* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Make-up tips bij gevoelige ogen

21 augustus 2019 | Visagie
Make-up tips bij gevoelige ogen

Je vindt het heerlijk om met make-up in de weer te gaan. Je wilt een onweerstaanbare oogopslag creëren, maar voor je het weet beginnen je ogen te protesteren. Jeuk, roodheid, irritatie, tranen… Je hebt helaas erg gevoelige ogen, waardoor je bijna geen make-up kunt verdragen. Moet je nu gedag zeggen tegen die schitterende smokey eyes? We geven je hier make-up tips voor gevoelige ogen, die je mogelijk helpen om toch een leuke oogmake-up aan te brengen!

1. Make-up producten voor gevoelige ogen

Het kan zijn dat je ogen overgevoelig zijn voor een bepaald ingrediënt in de make-up producten die je altijd gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld door een arts laten testen of je ergens allergisch voor bent. Je kunt ook proberen om alleen oogmake-up producten te gebruiken die het label ‘hypoallergeen’ dragen. Dit betekent dat deze make-up slechts een kleine kans op een allergische reactie geeft. Het zijn producten met milde ingrediënten. In veel gevallen is het gewoon even uitproberen om de producten te vinden die je goed kunt verdragen.

2. Ook make-up heeft een houdbaarheidsdatum!

Waar niet iedereen bij stilstaat, is dat make-up niet onbeperkt houdbaar is. Zeker make-up producten als mascara moet je om de drie maanden vervangen. Vloeibare make-up gaat een stuk minder lang mee dan poeders. Check van elk make-up product dat je gebruikt de houdbaarheid. Op elk product dient een symbooltje te staan met een potje met een open deksel. Daarnaast staat een cijfer; dit is het aantal maanden dat het product houdbaar is na opening. Het lijkt slim om producten te kiezen die lang houdbaar zijn, maar pas juist op voor deze producten, want ze zitten vol met conserveringsmiddelen. Deze ingrediënten zorgen sneller voor irritaties.

3. Let ook op je reinigingsproducten

Vaak denken mensen dat hun ogen geïrriteerd raken door hun make-up producten, maar het kan ook zijn dat je ogen overgevoelig reageren op je reinigingsproducten. Sommige reinigingsproducten kunnen erg agressief zijn voor je huid en je ogen irriteren. De huid rond je ogen is maar liefst 3 tot 5 keer dunner dan de huid van de rest van je gelaat. Gebruik daarom een reinigend product dat speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid rond de ogen. Verzachtende ingrediënten die ideaal zijn voor de huid rond de ogen zijn amandelolie en bijenwas. Deze natuurlijke bestanddelen verstoren niet de natuurlijke balans van de huid. Leer alles over het verzorgen van de gelaatshuid in onze Cursus Gelaatsverzorging.

4. Ben extra voorzichtig met je ogen

Bij een prikkelend gevoel en tranende ogen is de neiging groot om eens goed door je ogen te wrijven. Niet doen! Daar wordt het alleen maar erger van. Ook bij het verwijderen van de make-up ga je extra voorzichtig te werk. Tip: breng een mild reinigingsproduct aan op de huid en laat het even intrekken. Dit zorgt ervoor dat je minder hard hoeft te wrijven om de make-up te verwijderen. Moeten we het je nog een keer zeggen? Zorg ook dat je altijd goed je make-up verwijdert voor je gaat slapen. Achtergebleven make-up resten en vuil zijn vaak de oorzaak van geïrriteerde ogen.

5. Zijn je make-up penselen wel schoon?

Bacteriën vinden het heerlijk om zich tussen de vieze, vochtige en warme haartjes van penselen te nestelen. Maak de penselen steeds na het aanbrengen van de make-up schoon. Was ze bijvoorbeeld met lauw water en babyshampoo. Vermijd reinigende producten met parfum. Vervolgens is het belangrijk om ze goed te laten drogen. Het beste is om de penselen onderste boven op te hangen, zodat het water eruit kan lopen. Zet je de kwasten rechtop, dan wil het vocht nog weleens in het penseel blijven zitten. Er bestaan ook speciale reinigingsproducten voor make-up penselen. Deze bevatten meestal alcohol om de bacteriën te doden. Let op dat de alcohol vervlogen is als je weer met de penselen in de weer gaat!

6. Overige make-up tips voor gevoelige ogen

We hebben hieronder kort nog enkele praktische tips voor je op een rij gezet:

 • Dun laagje oogcrème
  Breng op je oogleden eerst een dunne laag oogcrème aan voor een goede verzorging en hydratatie van de huid.
 • Oogschaduwbasis (primer)
  Daarna breng je een oogschaduwbasis aan. Dit zorgt ervoor dat je oogschaduw beter hecht en niet uitloopt. 
 • Vermijd poeder oogschaduw
  De poeder kan gemakkelijk loslaten, waardoor er korreltjes in je oog terechtkomen. Met crème oogschaduw heb je hier minder snel last van. 
 • Vermijd glitter make-up
  Om dezelfde reden als bij bovenstaande tip.
 • Geen make-up op de waterlijn
  Op de waterlijn zitten kliertjes die je ogen bevochtigen, door hier make-up op aan te brengen als je gevoelige ogen hebt, zullen je ogen nog meer gaan tranen.
 • Geen make-up op de onderste wimpers
  Doordat jouw gevoelige ogen sneller tranen zal de make-up op je onderste wimpers sneller uitlopen.
 • Vermijd poeder om je make-up te fixeren
  Als je ogen gaan tranen blijven er door de poeder strepen achter op je gezicht. Je kunt beter een setting spray gebruiken om je make-up te fixeren.

Wil je een expert worden in make-up?

We leren je graag alle basis en gevorderden make-up technieken in onze modulaire Opleiding Visagiste! Laat je creativiteit spreken en leer alle tips & trucs om de mooiste make-up concepten uit te werken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie