* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Make-up tips bij rosacea

27 september 2019 | Visagie
Make-up tips bij rosacea

Mooi make-up aanbrengen is altijd een uitdaging, maar helemaal als je met huidproblemen te kampen hebt. Wil je graag meer weten over hoe je je huid het beste kunt verzorgen als je rosacea hebt en waar je rekening mee moet houden bij het aanbrengen van make-up? Dan ben je hier op het juiste adres. We geven hier make-up tips bij rosacea, zodat je altijd stralend voor de dag komt en de roodheid in je gezicht zo goed mogelijk camoufleert. 

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidaandoening die gepaard gaat met roodheid in het gezicht, vooral op de wangen en de neus. Er kunnen ook rode pukkeltjes voorkomen. Hoewel ook kinderen en jongeren hier last van kunnen hebben, zien we het hoofdzakelijk bij mensen tussen de 30 en 50 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het is bovendien een huidprobleem dat vooral veel voorkomt bij mensen met een hele lichte huid. Er is bij rosacea sprake van een afwijking in de bloedvaatjes. De oorzaak is niet bekend. Warmte, inspanning, pittig eten, stress en alcohol kunnen rosacea verergeren. Veel mensen verwarren deze huidaandoening met acne. Het verschil is dat er bij rosacea geen comedonen (mee-eters) aanwezig zijn en bij acne wel.

Voorkomen of verminderen van rosacea

Doordat niet duidelijk is wat de oorzaak is van rosacea is het niet mogelijk om dit probleem te voorkomen. Men denkt dat eventueel zonschade invloed heeft op het ontstaan ervan. Heb je last van rosacea, dan is het dus zaak om de symptomen zoveel mogelijk te beperken. Dat kun je doen door de bovengenoemde factoren, die rosacea kunnen verergeren, indien mogelijk zo veel mogelijk te vermijden. Helaas hebben sommige mensen te kampen met de psychologische impact van rosacea. Ze schamen zich voor hun huid en voelen zich onzeker. Make-up kan een goede manier zijn om het probleem te camoufleren en mensen hun zelfvertrouwen en eigenwaarde terug te geven. In onze Opleiding Schoonheidsspecialist(e) besteden we veel aandacht aan het behandelen van huidproblemen.

Tips voor een milde huidreiniging

Voordat je met make-up in de weer gaat, vraagt je huid eerst om een milde reiniging. We horen nog weleens van mensen met rosacea dat ze dit onderdeel in huidverzorging overslaan, omdat hun huid zo ontzettend gevoelig is. Bij het minste of geringste wordt hun gelaatshuid direct rood. Het is de ‘kunst’ om hele milde reinigingsproducten te vinden, waar de huid goed op reageert. Dat is soms even uitproberen. Dermatologen raden in ieder geval af om zeepproducten te gebruiken. Gebruik liever reinigingsproducten met ingrediënten met een ontstekingsremmende werking, zoals niacinamide. Vooral in combinatie met ceramiden en hyaluronzuur kan de huid hiermee op een zachte manier gereinigd worden. De huid wordt hierdoor tegelijkertijd gehydrateerd, waardoor de natuurlijke beschermlaag van de huid wordt versterkt. Meer weten? Schrijf je in voor onze Cursus Gelaatsverzorging.

Basis make-up tips bij rosacea

Door je huid met rosacea goed te verzorgen, kan je make-up mooier aanbrengen. Met de volgende make-up tips zul je ontdekken dat de roodheid niet meer opvalt:

Vermijd make-up op oliebasis

Gebruik make-up producten op waterbasis in plaats van op oliebasis, omdat deze gemakkelijker te verwijderen zijn. Hiermee voorkom je dat je je huid beschadigt bij het verwijderen van de make-up. Daarnaast verstopt make-up op oliebasis sneller je poriën, waardoor je huid eerder irritaties vertoont.

Primer

Een primer is belangrijk voor het leggen van de basis van de make-up. Het legt een laagje over je huid, waardoor make-up beter en mooier blijft zitten. Kies bij voorkeur voor een primer met een groene tint. Groen is namelijk de tegenovergestelde kleur van rood. Dit helpt om de roodheid in het gezicht optimaal te compenseren.

Concealer

Opvallende rode plekken kun je wegwerken door lokaal een concealer aan te brengen. Kies voor een concealer die net iets lichter is dan je natuurlijke huidtint en bij voorkeur met een groene tint om de rode plekjes optimaal te camoufleren. Je kunt ook een gele concealer gebruiken, als groen niet het gewenste effect geeft. Corrigeer alleen die plekjes die echt nodig zijn en bedek er niet je hele gezicht mee. We leren je hier graag alles over in onze Cursus Visagie Basis.

Foundation

Als er iets belangrijk is, dan is dat het kiezen van een passende foundation die goed is afgestemd op jouw huidtint. Kies voor een foundation die net één tintje donkerder is dan je natuurlijke huidtint. Bij een huid met rosacea is het een aanrader om minerale foundation te gebruiken, omdat deze ingrediënten bevat die minder agressief zijn voor de huid. Gebruik je misschien toch liever een vloeibare concealer, let er dan op dat je foundations met alcohol en minerale olie vermijdt. Deze kunnen jouw gevoelige huid sneller irriteren.

Oogmake-up

Wees voorzichtig met oogmake-up bij rosacea. Visagisten raden vaak aan om bij onzuiverheden van de huid de aandacht hiervan af te leiden door extra nadruk te leggen op de oogmake-up. Bij rosacea moet je daarmee uitkijken, want ook de huid van de oogleden en rond de ogen kan extra gevoelig zijn. Gebruik daarom oogmake-up, die speciaal ontwikkeld is voor gevoelige ogen. Vermijd hardnekkige mascara en eyeliners op oliebasis en ga voor producten op waterbasis die gemakkelijk te verwijderen zijn. Het is een aanrader om minerale oogschaduw te gebruiken of om voor subtiele kleuren te kiezen die minder pigment bevatten en daardoor minder snel irriteren.

Lipmake-up

We raden je aan om opvallende rode of roze lipmake-up te vermijden, omdat hiermee de eventuele roodheid van de huid wordt geaccentueerd. Om er juist voor te zorgen dat roodheid minder opvalt, zijn neutrale kleuren meer geschikt. Of kies voor een perzikkleur of pruimkleur lipmake-up om de aandacht weg te leiden van de roodheid van de huid.

Blush

Veel mensen met rosacea slaan de blush in hun make-up ritueel over. Toch is het juist wel een goed idee om een beetje blush te gebruiken. Ook hier geldt weer dat je rode en roze blush beter kunt vermijden. Gebruik in plaats daarvan een subtiele perzikkleur die ervoor zorgt dat de aandacht wordt afgeleid van de probleemzones. Wil je alles weten over visagie en hoe je iedereen kunt laten stralen met make-up? Volg dan onze Opleiding Visagiste!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie