Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Purging: onzuivere huid door een nieuw product

24 juli 2023 | Schoonheidszorg
Purging: onzuivere huid door een nieuw product

Heb je te kampen met huidproblemen, zoals verstopte poriën en puistjes, dan wil je misschien een nieuw product uitproberen. Het kan gebeuren, dat door dit product de klachten juist verergeren. Daar had je in eerste instantie niet op gerekend! Weg ermee? Nee, wacht even! De kans bestaat dat je te maken hebt, met een zogeheten purging reactie. Het gaat hierbij om het tijdelijk verergeren van de huidklachten. Als je huid eenmaal gewend is aan het nieuwe product kan het je alsnog helpen om een mooiere huid te krijgen. Lees hier meer over een onzuivere huid door een nieuw product.

Wat wordt er bedoeld met purging?

De term ‘purging’ betekent ‘zuivering’. Binnen de beauty wereld verwijzen we hiermee naar een huidreactie na het aanbrengen van een product met actieve ingrediënten, waar je huid nog niet aan gewend is. Het gaat dan voornamelijk om actieve bestanddelen, die de celvernieuwing in de huid bevorderen, de poriën reinigen en die de huidtextuur verbeteren. Voorbeelden van dit soort werkstoffen, die een onzuivere huid tijdelijk kunnen verergeren, zijn glycolzuur, salicylzuur, retinol en ook vitamine C. Om te begrijpen wat de reden is van een onzuivere huid door een nieuw product, moet je voldoende kennis hebben over de huid. We vertellen je er hier meer over, maar je kunt je ook inschrijven voor onze cursus gelaatsverzorging!

Wat is de reden van een onzuivere huid door een nieuw product?

Het is belangrijk om te weten dat je huid zich doorgaans binnen vier weken vernieuwt. Huidcellen verplaatsen zich van de onderste huidlaag naar het oppervlak, waar ze verhoornen en afschilferen. De nieuwe huid die eronder ligt, komt nu tevoorschijn. Dit natuurlijke proces kan vertraagd raken door allerlei factoren, waardoor de huid dof wordt en er onzuiverheden ontstaan. Denk aan:

 • Natuurlijk verouderingsproces
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Leefstijl en voeding
 • Weersinvloeden

Wil je dit proces versnellen met een nieuw huidproduct? Dan kan het zijn dat beginnende ophopingen nog diep in de poriën zitten en nog niet zichtbaar zijn als je het nieuwe product aanbrengt. Omdat dit product de celvernieuwing stimuleert, kunnen kort daarna deze onzuiverheden sneller naar boven komen en tot extra onzuiverheden leiden. Dit proces noemen we purging.

Hoe weet je of je te maken hebt met purging?

Een onzuivere huid door een nieuw product kan meerdere oorzaken hebben. Kenmerkend voor purging is dat de reactie optreedt binnen enkele dagen tot mogelijk vier weken, nadat je bent gestart met het nieuwe product. Daarna verdwijnen de klachten vanzelf en zal de huid zichtbaar verbeteren. De actieve ingrediënten komen nu pas echt goed tot hun recht en zorgen voor een heldere en mooiere teint. Stel dat je te maken hebt met een allergische reactie, dan gaan deze symptomen niet over. Hoewel de huid bij purging ook pijnlijk kan zijn, heb je bij irritatie of een allergische reactie nog sterker te maken met een brandend en jeukend gevoel. We leren je graag alles over verantwoorde lichaams- en huidverzorging in onze opleiding schoonheidsspecialiste.

Tips voor het minimaliseren van een onzuivere huid door een nieuw product

Het tijdelijk last hebben van een onzuivere huid door een nieuw product is niet altijd te voorkomen. Daarentegen, is het met de volgende tips wel mogelijk om purging te verminderen als je een nieuw product gaat uitproberen:

Tip 1: bouw het gebruik langzaam op

Een van de manieren om een onzuivere huid door een nieuw product te verminderen, is door het gebruik ervan langzaam op te bouwen. Naarmate je huid beter gewend raakt aan het product kun je het frequenter aanbrengen.

Tip 2: gebruik geen andere exfoliërende producten

Staak een tijdje het aanbrengen van andere producten die een exfoliërende werking hebben, om overmatige irritatie van de huid te vermijden.

Tip 3: hydrateer je huid optimaal

Het is belangrijk om je huid steeds goed te blijven hydrateren. Mogelijk kan je huid door de extra exfoliërende werking van een nieuw product sneller uitdrogen. Met een goede hydratie help je je huid om goed in balans te blijven.

Tip 4: bescherm je huid extra goed tegen de zon

Houd er rekening mee dat bepaalde werkstoffen in huidproducten de huid gevoeliger kunnen maken voor de zon. Denk daarbij aan werkstoffen, zoals fruitzuren en vitamine C. Het is daarom belangrijk om je huid extra goed tegen de zon te beschermen.

Er komt heel wat kijken bij een adequate huidverzorging!

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij een adequate huidverzorging. Een onzuivere huid door een nieuw product is slechts een van de vele huidproblemen, die je in de praktijk tegen kunt komen. Bovendien heeft elke huid ook weer andere behoeften. Uitgebreide kennis over de huid, huidproducten en huidbehandelingen is dan ook essentieel om de beste resultaten te behalen. Ben je nieuwsgierig naar alles wat met huidverzorging en beauty te maken heeft? Dan ben je bij Wellness Academie aan het juiste adres! Zo zal onze uitgebreide opleiding skin expert je vast aanspreken!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie