• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Smeerbare 'kunsthuid' tegen rimpels?

12 mei 2016
Smeerbare 'kunsthuid' tegen rimpels?

Er wordt van alles uitgevonden om huidveroudering tegen te gaan of te maskeren; van anti-rimpelcrèmes tot camouflerende make-up. Dan zijn er ook nog mensen die verder gaan door ingrijpende behandelingen te ondergaan, zoals een facelift. Een wondermiddel om de tijd stil te zetten, of in ieder geval om de sporen van het verstrijken van de tijd te wissen, bestaat nog niet. De wetenschap zit echter niet bij de pakken neer en komt nu met een nieuw product; een smeerbare kunsthuid!

Facelift in een flesje

De smeerbare kunsthuid is al zo’n 10 jaar geleden bedacht door Rox Anderson, dermatoloog van de Universiteit van Harvard. Vanaf die tijd zijn onderzoekers bezig geweest met het testen van talloze siliconenverbindingen die het dichtst bij de kenmerken van de natuurlijke huid komen. De kunsthuid moet aan allerlei strenge voorwaarden voldoen, zoals comfortabel aanvoelen, duurzaam zijn, zowel stevig als veerkrachtig zijn, doorzichtig zijn, etc. De Amerikaanse nieuwszender NBC noemde dit nieuwe product dat is ontwikkeld ook wel ‘een facelift in een flesje’.

Rimpels laten verdwijnen onder kunsthuid

De Amerikaanse wetenschappers zijn er ondertussen in geslaagd om een soort van pasta te ontwikkelen die je aanbrengt als een gezichtsmasker. Dit gezichtsmasker kan rimpels en wallen onder de ogen wegwerken. Deze maand verscheen er een artikel over deze uitvinding in Nature Materials. Deze kunsthuid past zich perfect aan aan de natuurlijke huid en kan gemakkelijk een dag blijven zitten. Voor het slapen gaan kan de kunsthuid er gemakkelijk vanaf gehaald worden met een speciale vloeistof. De wetenschappers hebben de kunsthuid getest op 170 proefpersonen, die ze onder andere met de huid lieten sporten, zwemmen en door de regen lopen. De huid liet in al deze situaties niet los en er werden ook geen allergische reacties waargenomen.

Hoe werkt het?

De nephuid wordt in twee lagen aangebracht. Allereerst breng je een vloeibaar doorzichtig plastic aan en vervolgens een melkachtige materie die van de eerste laag een vast en stevig geheel maakt. Wanneer de huid goed is aangebracht, blijft deze prima op zijn plek zitten en legt een laagje over de natuurlijke huid en trekt deze zo mooi glad. De huid ziet er daardoor stevig en veerkrachtig uit en zelfs wallen vallen niet meer op. Een belangrijk kenmerk van deze nephuid is dat de doorlatendheid gemakkelijk te regelen is door de samenstelling van de pasta aan te passen.

Cosmetische en medische doeleinden

Onderzoekers van het Bostons technologie-instituut MIT en de Harvard University hopen de huid ook te kunnen gebruiken om specifieke crèmes of medicijnen tegen de huid gedrukt te kunnen houden. Op deze manier kan de kunsthuid gebruikt worden voor zowel cosmetische als voor medische doeleinden. Ze hopen bijvoorbeeld om deze smeerbare kunsthuid te gebruiken om huidproblemen als eczeem en psoriasis zowel te behandelen als te camoufleren. De kunsthuid is nog niet in de winkel verkrijgbaar. Maar mogelijk komt het product binnenkort eerst op de Amerikaanse markt uit.

Heb je interesse in huidverzorging?

Zou je graag van huidverzorging je beroep willen maken, dan is het volgen van een opleiding schoonheidsspecialiste een goede start. Je leert hier onder meer alles over de opbouw en de functie van de huid en je leert uiteenlopende huidverzorgende behandelingen, evenals talloze andere schoonheidsbehandelingen als manicure, pedicure, make-up, ontharingstechnieken en massage. Hier vind je meer informatie over de Opleiding Schoonheidsspecialiste in de regio's Hasselt, Antwerpen, Gent, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.759
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie