Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarom kiezen 40+ vrouwen vaak voor een kort kapsel?

3 juni 2016
Waarom kiezen 40+ vrouwen vaak voor een kort kapsel?

Op welke leeftijd zou je die mooie lange lokken af moeten knippen? Volgens een onderzoek in de Daily Mail is 46 voor veel vrouwen de zogenaamde ‘cut off’ leeftijd, oftewel dé leeftijd om nu eens echt hun lange haar af te knippen. Als je om je heen kijkt, zul je al gauw opmerken dat veel vrouwen vanaf deze leeftijd sneller voor een kort kapsel kiezen. Waarom?

Angst voor een gedateerde look

‘Van achter lyceum, van voren museum.’ Veel dames die tot de 40-plussers behoren, zijn bang dat deze slogan op hun van toepassing is als ze met hun lange paardenstaart rond blijven lopen. Ze zijn bang dat ze er met hun lange haren ouderwets uit gaan zien. We struinden voor dit artikel ook enkele online forums af om de meningen te peilen. Daar zeiden sommige vrouwen dat ze bang waren om er als een ‘heks’ uit te zien, wanneer ze op hun leeftijd nog lange haren zouden hebben!

Een heks heeft lang haar, iemand met lang haar is een... Een heks heeft lang haar, iemand met lang haar is een...

Een kort kapsel maakt jonger

Er zijn veel dames die denken dat een kort kapsel hen een pittigere en sportievere uitstraling geeft, zodat ze meteen een paar jaar jonger lijken. Er wordt ook nog weleens beweerd dat lang haar een gezicht langer maakt en daarmee omlaag trekt. Als een kort kapsel het tegenovergestelde doet, zou je het bijna kunnen zien als een soort van natuurlijke facelift. Wanneer we het aan de mannen vragen wat ze mooier vinden, dan wijzen veel wetenschappelijke onderzoeken uit dat ze vrouwen met lang haar aantrekkelijker vinden. Dus wat wordt het kort of lang?

Je bent toch niet bang voor de schaar? Je bent toch niet bang voor de schaar?

De conditie van het haar gaat achteruit

Een reden om als 40-plusser voor een korte coupe te kiezen, is dat de conditie van het haar achteruit kan gaan. Heel wat vrouwen zien hun haar met het verstrijken van de jaren en onder invloed van hormonen dunner worden. Ook haarverlies kan hierbij een rol spelen. Heb je jarenlang veel chemische kleuringen of permanenten gehad en ben je te veel in de weer geweest met stijl- en krultangen, ook dan kan het haar hierdoor heel wat te lijden hebben. In veel gevallen is kort knippen dan de beste oplossing. In het onderzoek in de Daily Mail omschrijft maar slechts 16% van de ondervraagde 40-plussers het eigen haar als ‘gezond’. In onze Kappersopleiding leer je alles over haar en haarverzorging.

Zo maak je snel korte metten met lange lokken! Zo maak je snel korte metten met lange lokken!

Onzekerheid verbergen met een nieuwe look

40-plus is een leeftijd waarop veel vrouwen beseffen dat hun jonge jaren nu echt voorbij zijn. Beetje bij beetje zijn er steeds meer tekenen van het ouder worden zichtbaar; de eerste grijze haren, fijne lijntjes en rimpeltjes, sneller overgewicht, etc. Wanneer je daar steeds mee wordt geconfronteerd als je in de spiegel kijkt, kan dit onzekerheid oproepen. Hoe kun je deze onzekerheid oplossen? Met een nieuwe look! Daarbij hoort ook een drastisch nieuw kapsel. Vaak betekent dat dat de lange manen het moeten ontgelden!

Help, ik word oud! Help, ik word oud!

Is lang haar bij ‘oudere’ dames not done?

Een korte coupe boven de veertig is een typisch westers fenomeen. Het is hier ‘in de mode’. Maar waarom zou je je altijd aan de mode moeten aanpassen? Is lang haar bij ‘oudere’ dames daardoor not done? Juist wel, als je de mensen uit andere werelddelen zou horen. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwen in India hun haar als een sieraad beschouwen? Dat knip je toch niet af! Veel volken zien lang haar als een symbool van spirituele kracht. Zo geloven de Indiase Sikhs dat lang haar een verlengde is van het zenuwstelsel en energie geleidt. De veertig voorbij, dan hoef je je ‘wilde’ haren echt niet zomaar af te knippen. Doe waar jij je goed bij voelt!

Doe waar je je goed bij voelt! Doe waar je je goed bij voelt!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie