* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Meer haaruitval in de herfst?

22 oktober 2016 | Haarverzorging
Meer haaruitval in de herfst?

Meer haaruitval in de herfst; is dat een feit of een fabel? Volgens recent Zweeds onderzoek is het antwoord op die vraag helder. Extra haarverlies in de herfstmaanden is wetenschappelijk bewezen! Maar hoe zit dat dan? Wordt onze haaruitval geïnspireerd door de vallende bladeren? En vooral: kunnen we iets doen tegen deze haaruitval in de herfst?

Er kunnen tot wel 120 haren per dag uitvallen

De Zweedse wetenschappers bestudeerden de hoeveelheid haaruitval van een grote groep vrouwen gedurende 6 jaar. Ze concludeerden dat ons haar een levensduur heeft van tussen de 2 en 6 jaar en dat op elk willekeurig moment ongeveer 90% van dit haar aan het groeien is. Wat die overige 10% ondertussen aan het doen is? Die is uitgegroeid en zal binnen enkele weken tot maanden uitvallen. Dit proces is voortdurend aan de gang en ‘kost’ ons op een gemiddelde dag zo’n 40 tot 120 haren!

Herfst en haaruitval

Hoe kan het dan dat we tijdens de herfst meer haren verliezen? De oplossing zit in die ‘enkele weken tot maanden’ dat het een uitgegroeide haar kost om uit te vallen. Uit het onderzoek blijkt dat haren hier in de zomermaanden namelijk langer over doen. Sommige wetenschappers denken dat dit komt omdat haar tijdens die maanden een extra zware taak heeft; onze kwetsbare hoofdhuid beschermen tegen de felle zon. Zodra die zon in oktober weer is verdwenen, zit de taak van de uitgegroeide haren er echt op en vallen ze alsnog uit. En dat zijn dus al die extra haren die jij in de herfstmaanden in het doucheputje ziet verdwijnen!

Haaruitval zelf beïnvloeden?

Een seizoenverandering is niet de enige factor die invloed heeft op haaruitval. Valt jouw haar voor langere periodes extreem uit? Dan kan dit wijzen op een andere oorzaak, bijvoorbeeld medicijngebruik of medische aandoeningen als seborroïsch eczeem. Ook stress, ijzertekort of het volgen van een crashdieet kunnen oorzaken zijn van meer haaruitval. Tegelijkertijd zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om je haargroei te ondersteunen en uitval te verminderen.

Tips tegen overmatige haaruitval

 • Reiniging van je hoofdhuid
  Een reiniging van de hoofdhuid is erop gericht om de bloedcirculatie van de huid te stimuleren en toxines te verwijderen. Door speciale haarolie te gebruiken die de huid voedt, vul je gelijk de bouwstoffen aan die het haar nodig heeft om op een gezonde manier te groeien. Informeer bij je kapper naar de mogelijkheden.
 • Verbeteren omstandigheden
  Tijdens de herfstmaanden veranderen de omstandigheden van je haar meer dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Want behalve minder zonlicht, krijgt je haar ook te maken met droge, kunstmatig verwarmde lucht. Af en toe wat extra tijd buiten doorbrengen kan wonderen doen!
 • Zorgvuldig selecteren van je haarproducten
  Een voedende shampoo, een conditioner van een hoge kwaliteit, een haarmasker; de keuze aan haarproducten is groot. En dat is niet voor niets. Elk haartype vraagt om een andere behandeling en een verkeerde keuze kan haaruitval verergeren. Laat je dus goed adviseren door je kapper en vraag, juist wanneer de weersomstandigheden plotseling veranderen, hoe je jouw haarverzorging hierop aan kunt passen. Wil je meer leren over haarverzorging van verschillende haartypes? In onze Kappersopleiding komen behalve de belangrijkste kapperstechnieken ook de anatomie en verzorging van de huid en het haar aan bod.
 • Gezond eten
  Wanneer je lichaam onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zal het selectief omgaan met de energietoevoer. Je haar staat samen met je nagels helemaal onderaan het prioriteitenlijstje van je lichaam. Je haren zijn meestal dan ook de eersten die lijden onder een ijzertekort of crashdieet. Wil je haaruitval tegengaan, dan is het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon aan te houden met voldoende groene groentes (ijzer!) en granen.

Meer weten over haarverzorging? Bekijk dan hier ook eens ons volledige aanbod aan Haartooi Cursussen op onze campussen in België en Nederland!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie