Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Leer make-up afstemmen op de oogvorm

15 juli 2016
Leer make-up afstemmen op de oogvorm

Ieder gezicht is anders. Dat is wat het werk van een visagist zo afwisselend maakt! Naast de vorm van het gezicht en de tint van iemands huid, bepaalt de vorm van de ogen welke make-up wel en niet werkt. Maar hoe weet je eigenlijk met welke vorm oog je te maken hebt? En hoe kun je de make-up afstemmen op de oogvorm?

Bepaal de oogvorm

Als visagist kun je ogen klein laten lijken, of juist groot. Je kunt ze ver van elkaar af laten staan, of juist dicht bij elkaar. Hoewel je met slimme effecten heel veel kunt bereiken, is de natuurlijke vorm van de ogen natuurlijk altijd je uitgangspunt. Een eerste stap bij het aanbrengen van make-up is dan ook het bepalen van de oogvorm. Dit doe je ten eerste door het oogwit te bestuderen. Hoe goed is het oogwit te zien rondom de irissen als het oog recht vooruitkijkt? Is het helemaal rondom zichtbaar? Dan heb je te maken met ronde ogen. Is het alleen rechts en links van de iris zichtbaar? Dan is de vorm van het oog meer amandelvormig.

Hangende ogen test

Een tweede check kun je doen door een denkbeeldige horizontale lijn te trekken in het midden van het oog. Vervolgens ga je na of de uiterste ooghoek net boven of net onder de lijn valt. Valt het net eronder? Dan heb je te maken met ‘hangende’ ogen en weet je dat je make-up kunt inzetten die de ogen wat omhoogtrekken. Dit doe je bijvoorbeeld door met een lichte tint oogschaduw te werken en deze vanuit de binnenste hoek van het oog aan te brengen. Ook de eyeliner breng je vanaf dit punt aan en trek je volledig door tot het andere einde van het oog.

Kleine of diepliggende ogen

Bij kleine of diepliggende ogen kun je het beste werken met lichte tinten op het ooglid of met donkere eyeliner aan de buitenkant van de ogen. Zo laat je de ogen er net wat extra uitspringen. Juist een goede eyeliner kan hier veel werk verrichten: je legt hierdoor nóg meer accent op de ogen. Houd bij diepliggende ogen de lijn dun en trek hem niet helemaal door. Begin aan de buitenkant van het oog en stop net voorbij de pupil.

Afstand tussen de ogen

Ook de afstand tussen de ogen bepaalt hoe je make-up het beste kunt aanbrengen. Staan de ogen dicht bij elkaar? Werk dan met een donkere eyeliner en breng deze enkel vanaf de buitenkant aan tot de helft van het oog. Zo creëer je extra afstand. Staan de ogen juist ver van elkaar af? Pas de eyeliner dan aan vanaf de uithoek van het onderste ooglid. Voor een extra effect, kun je eyeliner in een felle kleur gebruiken. Hoe meer je de uiteinden van de ooghoeken laat spreken, hoe minder groot de afstand zal lijken!

Wil je nog meer technieken en tips leren om make-up af te stemmen op elke vorm gezicht? Volg dan onze Opleiding Visagiste in onder andere Hasselt, Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam en wordt een professional in het herkennen van gezichtsvormen en het perfect toepassen van de laatste trends!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie