• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Nagelverkleuringen: een kleurenpalet aan nagelaandoeningen

Nagelverkleuringen: een kleurenpalet aan nagelaandoeningen

Nagels kunnen vanwege allerlei redenen verkleuren. De nagels zien er daardoor minder fraai uit. Niemand loopt graag met verkleurde nagels rond. Wat kun je hier aan doen? Allereerst is het essentieel om de oorzaak te achterhalen. De specifieke kleur kan een aanwijzing zijn van het achterliggende probleem. We gaan in dit artikel in op de verschillende soorten nagelverkleuringen en de mogelijke oorzaken. Je zult zien dat er een heel kleurenpalet aan nagelaandoeningen bestaat.

Nagels met een gele verkleuring

Gebruik je vaak gekleurde nagellak zonder eerst een basecoat op je nagels aan te brengen, dan kunnen de pigmenten uit de lak in de nagelplaat dringen. Dit geeft een gele verkleuring. Daarnaast kunnen gele nagels ook wijzen op schimmelnagels. Vooral sporters hebben hier snel last van, want schimmels houden van vochtige en warme sportschoenen. Daarnaast hebben sporters sneller letsels aan de nagels. Hierdoor kunnen schimmels de nagels gemakkelijker ‘aanvallen’. Geel verkleurde nagels zien we ook veel bij rokers; nicotinenagels. Een andere zeldzame oorzaak van gele nagels is het ‘gele nagel syndroom’ dat genetisch bepaald kan zijn en vaak ook gerelateerd is aan luchtwegaandoeningen, zoals chronische bronchiëctasieën, sinusitis en kanker. Daarnaast komt het ook voor bij diabetespatiënten, een zwak immuunsysteem en reumatoïde artritis.

Nagels met een groene verkleuring

Groen verkleurde nagels wijzen mogelijk op een infectie met de pseudomonas bacterie. We zien dit vooral bij mensen die vaak vochtige of natte handen en voeten hebben, denk onder meer aan schoonmakers, kappers en tuinders. Ook mensen die vanwege fysieke arbeid lange tijd in bezwete schoenen rondlopen hebben soms groene nagels door de pseudomonas bacterie. Daarnaast zien we deze aandoening ook weleens bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Vaak komt bij deze groene nagels eveneens een secundaire infectie met een schimmel voor. Vermoed je dat je pseudomonas nagels hebt, ga dan naar een arts. Via een kweek van een stukje nagel kan de diagnose gesteld worden. De aandoening kan verholpen worden met antibiotica. Daarbij is het belangrijk om de huid van de handen en voeten goed droog te houden.

Nagels met een zwarte verkleuring

Meestal ontstaat een zwarte nagel als gevolg van een trauma; je hebt je teen gestoten of je hebt per ongeluk met een hamer op je vinger geslagen. Daarnaast kunnen ook knellende schoenen ervoor zorgen dat de nagel zwart kleurt. De zwarte kleur ontstaat doordat bloed zich onder de nagel ophoopt. We noemen dit een subungual hematoma. De opeenhoping van bloed zorgt voor druk onder de nagel, waardoor dit pijn kan doen. Meestal valt de nagel er na enkele dagen vanaf. Soms kunnen ook schimmelinfecties tot zwarte verkleuringen leiden. Een zwarte vlek onder de nagel kan duiden op een melanoom. Het verschil tussen een bloeduitstorting en een melanoom is dat een bloeduitstorting met de groei van de nagel verschuift, een melanoom blijft op dezelfde plek zitten.

Nagels met een witte verkleuring

Witte vlekjes op nagels komen veel voor. Ze ontstaan vaak als gevolg van het beschadigen van de basis van de nagel, bijvoorbeeld door stoten of door het te ruw terugduwen van de nagelriemen. In zeldzamere gevallen kan er een ziekte aan ten grondslag liggen, waaronder infectieziekten, auto-immuunziekten, jicht, nierproblemen of een hartinfarct. Zie je witte poederachtige vlekken op je nagels, dan is dit mogelijk een signaal van een schimmelinfectie die zeer zelden voorkomt, namelijk white superficial onychomycosis. Dit zien we vooral op de teennagels. Daarnaast geeft ook een schimmelinfectie als endonyx onychomycosis een witte verkleuring van de nagels.

Verkleurde nagels: wat nu?

Niemand loopt graag met verkleurde nagels rond. Als nagelstyliste of pedicure zul je regelmatig met dit probleem geconfronteerd worden. Je kunt onschuldige verkleuringen, zoals een verkleurde nagelplaat door nagellak of witte vlekjes na het stoten van de nagel, eenvoudig camoufleren. De verkleuringen zullen in de tussentijd langzaam vervagen of uitgroeien. Vermoed je dat er een andere oorzaak is, dan is het belangrijk om je klant door te verwijzen naar een arts. Ook in het geval van schimmelnagels en infecties door bacteriën is het nodig om een arts te bezoeken. Alleen artsen mogen diagnoses stellen en medicijnen voorschrijven.

Meer weten over nagelverzorging?

Bekijk hier onze Opleiding Pedicure en de Opleiding Nagelstyliste! In deze opleidingen is veel aandacht voor het herkennen van nagelaandoeningen. Je leert welke aandoeningen je mag behandelen en wanneer je moet doorverwijzen naar een arts.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie