Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Klanttevredenheid: Kruip in de huid van je klant!

9 november 2018 | Schoonheidszorg
Klanttevredenheid: Kruip in de huid van je klant!

Het allerbelangrijkste voor het voortbestaan van jouw salon is een grote klanttevredenheid. Houd er rekening mee, dat niet alleen het eindresultaat van jouw behandelingen telt. De volledige ervaring, van een afspraak maken en het ontvangst tot afscheid nemen van je klant, is belangrijk. Heb je je weleens echt verplaatst in je klant? Pas dan krijg je een goed beeld van jouw service en waar het mogelijk nog aan ontbreekt. Tijd om jezelf en je salon eens kritisch onder de loep te nemen!

Doe je ook echt wat je belooft?

Bekijk wat je allemaal belooft op je website, in je nieuwsbrief, op social media, ect.. Kom je deze beloftes na? Doe jij de belofte: ‘In alle rust genieten van een momentje voor jezelf’? Deze belofte komt niet goed uit de verf als tijdens de behandeling steeds de telefoon rinkelt of als je in de behandelruimte het lawaai in de wachtruimte hoort. Beloof jij een persoonsgerichte benadering met advies op maat? Ga dan voor jezelf na of je deze belofte voor elke klant nakomt, ook als je klant er niet om vraagt? Niet iedereen zal vragen stellen over een behandeling of gericht advies vragen voor thuis. Vaak is dat niet, omdat men niet geïnteresseerd is, maar soms weet men niet goed wat te vragen of verwacht de klant dat jij erover begint. Als dat niet gebeurt, kan dat een tegenvaller zijn. Neem steeds het voortouw en ontdek in hoeverre je klant meer informatie wenst.

Een optimale ervaring zit vaak in kleine dingen!

Denk na over hoe je zelf graag ontvangen zou worden in een beauty salon. Je wilt je bijvoorbeeld graag op je gemak voelen, je wilt je welkom voelen en persoonlijke aandacht krijgen. Kleine gebaren, zoals een vriendelijk welkomstwoord, een kopje thee of koffie en wat lekkers of een klein cadeautje achteraf, bijvoorbeeld een miniatuurtje om eens uit te proberen voor een bepaald beautyprobleem, kunnen het verschil maken. Houd er ook rekening mee dat trouwe klanten zich gewaardeerd willen voelen. Ga op onderzoek uit naar hoe je jouw behandelingen meerwaarde kunt geven. Door je klanten steeds op een aangename manier te verrassen, bijvoorbeeld met een extra behandeling of een unieke service, voorkom je dat ze naar de concurrent stappen.

Geef je klant zo veel mogelijk informatie

Jij hebt die microblading behandeling misschien al honderd keer uitgevoerd, maar voor je klant is het mogelijk de eerste keer. Peil wat je klant al over de behandeling weet en geef zo veel mogelijk informatie. Je stelt je klant met deze kennis en expertise op haar gemak, omdat je haar het gevoel geeft dat ze in goede handen is. Maar ook bij ‘eenvoudigere’ behandelingen, zoals een verzorgende gezichtsbehandeling, zal je klant het misschien prettig vinden als je vertelt wat je doet. Leg uit wat je doet en waarom en welke producten je voor welk doel inzet. Hiermee laat je zien dat je niet zomaar een standaard behandeling geeft, maar dat je oprecht voor je klant zorgt. Vervolgens kun je ook advies geven over producten die de klant thuis het beste kan gebruiken en geef je meteen de verkoop van producten in je salon een boost!

Let op: misschien wil je klant liever in alle rust genieten!

Houd er rekening mee dat er ook klanten zijn, die liever in alle rust van een ontspannende behandeling willen genieten. Leg aan het begin van de behandeling kort uit wat je gaat doen en vraag gewoon wat je klant het prettigste vindt. ‘Zal ik steeds uitleggen wat ik aan het doen ben of wilt u liever in alle rust genieten?’ Benadruk dat als de klant tijdens de behandeling vragen of speciale wensen heeft, ze dat gewoon aan jou duidelijk moet maken. Wanneer je klant een relaxmoment wenst, kun je altijd na afloop nog kort uitleggen wat je gedaan hebt, je klant adviezen voor thuis meegeven en eventueel geschikte producten aanbevelen.

Speel in op de behoeften van je klant

Misschien herken je de volgende situatie wel? Je bent in een winkel en hebt een vraag. Op dat moment is er echter geen medewerker in de buurt of de medewerkers hebben het te druk met andere dingen. Je denkt bij jezelf: ‘Laat maar zitten.’ Voorkom dat dergelijke situaties in jouw salon voorkomen. Heb vanaf de binnenkomst tot het afscheid voortdurend oog voor je klant, ook als je klant even moet wachten. Merk je dat je klant zich niet op zijn/haar gemak voelt, speel daar dan op in. Maak een praatje over dagelijkse dingen om het ijs te breken. Of heeft je klant misschien aandacht voor een bepaald product in de display in je salon? Geef dan meteen wat extra informatie over het product, over de prijs of over eventuele andere aanbiedingen in je salon.

Ervaar hoe het is om klant te zijn!

Een goede manier om je salon kritisch onder de loep te nemen, is door zelf weer eens bewust te ervaren hoe het is om klant te zijn. Probeer eens een behandeling uit bij een salon waar je nog nooit bent geweest. Hoe ervaarde je dit? Wat vond je prettig en wat was minder prettig? Heb je personeel in dienst in jouw salon, deel deze ervaring dan met je medewerkers, zodat ook zij hier meer aandacht aan besteden. Wil je het nog grondiger aanpakken en erachter komen hoe je klanten een behandeling in jouw salon ervaren? Laat ze dan na afloop anoniem een vragenlijst invullen met ruimte voor opmerkingen en suggesties om jouw service te verbeteren.

Zou je ook graag een eigen schoonheidssalon runnen? Schrijf je vandaag nog in voor onze volwaardige Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie