Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Verband Chocolade en acne: hoe zit het nu echt?

19 december 2016 | Schoonheidszorg
Verband Chocolade en acne: hoe zit het nu echt?

Of ze nu in de vorm van vriendelijk lachende kerstmannen, complete arrensleeën of gigantische kerstballen zijn gegoten, chocolade eten betekent puistjes kweken. Toch? Tenminste, als we een van de meest hardnekkige huidverzorging 'feitjes' moeten geloven. Voordat we een poging gaan doen om tijdens de feestdagen al die overheerlijke chocolade te vermijden, willen wij wel eens weten hoe dit precies zit. Krijg je werkelijk puistjes van het eten van chocolade?

Feit of fabel

Eigenlijk is het best vreemd dat het verband tussen chocolade en pukkels een van de hardnekkigste fabels is in de beautywereld. Helemaal wanneer je je bedenkt dat Amerikaanse dermatologen al in de jaren zestig (!) van de negentiende eeuw publiceerden over het niet-bestaande directe verband tussen de twee. In een wetenschappelijke studie gaven ze mensen met acne klachten een maand lang dagelijks een flinke reep chocolade. En wat bleek? De proefpersonen hadden na die maand net zoveel of zo weinig last van acne als de controlegroep die geen chocolade hadden gekregen. Tot op de dag van vandaag is er geen wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen acne en chocolade. Goed nieuws voor alle kerstvierende chocoladeliefhebbers, dus! Of ligt het verhaal toch gecompliceerder?

Chocolade en acne

Waarom bestaat er dan toch die hardnekkige mythe dat chocolade acne veroorzaakt? De oorzaak hiervan lijkt te liggen in een van de belangrijkste bestanddelen van chocolade: vet. En laat een vette huid nu precies een van de oorzaken zijn van acne. Acne ontstaat vaak doordat de huid overmatig veel talg produceert. Zo veel talg dat de poriën moeite hebben om dit talg tijdig af te voeren. Tegelijkertijd kan de oorzaak van acne liggen in verstoppingen van de poriën: ook verstoppingen blokkeren de afvoer van talg. Dit werkt acne en andere vormen van huidirritatie in de hand. Het is echter niet bewezen dat de productie van talg omhoog gaat zodra je meer chocolade eet.

Concealers

Betekent dit dat we deze kerst best zullen overleven zonder die extra dosis foundation en concealers? Helaas, er is tot op heden ook nog geen wetenschappelijk bewijs geleverd voor het positieve effect van chocolade op je huid. Wel blijkt uit steeds meer studies dat snelle koolhydraten, die volop in chocoladerepen aanwezig zijn, wel degelijk een negatieve invloed op de huid kunnen hebben. Dit doordat deze suikers de hormoonspiegel beïnvloeden. Een schommeling in de hormoonspiegel kan uiteindelijk een verandering veroorzaken in de mate van talgproductie in de huid.

Tips tegen acne

Terwijl het directe verband tussen chocolade en acne (nog) niet wetenschappelijk is bewezen, is het dus wel raadzaam om te letten op wat je eet als je snel last hebt van acne. Door natuurlijke producten te eten en een vast voedingspatroon aan te houden, blijft je hormoonhuishouding stabieler en zal je talgproductie ook minder schommelen. Daarnaast is het belangrijk om je huid goed (maar niet te vaak) te reinigen en de schoonheidsspecialiste om advies te vragen in het geval van hardnekkige klachten. Je schoonheidsspecialiste kan je niet alleen adviseren over het gebruik van verzorgingsproducten die passen bij jouw huid, maar je gelijk wat slimme tips geven voor het gebruik van een goede concealer.

Wil je professioneel aan de slag met huidverzorging? Schrijf je in voor onze opleiding schoonheidsspecialist!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie