Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat je nog niet wist over lippenstift!

6 juli 2016 | Visagie
Wat je nog niet wist over lippenstift!

Tijdens je dagelijks ritueel van het aanbrengen van lippenstift of bij het uitbreiden van je make-up collectie met een paar nieuwe kleurtjes denk je er vast niet bij na, maar de lippenstift kent een lange geschiedenis. Lippenstift heeft je een bijzonder verhaal te vertellen. Onderstaande weetjes over lipstick moet je als make-up liefhebber toch echt een keer gehoord hebben!

Lippenstift alleen voor vrouwen?

Nee, helemaal niet. Hoewel je misschien gewend bent om alleen maar dames met gekleurde lippen te zien, of een enkele keer een mannelijke excentrieke artiest met lippenstift, was het in het oude Egypte voor mannen heel gewoon om hun lippen te verven. In die tijd werd het dragen van lippenstift gezien als een statussymbool, zowel voor mannen als vrouwen. Ook rode lipstick was toen al populair. Maar er waren ook andere ‘trendkleuren’ in het oude Egypte, namelijk oranje, zwart en blauw!

Waarom geen lipstick voor mannen? Waarom geen lipstick voor mannen?

Lippenstift alleen voor prostitués?

Droeg je in het oude Griekenland rode lipstick, dan was dat een teken dat je een prostitué was. Het was zelfs bedoeld als middel om prostitués op straat te herkennen. Naar men zegt mochten ze niet zonder lippenstift de straat op. Gelukkig is deze regel ondertussen niet meer van kracht en kan iedereen zonder deze connotatie met een gerust hart deze populaire kleur lippenstift dragen!

Rode lippenstift alleen voor prostitués? Rode lippenstift alleen voor prostitués?

Lippenstift alleen voor heksen?

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad om het dragen van make-up en vooral ook het dragen van lippenstift acceptabel te maken. In de geschiedenis werden ‘dit soort praktijken’ als afkeurenswaardig gezien. Wist je bijvoorbeeld dat in 1770 het Britse parlement een wet aannam die vaststelde dat vrouwen die lippenstift droegen terechtgesteld konden worden voor hekserij?

Make-up en hekserij! Make-up en hekserij!

Lippenstift alleen voor Elizabeth Taylor?

En dan heb je natuurlijk van die mensen, die zichzelf belangrijker vinden dan anderen en daarom denken dat ze het alleenrecht op bepaalde producten hebben. Een voorbeeld van zo’n persoon was Elizabeth Taylor. Er wordt gezegd dat ze het niet toestond dat andere vrouwen op haar filmset rood gekleurde lippen hadden; mevrouw had het alleenrecht hierop! Elizabeth Taylor is ook bekend om de volgende ‘lipstick quote’: “Pour Yourself a Drink, Put on Some Lipstick, and Pull Yourself Together.” 

Rode lippenstift is alleen voor mij bedoeld!! Rode lipstick is alleen voor mij bedoeld!!

Lippenstift alleen voor feministen?

Lipstick was ook hét wapen van de vrouwenemancipatie. Aan het begin van de 20ste eeuw droegen zogeheten ‘suffragettes’ rode lippenstift als een symbool voor de vrouwenemancipatie. De rode lippenstift werd in die tijd als ongehoord beschouwd. ‘Suffragette’ is afgeleid van het Engelse woord ‘suffrage’ dat ‘stemrecht’ betekent. Een suffragette was een vrouw die in die tijd streed voor vrouwenrechten en vrouwenkiesrecht.

Uit de film: Suffragette Uit de film: Suffragette

Kus geen vrouwen met lippenstift!!

Lipstick is lange tijd een heel giftig product geweest, omdat het tot in de 19de eeuw vaak vervaardigd was van giftige stoffen als lood, kwik, arsenicum en vermiljoen. Niet alleen de vrouwen liepen hierdoor risico’s voor hun gezondheid, maar ook mannen die graag die verleidelijke rode lippen wilden kussen. Vandaag de dag hoeft niemand meer iets te vrezen en zijn de gevaarlijke stoffen in lippenstift verboden!

Kiss me! Als je durft!

Wil je alles weten over make-up en leren om make-up op een professionele wijze aan te brengen, dan leren we je dat graag in onze cursus visagie basis en in de cursus visagie voor gevorderden. Neem hier ook een kijkje in het aanbod van al onze visagie opleidingen!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie