Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Retinol in cosmetica: zin of onzin?

23 maart 2021 | Schoonheidszorg
Retinol in cosmetica: zin of onzin?

Naar de schoonheidsspecialist voor een mooie huid? Is dat nu echt nodig? Een professionele behandeling bij een gecertificeerde schoonheidsspecialist biedt op vele fronten een meerwaarde. Met thuis zomaar wat smeren met wat crèmes zonder kennis van de huid en ingrediënten behaal je niet de gewenste resultaten. Wil je graag leren hoe het wel moet? Daarvoor ben je bij de beauty opleidingen van Wellness Academie aan het juiste adres. In dit artikel vertellen we je alvast wat meer over retinol in cosmetica en de zin of onzin van dit ingrediënt.

Ontspannende gelaatsbehandelingen en kennis van zaken

De grote meerwaarde van gelaatsbehandelingen van professionele schoonheidsspecialisten, is dat zij weten hoe ze hun klanten heerlijk in de watten kunnen leggen. Lekker ontspannen is geen luxe, maar noodzaak. Daarnaast gebruiken ze hoogwaardige producten, afgestemd op de noden van de huid van de klant. Hiermee behalen ze zichtbare resultaten. Deze producten bevatten immers hoge concentraties aan actieve werkstoffen, die echt iets voor de huid betekenen. Een van die ingrediënten, die we hier in de kijker zetten, is retinol. Je hebt er misschien al eens iets over gehoord. Retinol in cosmetica; is dat nu zinvol of onzin?

Retinol of vitamine A

Retinol is een andere benaming voor vitamine A. Het is bewezen dat het een belangrijke rol speelt bij het vertragen van huidveroudering. Dat de huid veroudert, is natuurlijk een feit. Er zijn echter diverse factoren, die dit proces versnellen. Denk onder meer aan de schadelijke stralen van de zon, een ongezonde levensstijl, ongezonde voeding, roken en luchtverontreiniging. Door hierop te letten kun je de huid al aardig beschermen. Een schoonheidsspecialist kan je nog verder helpen met de juiste gelaatsbehandelingen en producten. Retinol in cosmetica helpt om fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes te verminderen. Bovendien is het effectief bij acneklachten. Neem hier ook eens een kijkje bij onze Cursus Gelaatsverzorging!

Waarop letten bij retinol in cosmetica?

Ofschoon veel cosmeticamerken claimen dat hun producten retinol bevatten, betekent dit niet meteen dat je wonderen mag verwachten. Het percentage aan retinol moet hoog genoeg zijn. Daarnaast is retinol ook gevoelig voor licht en zuurstof. De stabiliteit is daardoor in sommige producten niet optimaal. Retinol is bijvoorbeeld effectiever als het is ingekapseld in lipiden, omdat het op die manier beter in de huid doordringt. Het bevordert de aanmaak van fibroblasten, die de productie van collageen en elastine bevorderen. Dit zorgt voor een stevige en elastische huid. Retinol in cosmetica heeft zin, maar dan moet je wel het juiste product kiezen. Let op: het kan soms huidirritatie veroorzaken.

Het gebruik van vitamine A is aan regels gebonden

Cosmetica met retinol is vrij verkrijgbaar, maar niet alle producten zijn even effectief. Een andere vorm van vitamine A is tretinoïne. Dit is een zeer krachtig vitamine-A-zuur. Het is de enige werkstof, waarvan is bewezen dat het echt effectief is tegen huidveroudering. Omdat het zeer krachtig is, is het alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Het kan onder meer de huid irriteren en voor roodheid, een droge huid en schilfers zorgen. Hoewel het dus zeer effectief is, kan het aan de andere kant bij verkeerd gebruik de huid juist schaden. De huid moet langzaam aan het vitamine-A-zuur wennen. Ook bij een zeer droge en gevoelige huid, rosacea en mensen met cosmetica allergieën moet je heel voorzichtig zijn met vitamine-A-zuur.

Word een professional in huidverzorging!

Een mooie, stralende huid vraagt om vakkennis en ervaring! Leer in onze Opleiding Schoonheidsspecialist of Skin Expert hoe je een adequate huidanalyse uitvoert, hoe je gelaatsbehandelingen uitvoert afgestemd op de individuele klant en leer alles over producten, ingrediënten en huidadvies geven. Op die manier kun je straks samen met je klant op een verantwoorde manier werken aan een gezonde en stralende huid! Ga jij deze uitdaging aan?! Schrijf je hier in voor de Opleiding Schoonheidsspecialist(e) of de Opleiding Skin Expert!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie