* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Prijsaanduiding in schoonheidssalons laat te wensen over

31 oktober 2018 | Schoonheidszorg
Prijsaanduiding in schoonheidssalons laat te wensen over

De Belgische Economische Inspectie controleerde 819 handelszaken op het naleven van de regels omtrent prijsaanduiding. Maar liefst 314 handelaars bleken niet volledig te voldoen aan de regels. Hiervan werden 72 handelaars doorgestuurd naar justitie en 256 kregen een waarschuwing. Vooral bakkers en horecazaken gaan in de fout, maar ook de prijsaanduiding in schoonheidssalons laat te wensen over. Hoe is het gesteld met de prijsaanduiding in jouw salon?

Controles van de Economische Inspectie

In 2015 constateerde de Economische Inspectie in België, dat bij 14% van de gecontroleerde zaken, de regels met betrekking tot de prijsaanduiding niet werden nageleefd. In 2017 werd hier opnieuw een onderzoek naar uitgevoerd. Hieruit bleek dat in diverse sectoren meer dan 30% van de ondernemingen zich niet aan de regels houdt. Hieronder vielen hoofdzakelijk horecabedrijven, slagers, bakkers, kruideniers, biowinkels, handelaars in semiprofessioneel gereedschap, begrafenisondernemingen en schoonheidssalons. Daarom voerde de Economische Inspectie dit jaar opnieuw een onderzoek uit, dat zich vooral concentreerde op deze risicosectoren.

36% van de schoonheidssalons in de fout

Het onderzoek van de Economische Inspectie gebeurt dit jaar in twee fasen. De eerste controlefase liep van februari tot mei en de tweede controlefase van juni tot en met november. Van de 819 handelszaken, die in de eerste fase gecontroleerd werden, bleken 314 zaken zich niet aan de regels te houden. Dit leidde tot 256 waarschuwingen en 72 doorverwijzingen naar justitie. In totaal gaat dus bijna één op de drie van deze bedrijven in de fout. Onder bakkers (46,62%) en horecazaken (42,39%) kwamen de meest inbreuken voor. Bij schoonheidssalons was het percentage aan inbreuken 36,51%, onder de begrafenisondernemers hield 34,48% zich niet aan de regels, onder de kruideniers en biowinkels was dat 32,94% en onder de slagers 29,36%.

Meest voorkomende inbreuken bij prijsaanduiding in schoonheidssalons

De meest voorkomende inbreuk is dat de prijs niet wordt aangegeven of dat de prijs niet meteen goed zichtbaar is. Binnen bepaalde sectoren komt het ook voor dat de prijs per eenheid of per kilogram ontbreekt of dat de prijs inclusief btw niet wordt weergegeven. Bij het afrekenen kan dit tot misverstanden leiden. Minister Kris Peeters (CD&V) zegt hierover: “De meeste handelaars duiden prijzen goed zichtbaar aan, maar in een aantal sectoren blijft het een courante praktijk om dat niet te doen.” Hij waarschuwt eveneens dat de inspectiediensten gerichte controles zullen blijven uitvoeren.

Belang van duidelijke prijsaanduiding in schoonheidssalons

Hoe is het gesteld met de prijsaanduiding in jouw salon? Het is belangrijk dat jouw klanten steeds duidelijk kunnen zien wat de diensten en producten in jouw salon kosten. Hiermee bied je je klanten zekerheid en geef je je klanten de mogelijkheid om prijzen te vergelijken. Als schoonheidssalon ben je wettelijk verplicht om een duidelijke verkoopprijs te vermelden. Je zult dus in je salon een prijslijst met je behandelingen duidelijk zichtbaar moeten ophangen. Voor de prijsaanduiding geldt de volgende wettelijke regel:

De ondernemingen of de beoefenaars van een vrij beroep die goederen of diensten aanbieden, moeten de prijs hiervan schriftelijk aanduiden op een leesbare, zichtbare en ondubbelzinnige manier. 

De prijs is de totaalprijs te betalen door de consument, inclusief btw en alle andere taksen of diensten die de consument verplicht extra moet betalen. Deze prijzen zijn minstens in euro aangegeven.

Voor meer informatie ga naar FOD Economie.

Wil je graag een eigen schoonheidssalon starten? Leer het vak dan van de beste professionals en docenten binnen de branche en volg een Opleiding Schoonheidsspecialiste bij Wellness Academie!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie