Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Koud water voor een betere huid? Feit of fabel?

6 oktober 2016 | Schoonheidszorg
Koud water voor een betere huid? Feit of fabel?

Zweden en Finnen zweren ze er al eeuwen bij: een ijskoude plens water als rituele afsluiting van een sauna bezoekje. Ook in onze contreien gaan steeds meer mensen voor koud. Helemaal nu uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die een dagelijkse koude douche nemen minder ziek zijn en dat het zelfs wonderen schijnt te doen bij een depressie. Anderen beweren weer dat koud water een gunstig effect heeft op je huid. Klopt dit? Krijg je van koud water een betere huid? Wij checken vier beweringen.

1. Koud water verkleint de poriën

Helaas. Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert. De huid krijgt hier een boost van en lijkt korte tijd ‘strakker’ te staan. Maar helaas is dit slechts een optisch en kortstondig effect. Overigens betekent dit niet dat het gebruiken van heet water beter is. Heet water droogt de huid sneller uit.

2. Je gezicht met koud water wassen is beter voor je huid

Nu we weten dat koud water niet de magische kracht heeft om je poriën te verkleinen of te sluiten, is het niet langer nodig om je huid te kwellen met die kou. Of toch wel? Is koud water beter voor je huid, zoals sommigen beweren? Het antwoord is een simpele ‘nee’. Je huid is een gevoelig orgaan. Een ijskoude wasbeurt kan aardig heftig zijn voor de (kwetsbare) huid.

Door te douchen en je gezicht te reinigen met een temperatuur die dicht bij je lichaamstemperatuur ligt, behandel je de huid milder. Vooral de huid van je gezicht is daar des te meer bij gebaat. Bovendien heeft onderzoek aangewezen dat warm water de doorlaatbaarheid van je huid vergroot. Dat is wel zo handig wanneer je een masker of ander huidverzorgingsproduct wilt aanbrengen. Leer alles over een verantwoorde gezichtsverzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging of volg de volledige Opleiding Schoonheidsspecialiste.

3. Hydrotherapie (wisselbaden) doet cellulite verdwijnen

Hydrotherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en zou daarmee cellulite (sinaasappelhuid) voorgoed laten verdwijnen. Helaas. Ook deze stelling moeten we naar het land der fabelen verwijzen. Cellulite is een complex fenomeen dat met geen enkele quick fix verholpen kan worden. Vooral wanneer je bedenkt dat de toename van onderhuids vet een belangrijk element is in het ontstaan van cellulite, begrijp je al snel dat een wisselbad weinig zal uitmaken. Want hoe effectief een hydrotherapie de doorbloeding van de huid ook stimuleert, dat extra laagje vet zal het nooit oplossen.

4. Koud water versterkt je immuunsysteem

Hoe komt het dan dat veel mensen toch denken dat koud water goed is voor de huid? De reden hiervan is wellicht dat koud water wel degelijk een positief effect heeft op je immuunsysteem. Recent wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) wijst uit dat mensen die de dag beginnen met een korte koude douche, minder lang ziek zijn. Hun lichaam lijkt griepjes effectiever de kop in te drukken, waardoor zij er sneller bovenop zijn. Dit positieve effect werkt ook door op de huid. Een gezond lichaam is nou eenmaal sneller gehuld in een mooie glanzende huid!

Kortom, hoewel je van een koude douche bepaald niet strakker in je vel gaat zitten, kan het wel verkwikkend werken. Probeer daarbij alleen je gezicht te ontzien! Wil je meer leren over de werking van de huid? Of wil je jouw kennis over het menselijk lichaam opfrissen? Volg een Cursus Anatomie, Pathologie en Fysiologie en bestudeer het menselijk lichaam van top tot teen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
 • 2 dagen
 • v.a. € 289
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie