Laser / IPL straks verboden voor schoonheidsspecialisten in Nederland?
In Nederland maakt men zich zorgen over de laser- en IPL-behandelingen die door schoonheidsspecialisten worden uitgevoerd. Daarom wil de Nederlandse Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat laseren en IPL medisch voorbehouden handelingen worden via de Wet op de beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, afgekort als Wet BIG. Zijn laser- en IPL-behandelingen bij een gediplomeerde schoonheidsspecialiste niet in goede handen?
Laserbehandelingen en flitslichttherapie (IPL)
In zowel Nederland als België worden laserbehandelingen en flitslichttherapie (IPL) als ontharingstechnieken uitgevoerd door schoonheidsspecialistes. Er wordt altijd benadrukt dat het belangrijk is dat je weet waar je mee bezig bent en dat je een Opleiding Schoonheidsspecialiste moet volgen, voordat je deze technieken toepast. Laser en IPL brengen namelijk wel risico’s met zich mee. Wanneer deze behandelingen verkeerd worden uitgevoerd kan het leiden tot verbranding, littekenvorming en pigmentverkleuringen. Dit kwam ook naar voren in een onderzoek dat de Nederlandse minister liet uitvoeren door het RIVM. Over het voorstel van de wetswijziging zegt minister Edith Schipper: “Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit.”
Laser en IPL als voorbehouden handeling
Al in 2013 haalde Minister Edith Schippers aan dat ze wilde dat mensen beter geïnformeerd moeten worden over esthetische cosmetische behandelingen en dat ze wilde dat laserbehandelingen en IPL als voorbehouden handelingen worden aangemerkt. Onder een voorbehouden handeling verstaat men risicovolle, medische handelingen die alleen door bevoegde zorgverleners worden uitgevoerd. In de Wet BIG staat wat de voorbehouden handelingen zijn en wie ze zelfstandig of in opdracht mag uitvoeren. Voorbeelden van voorbehouden handelingen zijn chirurgische en verloskundige handelingen, injecties en narcose. Het doel van de minister is om een voorstel tot wetswijziging van de Wet BIG aanstaande zomer naar de Tweede Kamer te sturen, zodat ook laseren en IPL onder deze wet gaan vallen.
ANBOS is tegen het voorstel
Omdat laseren en IPL risico’s met zich meebrengen startte ANBOS, de Nederlandse beroepsorganisatie voor schoonheidsspecialisten, een aantal jaar geleden al een specialisatie ontharingstechnieken met extra aandacht voor veiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden voor IPL en laserbehandelingen. ANBOS is het niet eens met het voorstel van de minister en vindt dat hierdoor het belang van de consument in het geding komt. ANBOS bracht daarom een persbericht naar buiten en stelde een petitie op. Door overbeharing te laten behandelen door artsen en huidtherapeuten worden de behandelingen volgens de beroepsorganisatie onnodig duur en minder toegankelijk. ANBOS zegt hierover ook: ‘De Inspectie van Gezondheidszorg (IGZ) krijgt de opdracht deze maatregel te handhaven, maar dat is onhaalbaar en onbetaalbaar. De minister zet met deze maatregelen goed opgeleide schoonheidsspecialisten, die deze behandelingen al vele jaren met succes uitvoeren, buitenspel. Bovendien vergroot zij hiermee het speelveld voor beunhazen.’
Gevolgen van de nieuwe wet
Als de nieuwe wet wordt aangenomen betekent dat dat o.a. schoonheidsspecialisten of tatoeëerders (voor weglaseren van tatoeages) geen laserbehandelingen en IPL-behandelingen mogen uitvoeren. Ze mogen dit eventueel wel nog doen in opdracht van en onder de verantwoordelijkheid van een bevoegd behandelaar. In dat geval is de opdrachtgever tuchtrechtelijk aanspreekbaar. In de praktijk zal het echter voor veel schoonheidsspecialistes betekenen dat ze deze behandelingen niet meer zullen uitvoeren. Of deze eventuele wetswijziging ook tot wijzigingen gaat leiden in België dat weten we nog niet.
Cursussen die je mogelijk ook interesseren
infoavonden
Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.