Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
Opleiding Schoonheidsspecialiste aan -15%! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Serum en dagcrème: wat is het verschil?

5 januari 2017 | Schoonheidszorg
Serum en dagcrème: wat is het verschil?

Is een serum dé remedie bij een droge, stugge winterhuid of een overbodige extraatje? Wij verdiepten ons in de wereld van de serums en zochten voor je uit wat die kleine tubes tot zulke (kostbare) wondermiddelen maakt. En we checkten waarom je de serums het beste naast (en niet in plaats van!) die oude vertrouwde dagcrème kunt gebruiken. Hierbij geven we een aantal feitjes over serums en dagcrèmes.

Wat is het verschil tussen serum en dagcrème?

Het verschil tussen een doorsnee dagcrème en een serum is direct zichtbaar. Niet alleen aan de grootte van de verpakking (serums hebben de eigenschap alleen in minuscule tubes verkrijgbaar te zijn), maar ook aan de substantie. Vergeleken met een vettige dagcrème is een serum soepel en licht. Ook onder een vergrootglas is het verschil tussen een dagcrème en een serum goed waarneembaar. Dit verschil zit ‘m vooral in de grootte van de moleculen: dagcrème is opgebouwd uit grovere moleculen en heeft daardoor meer moeite om dieper op de huid in te werken. Een serum, daarentegen, is compacter en laat zich gemakkelijker opnemen door de poriën. Lastiger wordt het wanneer je de ingrediëntenlijsten van beide producten naast elkaar houdt. Deze verschillen namelijk vaak verbazingwekkend weinig van elkaar! Het verschil zit ‘m dan ook voornamelijk in de concentratie van de actieve bestanddelen. Zoals dr. Jetske Ultee helder uitlegt op haar weblog: ' een ”serum” is als het ware heldere paddenstoelensoep en de “crème” is de gebonden versie.’

Kun je serum het beste in combinatie met dagcrème gebruiken?

Sommige mensen maken hieruit op dat je die dagcrème net zo goed achterwege kan laten. Want waarom gaan voor zo’n logge dikke crème als je een licht, effectief wondermiddel kunt gebruiken? Toch is het niet aan te raden om je dagcrème gedag te zeggen zodra je jouw ideale serum hebt gevonden. Een serum laat, in tegenstelling tot een dagcrème, namelijk geen beschermende toplaag op de huid achter. Een huid die enkel is behandelt met een serum blijft daardoor kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Het is dan ook altijd verstandig om na het gebruiken van een serum ook je oude vertrouwde dagcrème aan te brengen.

Cooling down na een flinke work out

Dagcrèmes zijn complementair aan een goede serum: Waar een krachtige serum actieve ingrediënten bevat die de huid stimuleert en vitaliseert, werkt een dagcrème rustgevend. De concentratie antioxidanten en peptiden van een serum roept je huid op om flink aan het werk te gaan. Kortom, je kunt het vergelijken met topsport: na een flinke work out houd ook je huid wel van een rustgevende cooling down.

Ben jij werkzaam als schoonheidsspecialiste en zou je graag nog veel meer leren over huidproducten en huidverzorging? Dan is onze opleiding skin expert iets voor jou! Schrijf je nu in en begin 2017 goed met deze gespecialiseerde opleiding bij een van onze vakdocenten.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie