• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Nieuwe kwalen in het digitale tijdperk

6 oktober 2015
Nieuwe kwalen in het digitale tijdperk

Een aantal jaar geleden was de muisarm door overmatig computergebruik ineens een veelvoorkomende kwaal. Sindsdien zijn er heel wat kwalen bij gekomen als gevolg van het gebruik van technische apparaten. Voor veel massagetherapeuten is het behandelen van dit soort klachten dagelijkse kost. We belichten hier enkele van deze nieuwe gezondheidsklachten, waaronder de tekstnek. Ben je geïnteresseerd in een carrière als massagetherapeut, ontdek dan hier eveneens onze opleiding massagetherapeut!

Van muisarm naar tekstnek

Door het toenemende gebruik van niet alleen de pc, maar vooral ook van apparaten als laptops, tablets en smartphones zijn er naast de muisarm nog veel meer klachten ontstaan die hieraan verwant zijn. Denk aan een stijve nek, rugproblemen, pijnlijke polsen en duimen en nog veel meer. Wie heeft er nog nooit na langdurig gebruik van een van bovengenoemde apparaten last gehad van lichamelijke ongemakken door een slechte lichaamshouding en repetitieve overbelasting? Wie hier dagelijks mee te maken heeft, kan op den duur ernstigere klachten ontwikkelen. Vooral de zogeheten ‘tekstnek’ baart veel zorgen. Massagetherapie kan de schade binnen de perken houden en kan mensen bewuster maken van hun gewoontes en lichaamshouding. Ontdek hier de Massage Cursussen van de Wellness Academie!

Kwalen in het digitale tijdperk: tekstnek

De tekstnek is het gevolg van o.a. overmatig smartphone-gebruik. Hoe vaak zie je mensen niet voorovergebogen boven hun smartphone berichtjes typen? Een hoofd weegt gemiddeld 5 kilo. Elke 2,5 cm die iemand met zijn hoofd vooroverbuigt, betekent een toename van 4,5 kilo gewicht op de wervelkolom (I.A. Kapandji, M.D, The Physiology of the Joints: The Trunk and the Vertebral Column). Pijn, spanningen in de nek en een verminderde beweeglijkheid van de nek kunnen het gevolg zijn. Het kan er zelfs voor zorgen dat de natuurlijke kromming van de wervelkolom verandert (Kenneth K. Hansraj, M.D., Assessment of Stresses in the Cervical Spine Caused by Posture and Position of the Head). Dit kan leiden tot vroegtijdige slijtage en scheurtjes.

Last van technostress?

Niet alleen vormen al die leuke apparaatjes een belasting op fysiek niveau, ook op psychisch niveau kunnen ze een belastende uitwerking hebben. Via de smartphone, tablet en laptop zijn we altijd en overal bereikbaar. Dat kan heel handig zijn, maar het kan ook heel vermoeiend zijn. De term ‘technostress’ werd geïntroduceerd door Michelle M. Weil en Larry Rosen (TechnoStress: Coping with Technology @ WORK @ HOME @ PLAY). Technostress betekent de negatieve invloed op gedachten, attitudes, gedrag en psychologische reacties die zowel direct als indirect veroorzaakt worden door technologie.

Al ooit gehoord van technosis?

Te veel technostress kan zelfs doorslaan in een nog ernstiger aandoening. Mensen die zich volledig laten opslorpen door de technologie richten zich steeds meer op apparaten en zijn minder gevoelig voor hun eigen behoeften en die van anderen. Sommige mensen laten het zo ver komen dat ze het risico lopen om hun eigen identiteit te verliezen. Dit wordt een ‘technosis’ genoemd.

Massage biedt bij kwalen in het digitale tijdperk

Zowel voor de lichamelijke als psychische problemen die veroorzaakt worden door de moderne technologie, of beter gezegd door het verkeerd en overmatig gebruik hiervan, kan massage verlichting bieden. Zie je het als jouw missie om mensen bewust te maken van bovengenoemde gevaren en zou je graag mensen met deze klachten verlichting willen bieden? Schrijf je dan vandaag nog in voor de Opleiding Massagetherapeut!

Bron: www.massagemag.com

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie