* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Stoppen met douchen: het beste voor onze huid?

28 januari 2017 | Schoonheidszorg

Moeten we allemaal stoppen met douchen? De Amerikaanse journalist James Hamblin vond het een boeiende vraag en besloot het op zichzelf te testen. Wat bleek? Hamblin was schoner en frisser dan ooit! Waar we vorige week al rapporteerden over wetenschappers die desinfecterende middelen in de ban doen, blijkt nu dat we zelfs onze douche met argusogen moeten bekijken. Hoe zit dit?

'Smell like a person'

Niet douchen klinkt als een experiment met een (zweet)luchtje. Maar, volgens de experts die James Hamblin sprak voordat hij aan zijn douche-loze leven begon, ga je niet per definitie stinken als je de douche verbant. Want, zo legt hij uit in het artikel 'What happens when you quit showering?' , je huid zal de natuurlijke balans terugvinden en na een tijdje ga je gewoon ruiken als .. jezelf! Naast de vetten die je tijdens het douchen verwijdert, zorgt die warme straal er namelijk ook voor dat de natuurlijke vochtregulatie wordt verstoord en duizenden 'goede' bacteriën verdwijnen. Als je stopt met douchen, zullen deze goede bacteriën naar verloop van tijd zich op je huid vestigen. Het resultaat: een gezonde en gehydrateerde huid!

Schone huid en huidveroudering

Moeten we als huidexperts onze klanten dus gewoon vertellen dat ze moeten stoppen met douchen? Dat lijkt iets te simpel gedacht. Hoewel veel experts inderdaad onderschrijven dat te veel douchen niet goed is voor je huid, pleiten de meeste van hen gewoon voor een beetje minder. Zo ook de dermatoloog Katherine Ashenburg, die de frequentie op elke twee a drie dagen legt. Want, zo legt ze uit in dit artikel, hoe meer je jonge huid geconfronteerd wordt met vuil, hoe beter het zich op den duur kan verweren tegen bacteriën en vervelende aandoeningen zoals eczeem en allergieën.

Jezelf een stralende huid douchen?

Als je die dagelijkse douche voortaan twee tot drie dagen uitstelt, dan wil je er natuurlijk wel een extra effectieve sessie van maken. Er zijn een aantal zaken waar je dan op kunt letten. Kies ten eerste voor een lauwwarme douche om je huid optimaal te hydrateren. Een te hete douche droogt de huid uit. Heb je een gevoelige huid? Plan je douche dan 's avonds in. Zo voorkom je dat je al die opgespaarde allergenen meeneemt het bed in.

Drybrush

Om je huid een extra vitaliserende boost te geven, ga je voor een dry-brush behandeling voordat je de douche instapt. Door een paar minuten met een drybrush over de huid te gaan, stimuleer je de doorbloeding en verwijder je alvast een gedeelte van de dode huidcellen. Als je eenmaal onder de douche staat, probeer de huid van je gezicht dan zoveel mogelijk te ontzien. De huid van je gezicht is extra kwetsbaar en wordt er niet bepaald beter van als het minutenlang onder een hete harde straal staat. Was eventueel je gezicht pas nadat je onder de douche vandaan komt. Gewoon, bij de wastafel onder een lauwwarme kraan.

Wil je veel meer leren over de verzorging van de huid? Volg onze Opleiding Skin Expert en wordt een ware huidexpert!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie