* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor leven met fibromyalgie

15 augustus 2016 | Massage & Therapieën
Tips voor leven met fibromyalgie

Leven met fibromyalgie is voor heel wat mensen aan de orde van de dag. Fibromyalgie gaat gepaard met chronische pijn op allerlei punten in het lichaam, die tenderpoints worden genoemd. Extreme vermoeidheid is eveneens een veelgehoorde klacht. Fibromyalgie kan daarom veel impact hebben op het dagelijkse leven van de patiënt. Hier enkele tips voor het leven met fibromyalgie.

1. Let op je voedingspatroon

Als fibromyalgie patiënt moet je goed op je voedingspatroon letten, want bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren. Dat geldt bijvoorbeeld voor geraffineerde suikers, die in heel veel bewerkte producten zitten. Kies bewust voor een gezond voedingspatroon met veel groeten, mager vlees en vis. Ook fruit is heel gezond, maar pas wel op dat je via fruit niet te veel suiker binnenkrijgt. Kies bij voorkeur voor fruit met een lage glycemische index. Het is ook goed om te checken of je misschien last hebt van een lactose-intolerantie of glutenintolerantie.

2. Tips voor supplementen bij fibromyalgie

Magnesium
Magnesium kan ook wel een natuurlijke spierontspanner genoemd worden en kan daarom helpen om het lichaam te ontspannen bij pijnklachten. Ook helpt het om de hersenen tot rust te brengen, waardoor het de nachtrust bevordert.

Visolie
Visolie is een bron van omega 3 vetzuren die onder meer de hersenfunctie verbeteren. Fibromyalgie gaat bij veel patiënten gepaard met hersenmist, met symptomen als een verward gevoel, vergeetachtigheid en moeite met concentreren. De omega 3 vetzuren kunnen helpen om dit probleem te verminderen.

Vitamine D
Uit een onderzoek van het Orthopaedic Hospital Speising in Wenen, onder leiding van Dr. Florian Wepner, bleek dat vrouwen die vitamine D supplementen namen minder pijn en ochtendvermoeidheid ervaarden. Volgens de onderzoeker zou bij fibromyalgie patiënten standaard hun vitamine D spiegel onderzocht moeten worden.

NB: raadpleeg voordat je supplementen gaat nemen altijd eerst een arts.

3. Sporten om je beter te voelen

Wanneer je veel pijn hebt en je vermoeid voelt, zal sporten een van de laatste dingen zijn waar je zin in hebt. Toch blijkt dat sporten patiënten kan helpen om zich beter te voelen. Het gaat er niet om dat je een topatleet moet worden, maar dat je met regelmatige lichaamsbeweging je beter gaat voelen. Vooral de afwisseling tussen ontspanning-, kracht-, cardio- en strekoefeningen blijkt een goed resultaat te geven. Denk hierbij aan sporten als zwemmen, wandelen, hardlopen, aerobic en yoga.

4. Ga stress uit de weg

Als fibromyalgie patiënt ben je gevoeliger voor prikkels uit je omgeving en vaak zul je vanwege je gezondheidsklachten bepaalde zaken aan je voorbij moeten laten gaan. Soms kan dit tot onbegrip leiden in je omgeving. Probeer bepaalde dingen waar je geen invloed op hebt los te laten. Omring je met mensen die je waarderen en die begrip hebben voor je situatie. Verspil geen energie aan zaken die het niet waard zijn. Meditatie en yoga zijn goede manieren om je te helpen om je gedachten te controleren en overbodige zorgen los te laten. Ook massage kan veel voordelen bieden.

5. Fibromyalgie en massage

Fibromyssage is een massagevorm die zich speciaal richt op mensen met fibromyalgie. Fibromyalgie massage helpt om te ontspannen en om eventuele angstgevoelen en depressieve klachten tegen te gaan. Je kunt deze massage leren in onze Cursus Fibromyssage. Je leert tijdens deze cursus om in te werken op de tenderpoints om pijnklachten te verminderen. Je wordt eveneens ingewijd in de basisbeginselen van de Traditionele Chinese Geneeskunst, waarin je meer leert over het belang van een goede doorstroom van levensenergie (Qi), over de meridianen en acupunten en meridiaanstretching. Ook speciale behandelingen bij hoofdpijn en slapeloosheid komen aan de orde en er wordt ingegaan op voeding, dieet en supplementen bij fibromyalgie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie