Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Perceptie van schoonheid is subjectief

3 november 2015
Perceptie van schoonheid is subjectief

‘Beauty is in the eye of the beholder.’ Deze zin is afkomstig van de Griekse filosoof Plato (ca. 427-347 v. Chr.), maar ook Shakespeare haalde deze wijsheid in zijn werk aan (Love's Labours Lost, 1588). Maar is het ook echt zo dat schoonheid in het oog van de waarnemer schuilt? Of bestaan er wetmatige factoren die bepalen of iemand mooi is of niet? Neurowetenschappelijk onderzoeker Laura Germine van het Massachusetts General Hospital deed er onderzoek naar en publiceerde de resultaten in Current Biology.

Universele kenmerken van schoonheid

Er bestond de veronderstelling dat het genetisch bepaald is of we een gezicht mooi vinden of niet. Men dacht dat mensen bij het kiezen van een partner, waarmee ze nakomelingen willen, op de eerste plaats kijken naar uiterlijkheden. Denk aan kenmerken als een gave huid en symmetrie, omdat dit tekenen van gezondheid zouden zijn. Verder zouden brede schouders bij mannen een teken zijn van een gezonde portie testosteron. Een perfecte heup-tailleverhouding bij de vrouw was een teken van hoge vruchtbaarheid. Zijn het vooral deze universele kenmerken van schoonheid die een rol spelen bij het bepalen van wat schoonheid is?

Wie is de mooiste?

Volgens Laura Germine richtten wetenschappers in voorgaande onderzoeken naar dit onderwerp zich op de eerste plaats op de universele kenmerken van aantrekkelijkheid. In haar onderzoek wilde ze ontdekken waar echter de discussie over de aantrekkelijkheid van gezichten op gebaseerd is. Niemand zal bijvoorbeeld ontkennen dat Sandra Bullock een prachtvrouw is. Zij werd dit jaar door People Magazine uitgeroepen tot de mooiste vrouw van de wereld. Toch kan je over de uitkomst van deze verkiezing discussiëren. Er zijn vast mensen die een andere dame op nummer 1 hebben staan. Dit betekent dat er meer factoren een rol spelen bij het bepalen van wat schoonheid is. Gefascineerd door schoonheid en de schoonheidsbranche? Bekijk dan hier onze schoonheidsverzorging opleidingen.

Persoonlijke perceptie

Aan het onderzoek van Laura Germine deden 800 tweelingen mee, zowel eeneiige als twee-eiige tweelingen. Zij kregen allemaal honderden gezichten te zien die ze moesten beoordelen op hun schoonheid. Uit dit onderzoek bleek dat persoonlijke perceptie toch een grotere rol speelt dan men dacht. Er bestond een grote variatie in persoonlijke voorkeuren. Opmerkelijk was vooral dat deze variatie in persoonlijke voorkeuren even groot was bij de eeneiige en twee-eiige tweelingen. Germine verklaart dat universele kenmerken voor ongeveer 50% bepalen wat het merendeel van de mensen mooi vindt. De rest wordt bepaald door individuele voorkeuren afhankelijk van unieke ervaringen, persoonlijke ontmoetingen, gezichten in de media etc.

‘Beauty is in the eye of the beholder’

Dit onderzoek laat zien dat schoonheid wel degelijk voor een groot deel in het oog van de waarnemer schuilt. Des te meer reden om niet één schoonheidsideaal na te streven. Schoonheid komt in vele vormen. Als schoonheidsspecialiste kun je hierin een belangrijke rol spelen door mensen te helpen om hun unieke, natuurlijke schoonheid te benadrukken. Dit doe je met behandelingen die op het individu zijn gericht en waarin de gezondheid en de persoonlijke wensen van de klant centraal staan. Je leert er alles over tijdens de Opleiding Schoonheidsspecialiste.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie