Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Sinds wanneer verven we grijze haren?

21 september 2015
Sinds wanneer verven we grijze haren?

Is haar verven een modern verschijnsel? We nemen je hier mee in de geschiedenis van de haarverf. Haar verven wordt al eeuwen gedaan! Toch had het heel wat voeten in aarde voordat de dames massaal hun grijze haren begonnen te verven. Ontdek hier wat hen tegenhield en wat ze uiteindelijk over de streep hielp!

Oude gebruiken in haarverf

De Galliërs gebruikten eeuwen geleden al een verdunde oplossing van loog om hun haar te bleken, waarmee ze een trend ontketenden in Rome. Voor die tijd werd een lichte haarkleur daar geassocieerd met prostitués. Maar ook de oude Egyptenaren hadden al een manier om haar te verven; zij gebruikten henna om hun haar te kleuren. Het waren de Feniciërs die de kroon spanden; zij verfden hun haar met goudstof! Toch duurde het nog tot halverwege de vorige eeuw dat het verven van haar op grote schaal van de grond kwam.

Gezondheid en reputatie staan op het spel!

Vrouwen waren een eeuw geleden bang dat het kleuren van hun haar een gevaar was voor hun gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat het cosmeticamerk dat we nu kennen als L’Oréal werd opgericht in 1909 onder de naam de ‘French Harmless Hair Dye Company’? Behalve vanwege de angst die er heerste vanwege de gevaren voor de gezondheid, lieten vrouwen het ook vaak achterwege om hun haar te verven vanwege hun reputatie. Het verven van haar werd toentertijd geassocieerd met jonge actrices, koormeisjes en losbandige vrouwen. Het haar verven was zeker niet iets voor huisvrouwen!

De angst voor grijze haren!

De French Harmless Hair Dye Company kon de meeste vrouwen niet overtuigen. Het duurde tot halverwege de 20ste eeuw voordat het kleuren van haar populairder werd. De beauty industrie had een nieuwe aanpak gevonden: het aanwakkeren van de angst voor het ouder worden! De marketeers van het merk Clairol probeerden de consument angst aan te jagen met teksten als: ‘Grijs haar bekent de ondergang van de romantiek’. Het jaar 1956 werd het keerpunt, toen Clairol in de VS op de markt kwam met ‘Miss Clairol’; het eerste product waarmee je in één stap gemakkelijk thuis je haar kon bleken of verven. Dit product betekende de geboorte van een miljoenenindustrie.

Grijze haren verven werd gemeengoed

Vanaf nu was het heel normaal dat dames hun haar verfden om hun grijze haren te bedekken. Verfde in de jaren ’50 niet meer dan 7% van de Amerikaanse dames hun haar, in de jaren ’70 was dit percentage al 40%. Uit een studie van Clairol uit 2008 blijkt dat 88% van de vrouwen hun haar weleens verft, omdat ze hier meer zelfvertrouwen van krijgen. Haarkleuringen zijn tegenwoordig niet alleen voor dames die hun grijze haren willen bedekken. Er zijn ook veel dames die hun haar verven om een andere haarkleur en look uit te proberen. En hoe zit het met de heren? We kijken er ook niet meer van op als een man zijn haar verft! Neem hier een kijkje bij alle Opleidingen Haarverzorging van Wellness Academie!

Professionele haarkleuringen vandaag

Hoewel er talloze haarkleuringen voor thuisgebruik te koop zijn, gaat er niets boven een professionele haarkleuring door een kapper! Hiermee bereik je een mooier en duurzamer resultaat. Wil je alles weten over het vak van kapper? Wil je de mooiste kapsels leren creëren én leren om professionele haarkleuringen uit te voeren? Volg dan de Kappersopleiding van de Wellness Academie!

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie