Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Onmisbare tips voor een gehydrateerde huid

14 april 2023 | Schoonheidszorg
Onmisbare tips voor een gehydrateerde huid

Een gezonde en stralende huid begint met een gehydrateerde huid. Dat behelst meer dan alleen met een dag- en/of nachtcrème smeren. Er zijn namelijk veel factoren, die van invloed zijn op een goede balans van je huid. Het kan daarom nodig zijn dat je je skin care routine daar geregeld op moet aanpassen. Dit is het werkveld van de schoonheidsspecialist! Wellness Academie geeft je hier alvast enkele onmisbare tips voor een gehydrateerde huid. Lees gauw meer!

Factoren die invloed hebben op de vochtbalans

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat onze omgeving een grote invloed heeft op de huid. Denk aan weersinvloeden (zon, wind, kou en warmte), stress, luchtvervuiling en ook de huidproducten die we gebruiken in onze dagelijkse verzorging (bv. te agressieve reinigers). Daarbij is het eveneens belangrijk dat je de huid goed van binnenuit hydrateert, door voldoende water te drinken. Er komt dus heel wat kijken bij het in balans houden van de huid. Bovendien kan dat voor iedereen anders zijn. Vind je dit razend interessant? Dan is onze opleiding schoonheidsspecialist vast iets voor jou. We vertellen je hier meer over huidverzorging en het belang van een goed gehydrateerd huid.

Waak voor transepidermaal waterverlies (TEWL)

Een van de belangrijke begrippen, als het om een hydrateerde huid gaat, is Transepidermal Water Loss (TEWL), oftewel transepidermaal waterverlies. Hiermee wordt een proces bedoeld, waarbij water uit de diepere huidlagen via de bovenste huidlaag (de opperhuid) verdampt. Dit gebeurt, wanneer er sprake is van een verstoorde huidbarrière. Oftewel, de natuurlijke beschermlaag van de huid is niet meer intact en is daardoor niet in staat om vocht goed vast te houden. Onze huidbarrière bestaat uit huidcellen, lipiden (vet) en vocht. Samen zorgen ze ervoor dat het vocht in de huid wordt vastgehouden. Is de huidbarrière verstoord, dan uit dit zich in een droge huid, met mogelijk symptomen, zoals:

 • Schilfers
 • Ruwe huid
 • Jeuk
 • Doffe huidteint
 • Geïrriteerde huid
 • Ontstekingsreacties

Het is nu belangrijk om de huidbarrière te herstellen met huidherstellende en hydraterende producten, een zeer milde reiniging en het vermijden van invloeden, zoals wind, kou en zon.

Alleen een goede dagcrème is niet genoeg

Een veelgehoorde klacht van klanten die de schoonheidsspecialiste bezoeken, is dat ze ook na het dagelijks aanbrengen van een dagcrème nog steeds een droge huid hebben. Als beauty professionals kun je deze mensen verder helpen met onmisbare tips voor een gehydrateerde huid. Op de eerste plaats door ze te waarschuwen voor bovenstaande factoren. Daarnaast kan een hydraterende crème mogelijk niet genoeg doen voor hun huid. Je kunt in dat geval de huid ondersteunen, door een serum aan de verzorgingsroutine toe te voegen. Je brengt dan eerst een serum aan met actieve werkstoffen aangepast op de behoeften van de huid. Vervolgens breng je een dagcrème aan, die de hydratatie als het ware vasthoudt in de huid.

Tips voor ingrediënten voor een goed gehydrateerde huid

We geven hier kort enkele tips voor actieve werkstoffen in serums en crèmes, die echt iets voor de huid kunnen betekenen als je last hebt van een droge huid:

Hyaluronzuur

Dit ingrediënt kan tot wel 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. Het zorgt voor een intense hydratatie, een soepele huid en meer volume. Het kan gemakkelijk droogtelijntjes opvullen.

Niacinamide

Deze actieve werkstof in huidproducten stimuleert de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren, oftewel de natuurlijke huidvetten. Deze versterken de huidbarrière, waardoor de huid minder vocht verliest. Daardoor is de huid ook beter beschermd tegen externe invloeden.

Polyglutamine

Dit is net als hyaluronzuur een zuur dat in staat is om vocht vast te houden in de huid. Het legt daarbij als het ware een beschermlaagje op de huid, waardoor het de huid beschermt tegen verder vochtverlies.

Lactobacillus probiotica ferment

Dit ingrediënt kalmeert de vochtarme en geïrriteerde huid en versterkt de natuurlijke huidbarrière, zodat de huid beter vocht kan vasthouden.

Algenextract

Een van de onmisbare tips voor een gehydrateerde huid is het gebruik van huidproducten met algenextracten. Algen staan er namelijk om bekend dat ze de waterhuishouding in de huid reguleren. Daarbij zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen, die de huid helpen met het verminderen van de tekenen van het ouder worden.

Belangrijk: denk aan een goede zonbescherming!

Een van de belangrijkste tips voor een gehydrateerde huid is om altijd een zonnebrandcrème met een hoge SPF te smeren. De uv-stralen van de zon kunnen verbranding, huidirritatie en dehydratatie veroorzaken. Door steeds een goede crème met een hoge SPF (30 of 50) te gebruiken, bescherm je de huid tegen verbranden en uitdrogen. Dit geldt niet alleen op warme zomerse dagen, maar ook gedurende de rest van het jaar. Bij zomers weer is het bovendien belangrijk om meerdere keren per dag te smeren voor een optimale bescherming.

Wil je alles leren over huidverzorging?

Heb je een ware passie voor een mooie huid en huidverzorging? En wil je daar het fijne van weten? Dan is onze opleiding skin expert op jouw lijf geschreven! Na een cursus gelaatsverzorging of een opleiding schoonheidsspecialist is dit een geweldige opleiding waarin je je volop gaat verdiepen in de huid. Er is aandacht voor huidanalyse, uitgebreide ingrediëntenleer, specifieke huidproblemen, apparatuurkennis, specialistische huidbehandelingen, voeding en supplementen. Meer weten? Neem hier een kijkje bij onze opleiding skin expert.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie