische reactie ontstaan. De acrylnagels worden gemaakt van een mengsel van acrylpoeder en een vloeistof (liquid methode), die erg vluchtig is. De acrylaat allergie kan zo ook via de lucht ontstaan. In het geval van gelnagels wordt er met een stroperiger mengsel gewerkt, dat veel minder vluchtig is. Bij Wellness Academie hebben we daarom gekozen voor een Opleiding Nagelstyliste waarin je leert werken met gelnagels.

Hoe kun je een acrylaat allergie vaststellen?

Hierboven haalden we al enkele symptomen van een acrylaat allergie aan, zoals zwelling van de huid rond de nagels, roodheid, jeuk en gebarsten huid rond de vingertoppen. Maar het kan ook gepaard gaan met misvormingen aan de nagel, het loslaten van de nagel en eczeem op andere plaatsen, zoals de handrug, onderarmen, het gezicht en de hals. De allergische reactie treedt meestal binnen enkele uren of na een dag op na het aanbrengen van de kunstnagels. Om een daadwerkelijke diagnose te kunnen stellen is een plaktest nodig, die wordt uitgevoerd door een dermatoloog.

Hoe kan een acrylaat allergie behandeld worden?

Wanneer een klant na het plaatsen van kunstnagels met bovenstaande symptomen bij je terugkomt, is het belangrijk om de klant door te verwijzen naar een arts. Om de jeuk en de zwelling te kalmeren kun je je klant aanraden om een kalmerende zalf aan te brengen en om een antihistamine tabletje in te nemen. Wanneer er sprake is van opengesprongen blaasjes kan zinkzalf helpen om de huid snel te herstellen. Bij ernstige klachten kan een arts corticosteroïden crème voorschrijven om de ontsteking te remmen.

Kan mijn klant nu nooit meer kunstnagels dragen?

Heeft je klant een acrylaat allergie, dan hoeft dit niet te betekenen dat je klant nooit meer kunstnagels kan dragen. Er bestaan verschillende anti allergene gels (CND Brisa is alvast een aanrader). Een nadeel voor de nagelstyliste is dat anti allergene gels lastiger aan te brengen zijn, omdat de gel minder gemakkelijk te modelleren is. Een nadeel voor de klant is dat men iets minder keuze heeft aan kleuren. Het eindresultaat van anti allergene gel is echter net zo mooi als van gewone gel. Ook blijven deze gelnagels drie tot vier weken mooi zitten. Het is dus zeker een goed alternatief voor klanten met een acrylaat allergie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie