* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Kun je de aanmaak van collageen stimuleren?

1 juni 2017 | Schoonheidszorg
Kun je de aanmaak van collageen stimuleren?

Interesse in huidverzorging? Dan zul je vast al vaker het begrip ‘collageen’ tegen zijn gekomen. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en soepelheid van de huid. Maar wat is collageen eigenlijk? Zijn huidverzorgingsproducten met collageen zin of onzin? Kun je op andere manieren de aanmaak van collageen stimuleren? In samenwerking met docenten van de opleiding schoonheidsspecialiste van Wellness Academie geven we hier antwoord op deze vragen. 

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit en een lichaamseigen bouwstof. Het is essentieel voor een soepele en stevige huid. Het begrip ‘collageen’ komt van het Griekse woord ‘colla’, dat ‘lijm’ betekent. De lederhuid bestaat voor 30% uit collageen. Al na het 20ste levensjaar neemt de productie van collageen af. Dit betekent dat het bindweefsel minder stevig wordt, dat de huid minder stevig is en dat er rimpels ontstaan. Een belangrijk kenmerk van de lederhuid is dat het zichzelf niet vernieuwt. Zijn de cellen van dit gedeelte van de huid (middelste gedeelte van de huid) beschadigd, bijvoorbeeld door de schadelijke uv-stralen van de zon, dan is de schade blijvend. Dit uit zich in rimpels, verzakkingen van de huid of littekens.

Collageen op je huid smeren?

Er zijn heel wat huidverzorgingsproducten met collageen die beweren dat ze rimpels verminderen. Het feit is echter dat collageen in crèmes niet door de huid wordt opgenomen. De crèmes kunnen geen collageen toevoegen aan de lederhuid om de huid steviger en soepeler te maken. Wat crèmes met collageen wel doen, is dat ze een beschermend laagje op je huid vormen, waardoor de huid het vocht beter kan vasthouden. Dit zorgt voor een tijdelijk en visueel effect. Alle hydraterende crèmes doen dit, dus daarvoor hoef je geen ‘speciale’ crème met collageen te kopen. Wat je wel kunt doen, is kiezen voor crèmes die de collageenproductie bevorderen. Dit zijn crèmes met de ingrediënten retinol A en hyaluronzuur. Leer meer over huidverzorging in onze Cursus Gelaatsverzorging.

Collageen stimuleren met de juiste voeding?

Je kunt de aanmaak van collageen stimuleren met de juiste voeding. Hiervoor is het belangrijk om te weten dat voor de productie van collageen, eerst ‘pro-collageen’ wordt gemaakt. Hiervoor zijn de aminozuren glycine en proline, vitamine C en het mineraal koper nodig:

 • Glycine
  Dit is een aminozuur dat aanwezig is in voeding met veel eiwitten; vlees, vis, kaas, gelatine en bouillon getrokken van vlees met bot.
 • Proline
  Dit is een aminozuur dat aanwezig is in: eiwitten, zuivelproducten, paddenstoelen, kool en asperges.
 • Vitamine C
  Zit onder andere in sinaasappels, kiwi’s, aardbeien en aardappelen.
 • Koper
  Dit is een mineraal dat aanwezig is in onder andere: sesamzaad, cashewnoten, linzen, cacaopoeder en orgaanvlees.

Wat je vooral niet moet doen!

Er zijn ook voedingsmiddelen en gewoontes die ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid collageen in je huid sneller afneemt, waardoor het huidverouderingsproces versneld wordt:

 • Te veel suiker en geraffineerde koolhydraten
  Suiker en geraffineerde koolhydraten zorgen voor een proces van glycatie; dit betekent dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt. Suiker hecht zich in het bloed aan eiwitmoleculen, waardoor weefsels minder soepel worden en waardoor ook de huid minder elastisch wordt. Hierdoor ontstaan sneller rimpels.
 • Blootstelling aan de zon
  De zon kan aangewezen worden als de belangrijkste veroorzaker van vroegtijdige huidveroudering. De schadelijke uv-stralen zorgen voor het afnemen van de collageen aanmaak.
 • Roken
  Nicotine zorgt voor een vernauwing van de bloedvaten in de huid. Daardoor worden er minder voedingsstoffen en zuurstof naar de huid vervoerd. Ook zorgt het ervoor dat collageen wordt afgebroken, waardoor je eerder rimpels krijgt. Nicotine breekt eveneens vitamine C af, dat nodig is voor de aanmaak van collageen.

Collageen supplementen

Het beste is om gezond te eten om zo op die manier voldoende bouwstoffen binnen te krijgen die nodig zijn voor de aanmaak van collageen. Er bestaan ook supplementen met collageen die je hierbij kunnen helpen. Een onderzoek toonde aan dat het gebruik van collageen supplementen rimpels kan verminderen.

Ga naar een gediplomeerde schoonheidsspecialist

Voor een mooiere huid kun je het beste naar een gediplomeerde schoonheidsspecialiste gaan. Deze professional kan je adviseren over de producten en behandelingen die het meest geschikt zijn voor jouw huid. Ook kan een schoonheidsspecialiste de aanmaak van collageen stimuleren met massages of een laserbehandeling. Zelf schoonheidsspecialiste? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Hasselt, Gent of Antwerpen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie