Mis deze last-minute aanbiedingen niet! Shop nu en profiteer van deze knallers via (meer info)
Mis deze last-minute aanbiedingen niet! Shop nu en profiteer van deze knallers via (meer info)
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat je moet weten over hyperpigmentatie

4 september 2017 | Schoonheidszorg
Wat je moet weten over hyperpigmentatie

Heb je donkere vlekjes ontdekt op je huid? Dan is dit mogelijk een vorm van hyperpigmentatie. ‘Hyperpigmentatie’ betekent dat de huid te veel pigment aanmaakt, waardoor donkere vlekjes ontstaan. Er bestaan verschillende soorten hyperpigmentatie. Bepaalde mensen hebben er sneller last van en er zijn ook diverse factoren die hyperpigmentatie kunnen bevorderen. Lees hier alles over wat je moet weten over hyperpigmentatie. 

Hyperpigmentatie in het kort

In het geval van hyperpigmentatie maakt je huid op een bepaalde plek of op verschillende plekjes meer pigment aan. Dit pigment heet ook wel ‘melanine’. Dit is als het ware de ‘kleurstof’ van de huid, de haren en de iris van je ogen. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat de aanmaak van pigment gestimuleerd wordt zodat er pigmentvlekken ontstaan. Pigmentvlekken zijn dus ontsierende verkleuringen van de huid. Ze komen vooral veel voor op het gelaat en op de handen, maar ze kunnen op het hele lichaam voorkomen. Wil je alles weten over de werking van de huid en de rest van het menselijk lichaam? Schrijf je dan in voor onze cursus anatomie, pathologie en fysiologie.

Verschillende vormen van hyperpigmentatie

Er bestaan diverse soorten hyperpigmentatie:

Lentigo

Je hebt vast weleens van ouderdomsvlekken of levervlekken gehoord. De medische benaming hiervoor is lentigo. Ouderdomsvlekken en levervlekken zijn misleidende namen. Lentigo wordt namelijk niet direct veroorzaakt door het ouder worden, maar wel door langdurige blootstelling aan de zon. Omdat mensen van middelbare leeftijd logischerwijs meer ‘zonuren’ hebben gehad, krijgen ze sneller pigmentvlekken. Levervlekken verwijst enkel naar de kleur van de vlekken.

Melasma

Zwangere vrouwen, vrouwen die de pil gebruiken of hormoonmedicatie nemen lopen een groter risico op bruine verkleuring van de huid. De vlekken verschijnen vooral op het voorhoofd, de bovenlip, kin en jukbeenderen. Na de bevalling of wanneer men stopt met de pil of andere hormoonmedicatie, verdwijnen de vlekken weer vanzelf. Wanneer iemand last heeft gehad van melasma bestaat er een grotere kans dat men er opnieuw last van krijgt, bijvoorbeeld tijdens een volgende zwangerschap.

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Deze vorm van hyperpigmentatie ontstaat op plekken op de huid die ontstoken zijn geweest, bijvoorbeeld door acne of eczeem. Dit probleem komt vooral voor bij mensen met een donkere huid. De vlekken die ontstaan zijn roodbruin van kleur. Wanneer de ontsteking over is kunnen de vlekken na verloop van tijd vanzelf weggaan. Soms zijn ze echter blijvend.

Alleen ontsierend of ook gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk. Ze zijn meestal egaal bruin van kleur, maar ze kunnen zoals je hierboven hebt gelezen, ook andere egale kleuren hebben; bruin, bruinrood en soms grijsachtig. Ze kunnen van enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Waar je op moet letten is of ze van vorm, kleur of dikte veranderen. In sommige gevallen kunnen er kwaadaardige pigmentcellen ontstaan, dit noemen we ‘lentigo maligna’. Dit is het laatste stadium voor een melanoom, een kwaadaardige huidkanker. Lentigo maligna herken je aan een grillige en wisselende pigmentatie met donkerbruine tot zwarte plekken. Het pigment is niet meer egaal. Als de vlekken onrustig zijn is het belangrijk om een arts te raadplegen.

Is hyperpigmentatie te behandelen?

Gezien hyperpigmentatie goedaardig is, is er geen behandeling nodig. Bovendien verdwijnen sommige pigmentvlekken, zoals melasma vanzelf. Toch vinden sommige mensen deze vlekken, zoals lentigo, ontsierend. In dat geval kun je de vlekken camoufleren met make-up. Wat dacht je van een cursus visagie of een complete opleiding visagie leer je onder meer handige camouflage make-up technieken en corrigerende make-up technieken. Daarnaast is het mogelijk om storende lentigo te behandelen met licht- en lasertherapie of met microdermabrasie of chemische peelings met retinol of glycolzuur.

Wil je een echte expert worden in huidverzorging? Bekijk dan hier onze Opleiding Schoonheidsspecialiste in Antwerpen, Hasselt, Gent, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 299
Meer informatie
Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
Kom eens kennismakenVolgende
infoavonden

Wil je de Wellness Academie beter leren kennen? Dan ben je van harte welkom op onze infoavonden of opendagen.

Meer over onze infoavonden

  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie