• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Parfum in huidproducten: wat doet het met je huid?

13 mei 2022 | Schoonheidszorg
Parfum in huidproducten: wat doet het met je huid?

Kijk je altijd nauwkeurig naar de ingrediëntenlijst van de producten die je op je huid smeert? Zeker als schoonheidsspecialist, is het belangrijk dat je uitgebreide kennis hebt van de ingrediënten in beauty producten. Je wilt immers je klanten zo goed mogelijk helpen. Dat kan alleen als je weet wat je op hun huid aanbrengt en wat deze bestanddelen doen. In veel cosmetica zit parfum. Dat ruikt misschien lekker, maar wat doet parfum in huidproducten met je huid? Daar vertellen de beauty experts van Wellness Academie je hier meer over.

Waarom zit er parfum in huidproducten?

Mensen voelen zich aangetrokken tot lekkere geurtjes. Het geeft een heerlijk gevoel als je een crèmepje op je huid aanbrengt, dat ook nog eens lekker ruikt. De huidproducten die je bij de drogist tegenkomt, hebben bijna allemaal een aangenaam geurtje. Dat geldt voor handcrèmes, dagcrèmes, body lotions, zonnecrèmes en ga zo maar door. Het zalige geurtje maakt de producten voor consumenten aantrekkelijker. Dat is dan ook de enige reden dat er parfum in huidproducten zit. Voor je huid doet het namelijk niets goeds. Integendeel, het kan juist huidproblemen veroorzaken, zoals irritatie en allergieën. Een huidproduct, waarmee je als schoonheidsspecialist, de huid van je klant mee wilt verbeteren, zou dus eigenlijk geen parfum moeten hebben.

Heb je nog geen diploma schoonheidsspecialist? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Amsterdam en behaal je diploma.

Wat is het effect van parfum op de huid?

Het probleem van parfum in huidproducten, is dat je er allergisch voor kunt worden. Doordat de meeste mensen dagelijks cosmetica gebruiken, worden ze dag in dag uit blootgesteld aan parfum. De parfum kan als je hier gevoelig voor bent op den duur een afweerreactie veroorzaken. Dit noemen we een contactallergie. Dit gebeurt niet na één keer smeren met een lotion of crème met parfum, maar na vele keren. Het kan dus voorkomen dat iemand jarenlang producten met parfum gebruikt en nergens last van heeft. Vervolgens kunnen er van de een op de andere dag huidproblemen ontstaan. Een contactallergie wordt dus langzaam opgebouwd, dit kan soms een proces van jaren zijn.

Wist je al dat in Europe 1 op de 4 volwassenen een huidallergie heeft? Parfum speelt hierin een grote rol!

Hoe herken je een allergie voor parfum?

Je hebt mogelijk een allergie voor parfum in huidproducten als je na het aanbrengen van deze producten op die plek last krijgt van uitslag in de vorm van eczeem. Dit gaat gepaard met symptomen, zoals:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Schilfers
  • Korstjes
  • Kloofjes

Of het hier daadwerkelijk gaat om een huidallergie, kun je laten onderzoeken door een dermatoloog. Deze arts kan dan zogenaamde plakproeven uitvoeren, om de allergie te bevestigen. Je kunt dus jarenlang zonder problemen huidproducten met parfum gebruiken en er dan ‘ineens’ last van krijgen. Om die reden is het beter om geen risico’s te lopen en het gebruik van parfum achterwege te laten. Dat is echter nog niet zo’n gemakkelijke opgave.

Parfumvrije producten vinden is lastig

Je bent vast weleens cosmetica tegengekomen met op de verpakking ‘parfumvrij’. Wat betekent dat? Je zou denken dat dit betekent dat er geen geurstoffen in het product zitten. Toch kunnen deze producten evengoed geurstoffen bevatten. Er bestaan talloze geurstoffen, waarvan sommige verboden zijn in huidproducten. Daarnaast bestaat er een lijst met 26 geurstoffen die zijn toegestaan, maar die wel verplicht apart op de verpakking horen te staan.

Dan zijn er ook nog vele geurstoffen die gewoon gebruikt mogen worden en die bijvoorbeeld simpelweg als ‘fragance’ of ‘parfum’ in de ingrediëntenlijst vernoemd mogen worden. Verder kun je ingrediënten tegenkomen, die niet klinken als een ‘geurstof’, maar het feitelijk wel zijn. Denk daarbij onder meer aan: sandalwood oil, rosewood oil, jasmine oil en dergelijke.

Verder is het ook een misvatting dat begrippen als ‘hypoallergeen’ en ‘dermatologisch getest’ automatisch inhouden dat deze producten geen geurstoffen bevatten. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie vind je een lijst met parfumvrije huidproducten.

Tip: onze cursus cosmeceuticals/nutricosmetics

Ben je een diplomeerde schoonheidsspecialist en wil je graag meer weten over ingrediënten in cosmetica? Dan is onze Cursus Cosmeceuticals/ Nutricosmetics Specialisatie een aanrader. Je gaat je in deze cursus verdiepen in met welke actieve werkstoffen in cosmetica je bepaalde huidaandoeningen doeltreffend kunt aanpakken. Ook leer je meer over wat voedingssupplementen voor de huid kunnen betekenen. Wat je misschien ook interessant vindt, is een Masterclass Dermatologie/ Huidafwijkingen om meer inzicht te krijgen in de huidafwijkingen, waarmee je in jouw salon wordt geconfronteerd. Je kunt je klanten dan met meer vertrouwen behandelen of juist doorverwijzen naar een dermatoloog, bijvoorbeeld als je een allergie voor parfum in huidproducten vermoedt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie