Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Masseur, masseuse, massagetherapeut?

29 maart 2015
Masseur, masseuse, massagetherapeut?

Je hebt een professionele Opleiding Massagetherapeut achter de rug en gaat aan het werk. Hoe noem je jezelf? Masseur of masseuse of massagetherapeut? Er is heel wat te doen om deze begrippen, omdat ze nog weleens verkeerd begrepen worden. Hoewel de woorden masseur en masseuse door veel mensen nog steeds gebruikt worden, proberen veel professionals toch hun klanten erop te attenderen dat ze graag ‘massagetherapeut’ genoemd willen worden.

De benaming masseur/masseuse niet meer van deze tijd?

Uit een peiling van de Amerikaanse website Massage Magazine, onder massagetherapeuten via social media, kwam naar voren dat veel massagetherapeuten innovatieve manieren hebben ontwikkeld om op een subtiele wijze mensen te corrigeren wanneer ze voor hun beroep de begrippen ‘masseur’ of ‘masseuse’ gebruiken. Ze gebruiken liever niet meer deze benamingen om hun vak aan te duiden. Deze begrippen zijn nogal gedateerd, zeker nu de professionele massagewereld een enorme groei heeft doorgemaakt. Ze geven de voorkeur aan 'massagetherapeut'. Massages nemen een steeds grotere plek in binnen de huidige gezondheidszorg. De begrippen masseur en masseuse hebben daarbij hun oorspronkelijke betekenis deels verloren.

Geschiedenis van de woorden masseur en masseuse

Ons woord ‘massage’ is ver terug in de geschiedenis ontstaan. Taalkundig kunnen we de oorsprong van het woord terugvinden in oude Arabische (masse = drukken), Griekse (massein = kneden) en Hebreeuwse (maschesch) geschriften. De woorden masseur en masseuse, voor de mannelijke en vrouwelijke persoon die massagebehandelingen aanbieden tegen betaling, hebben we vervolgens overgenomen uit het Frans. Deze twee begrippen werden in het begin van de jaren ‘50 echter ‘gestolen’ door mensen die erotische diensten aanboden. Daardoor hebben de begrippen een negatieve connotatie gekregen. Dit is de reden dat professionals binnen de massagebranche zichzelf liever ‘massagetherapeut’ noemen.

‘Massagetherapeut’ is een neutraal woord

Massagetherapeut is een neutraal woord. Het kan voor de carrière van zowel mannelijke als vrouwelijke massagetherapeuten gunstiger zijn om deze benaming te gebruiken om misverstanden te voorkomen. Mannelijke massagetherapeuten hebben namelijk vaak te maken met het probleem dat ze geen werk kunnen vinden in massagepraktijken en kuuroorden, vanwege de angst van vrouwelijke klanten voor seksuele intimidatie. Aan de andere kant hebben vrouwelijke massagetherapeuten weer de angst dat ze met klanten te maken krijgen die denken dat ze erotische diensten aanbieden. Het woord massagetherapeut biedt de oplossing, omdat het duidelijk verwijst naar professionele massages en geen enkele seksuele connotatie draagt.

Verregaande professionalisering van de massagebranche

Steeds meer opleidingsinstituten bieden professionele opleidingen aan op het gebied van massage. Ook zien we een enorme diversiteit in de soorten massages. Veel massagevormen die nu volop worden aangeboden hebben diepe roots in het verleden en in andere culturen. De laatste jaren hebben we de grote gezondheidsvoordelen van deze behandelwijzen herontdekt en gecombineerd met moderne westerse kennis. De massagewereld is een steeds gespecialiseerder vakgebied aan het worden en de professionals die binnen deze sector werkzaam zijn, hebben goede opleidingen gevolgd. De benaming massagetherapeut doet hun vak meer eer aan. Bekijk hier de Massage Opleidingen van de Wellness Academie.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie