Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat kan massage voor reumapatiënten betekenen?

12 oktober 2018 | Massage & Therapieën
Wat kan massage voor reumapatiënten betekenen?

Elk jaar wordt op 12 oktober de Wereld Reuma Dag (WRD) georganiseerd. Over de hele wereld is er op deze dag extra aandacht voor mensen met reumatische aandoeningen en spieraandoeningen. Een dag waar we bij Wellness Academie ook bij stil willen staan. Veel studenten die bij ons een massage opleiding hebben gevolgd, worden in de praktijk regelmatig geconfronteerd met mensen met reumatische klachten. Daarnaast bieden we onder meer een massagecursus aan, de cursus fibromyssage, die specifiek gericht is op het behandelen van mensen met weke delen reuma.

Wat is reuma eigenlijk?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 aandoeningen die leiden tot gewrichts-, pees- en spierproblemen. Dit kan gepaard gaan met uiteenlopende symptomen, zoals pijn, stramheid, vermoeidheid, koorts en gewrichtsvervorming. Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen vier verschillende soorten reuma, namelijk artrose (slijtagereuma), artritis (ontstekingsreuma), weke delen reuma en reuma van het bot. Binnen elke vorm bestaan weer uiteenlopende verschillen en de mate waarin men klachten ondervindt kan sterk verschillen.

Dan hebben we het nog niet gehad over de invloed op het alledaagse leven, zoals op het werk, de studie, het gezin, sociale contacten, sport en hobby. Reumapatiënten lopen vaak rond met veel vragen, twijfels en emoties rondom hun ziekte. Vandaar ook dat het zo belangrijk is dat er een Wereld Reuma Dag is om mensen wereldwijd bewust te maken van het grote effect van reuma op het dagelijkse leven. Interesse in de opbouw en werking van het menselijke lichaam en veelvoorkomende gezondheidsklachten? Volg dan bij ons de Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie.

Enquête naar reuma en massage

Omdat er zoveel verschillende vormen van reuma zijn, is het lastig om een duidelijk beeld te krijgen van wat massage kan betekenen voor reumapatiënten. Er moet hier nog veel onderzoek naar gedaan worden. MassageProfs, een aanbieder van stoelmassages op landelijk niveau, hield een enquête onder reumapatiënten. Uit deze enquête kwam naar voren dat massage bij 50% van de ondervraagden leidde tot het verminderen van pijnklachten. Bij de helft hiervan hield dit pijnverlichtende effect 1 tot 3 dagen aan en bij de andere helft had de massage langer dan 3 dagen effect. Daarnaast gaf 30% van de respondenten aan dat hun bewegingsvrijheid werd vergroot.

Wat kan massage voor reumapatiënten betekenen?

De effecten van massage zijn moeilijk wetenschappelijk te bewijzen, omdat hierbij allerlei factoren een rol spelen. Massage kan wel de bloedcirculatie bevorderen en daardoor vele lichaamsprocessen positief beïnvloeden. Denk hierbij aan het beter aanvoeren van voedingsstoffen en zuurstof naar alle delen van het lichaam en vooral in de zones die gemasseerd worden. Daarnaast helpt het om afvalstoffen effectiever uit het lichaam te verwijderen, bijvoorbeeld op plekken waar ontstekingsreacties zijn geweest. Ook kan massage helpen om zwellingen te verminderen. Pijnlijke gewrichten door reuma kunnen ertoe leiden dat iemand verkrampt gaat bewegen. Een massage kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten. Leer ook om ontspannende massages te geven in onze Cursus Ontspanningsmassage.

Hoewel in de praktijk blijkt dat reumapatiënten baat kunnen hebben bij massage, bevelen we reumapatiënten aan om eerst met een arts te overleggen, voordat ze een massage ondergaan. Bij lokale, actieve ontstekingen bij reuma wordt massage doorgaans afgeraden. Ook extreme vermoeidheid, het gebruik van pijnstillers, ontstekingsremmers en prednison zijn contra-indicaties voor massage.

Massage en reumatische artritis

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van massage op reumatische artritis. Dit is een ernstige vorm van reuma met chronische ontstekingen in meerdere gewrichten. Vaak gaat het om ontstekingen in gewrichten in handen en voeten, maar ze kunnen op meerdere pekken voorkomen. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de eigen cellen aantast. Het Touch Research Institute Miami Florida deed in 2006 een kleinschalig onderzoek waarin patiënten met reumatische artritis baat bleken te hebben bij zachte massages van de handen. De pijn en de klachten in de handen namen af.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is de overkoepelende vereniging voor fysiotherapeuten in Nederland. Deze organisatie heeft richtlijnen opgesteld voor het behandelen van patiënten met bepaalde aandoeningen. Op basis van diverse wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van massage op reumatische artritis trekken zij de conclusie dat er onvoldoende bewijs is dat massage gericht op pijnvermindering, verbetering van het slaappatroon en psychisch welbevinden effectief is bij patiënten met reumatische artritis. Zij raden massage bij reumatische artritis noch aan noch af.

Massage bij fibromyalgie

Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd, die voorkomt in spieren en bindweefsels. Het gaat om een chronische aandoening die zich verspreid door het hele lichaam. Kenmerkend zijn de tenderpoints. Dit zijn pijnpunten die op diverse plaatsen op het lichaam voorkomen. Er worden in totaal 18 tenderpoints onderscheiden. Fibromyalgie gaat gepaard met symptomen als hevige pijnen, vermoeidheid, hoofdpijn, angsten, depressie, darmklachten en geheugen- en concentratiestoornissen. Er is nog geen eenduidige oorzaak voor fibromyalgie gevonden. Patiënten worden door artsen niet altijd begrepen. Wellness Academie ontwikkelde fibromyssage als behandelwijze om deze patiënten verlichting te bieden. De behandeling bestaat uit een massage die geïnspireerd is op invloeden uit de Traditionele Chinese Geneeswijze. Er is ook specifieke aandacht voor het behandelen van de 18 tenderpoints. Er is binnen deze behandelwijze ook aandacht voor levensstijl en voedingsadviezen. Bekijk hier onze Cursus Fibromyssage.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie