Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Persoonlijkheid aflezen aan gezichtsvorm?

27 augustus 2015
Persoonlijkheid aflezen aan gezichtsvorm?

Als visagiste leer je om naar de gezichtsvorm te kijken, zodat je daar de make-up op af kunt stemmen. Daarbij luister je ook goed naar de wensen van elke klant. Met make-up technieken als contouring en highlighten kun je bepaalde delen van het gezicht meer of minder benadrukken. Je kunt daarmee de gezichtsvorm corrigeren, bijvoorbeeld door een ronde gezichtsvorm ovaler te laten lijken. Maar wist je ook dat mensen onbewust aan de hand van gezichtsvormen karaktertrekken aan anderen toeschrijven?

Gezichtsvorm en eerste indruk

Het is bekend dat wanneer we iemand voor het eerst ontmoeten we binnen enkele seconden een beeld vormen over die persoon, nog voordat we met die persoon hebben gesproken. We gaan daarbij af op allerlei uiterlijke kenmerken. Christopher Olivola van het Carnegie Mellon University’s Tepper School of Business deed onderzoek naar gezichtsvormen en de persoonlijkheidskenmerken die mensen hieraan toeschrijven. Hij zegt: “Hoewel we graag willen denken dat onze oordelen en keuzes rationeel, onpartijdig, consistent en alleen gebaseerd zijn op relevante informatie, is de waarheid dat ze vaak bevooroordeeld zijn door oppervlakkige en irrelevante factoren.”

Al ooit van ‘Face-ism’ gehoord?

In het artikel Social attributions from faces bias human choices van o.a. Christopher Olivola dat afgelopen jaar werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Trends in Cognitive Sciences staat dat veel mensen onbewust aan ‘Face-ism’ doen. Onderzoek wijst uit dat mensen vaak een oordeel vellen over anderen op basis van hun gezichtsvorm. Zo worden mensen met een groot voorhoofd, een prominente neus en een sterke kin geassocieerd met competentie, dominantie en vriendelijkheid. Mensen met een smalle neus, hoge wenkbrauwen en ver uit elkaar staande ogen worden vaak als passief gezien.

Een rond gezicht heeft een groot voordeel

Dames met een rond gezicht willen nog weleens klagen over hun gezichtsvorm. Ze vinden hun wangen al snel te bol en willen liever een slanker gezicht. Een slanke ovale gezichtsvorm met hoge, scherpe jukbeenderen wordt vaak als het schoonheidsideaal gezien. Mensen met een rond gezicht vragen daarom aan hun visagiste om met contouring make-up technieken aan de slag te gaan om hun gezichtsvorm te corrigeren. Maar er is goed nieuws voor mensen met een ronde gezichtsvorm, zij komen volgens de studie die werd gepubliceerd in het Trends in Cognitive Science juist heel betrouwbaar over. Dat kan in bepaalde situaties in je voordeel werken. Wil je betrouwbaar overkomen? Laat je ronde gezicht dan spreken! Is visagiste een vak naar jouw hart? Volg dan hier de Opleiding Visagiste!

Gezichtvorm en schoonheid kent vele vormen

Hoewel we binnen de schoonheidsbranche vaak beïnvloed worden door de media die ons overweldigd met schoonheidsidealen, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat schoonheid vele vormen kent. De onderzoeker Christopher Olivola zegt over het feit dat mensen de neiging hebben om aan de hand van gezichtsvormen karaktereigenschappen af te lezen: ‘Dit is een verontrustende neiging die gecorrigeerd of in ieder geval verminderd moet worden, want gezichten zijn geen geldige voorspellers van iemands karaktereigenschappen.’

Visagie opleidingen

Zou je graag binnen de make-up wereld aan de slag gaan, dan ben je bij de Wellness Academie aan het juiste adres. Bekijk hier het volledige aanbod aan opleidingen visagie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie