Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Last van roodheid in het gezicht?

19 januari 2016
Last van roodheid in het gezicht?

Veel mensen krijgen weleens te horen wanneer ze vanuit de kou ergens naar binnen gaan waar het lekker warm is; ‘Wat heb je mooie rode wangen?’ Rode wangen in de winter, daar is helemaal niets mis mee. Rode wangen zijn vaak een teken van gezondheid. Maar wanneer iemand knalrood kleurt en dagelijks last heeft van roodheid in het gezicht is dat een ander verhaal. In de opleiding schoonheidsspecialiste leer je hoe je mensen kunt helpen die hier last van hebben. We vertellen je er hier alvast wat meer over!

Oorzaken rode huid in de winter

Normaal gesproken beschermt de huid ons tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, vuil, kou, hitte en bacteriën. Dit noemen we de barrièrefunctie van de huid. Om deze barrièrefunctie zo optimaal mogelijk zijn werk te laten doen, moet de huid in goede staat zijn en voldoende gehydrateerd zijn. Wanneer de huid veel vocht verliest door weersomstandigheden als kou en gure wind en mogelijk in combinatie met de centrale verwarming kan de barrièrefunctie aangetast worden. Er ontstaan dan sneller huidproblemen, zoals een schrale, droge en rode huid. Behalve dat het winterse weer voor roodheid kan zorgen bij een gevoelige huid, bestaan er nog meer soorten roodheid. Het is belangrijk dat je als schoonheidsverzorgster of visagiste ook deze soorten roodheid kunt herkennen.

Clownseczeem

Een veelvoorkomende vorm van roodheid in het gezicht is periorale dermatitis, beter bekend als clownseczeem. Dit is een rode uitslag die voornamelijk rondom de mond optreedt en die wordt veroorzaakt door cosmetica. Het kan tevens langs de ogen en de neus optreden. Het komt vooral veel voor bij mensen met een vet huidtype. De huid vertoont schilfers en voelt branderig aan. Breng op de huid met clownseczeem absoluut geen make-up aan en gebruik ook geen hormooncrèmes. Ook dag- en nachtcrèmes kunnen deze aandoening in de hand werken. De huid kan het beste behandeld worden met lanettecrème of een crème met antibiotica. Verwijs je klant hiervoor door naar de huisarts.

Rosacea

Een andere vorm van roodheid is rosacea. Deze roodheid ontstaat doordat de allerkleinste haarvaatjes (teleangiëctasieën) in de oppervlakte van de huid verwijd zijn. De werking van de haarvaatjes kan verstoord raken door extreme temperatuurswisselingen, maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen als cosmetica, geneesmiddelen, warmte, zonlicht en eventueel voeding. Rosacea komt vooral voor bij mensen met een bleke huid. In een later stadium kunnen de haarvaatjes blijvend verwijd zijn (couperose) en er kunnen rode bultjes en puistjes ontstaan. Rosacea wordt in dit stadium ook wel acne rosacea genoemd. Rosacea kan behandeld worden met antibioticacrème en er bestaan licht- en laserbehandelingen om de roodheid te verminderen. Ook hiervoor verwijs je je klant naar een arts.

Tips om roodheid te verminderen

Bij roodheid als gevolg van een gevoelige huid in de winter kun je de huid behandelen met milde cleansers en milde hydraterende crèmes. Een aanrader zijn de Redness Solution producten van Clinique. Adviseer je klanten om hun huid meerdere keren per dag goed in te smeren. Het is ook een goede tip om voor het slapen gaan een laagje vaseline op de huid aan te brengen. Als schoonheidsspecialiste kun je veel betekenen voor mensen met huidproblemen. Is dit jouw ideale job? Maak dan eens kennis met onze Opleiding Schoonheidsspecialiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie