10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Tips om Afrikaans haar te verzorgen en stylen

28 september 2017 | Haarverzorging
Tips om Afrikaans haar te verzorgen en stylen

Afrikaans haar of kroeshaar is prachtig, maar wat is het lastig om dit haar onder controle te houden! Ben je alleen maar gewend om westerse kapsels te verzorgen en in model te brengen, dan is het nodig om je kennis en vaardigheden bij te spijkeren als je ook goed overweg wilt kunnen met Afrikaans haar. Lees hier meer over de specifieke kenmerken van kroeshaar. Daarnaast geven we je enkele tips om Afrikaans haar onder controle te houden!

Afrikaans haar vs. Europees haar

Startende kappers en hairstylisten schrikken nog weleens als er ineens iemand met kroeshaar in hun stoel plaatsneemt; daar hebben ze geen ervaring mee! Op de eerste plaats moet je er rekening mee houden dat Afrikaans haar een stuk brozer is dan Europees haar. De haarfollikels van mensen met Afrikaans haar produceren minder talg, dan de haarfollikels van mensen met Europees haar. Het Afrikaanse haar voelt daardoor droger aan. Daarbij geldt: hoe sterker de krul, hoe zwakker en droger de krul. Als je op de hoogte bent van deze belangrijke verschillen tussen Afrikaans haar en Europees haar, kun je daar beter je behandelingen op afstemmen.

Tips voor het wassen van Afrikaans haar

Afrikaans haar vraagt om een goede hydraterende shampoo en conditioner. Verder is het aan te raden om dagelijks een leave-in conditioner te gebruiken. Omdat Afrikaans haar broos en droog is, kun je het haar beter niet te vaak wassen. Afhankelijk van hoe vies het haar wordt, is 1 keer in de week wassen met shampoo voldoende. Was je het haar te vaak met shampoo dan spoel je het natuurlijke vetlaagje van de haren weg, dat toch al erg minimaal is. De overige dagen kan je dan bijvoorbeeld alleen een conditioner gebruiken om het haar mee te wassen.

Kroeshaar pijnloos kammen

Kroeshaar zit snel in de knoop, daarbij is het haar ook nog heel broos; je moet dus extra voorzichtig zijn bij het kammen. Kammen kan pijnlijk zijn en ervoor zorgen dat de haren afbreken. Gebruik nooit een kam met fijne tanden, maar altijd een grof getande kam. Vaak is het voldoende om alleen voorzichtig met je vingers te kammen, dat geeft je extra controle. Voor het kammen verdeel je het haar in kleinere secties. Neem een van de plukken stevig vast (zonder eraan te trekken) en kam het haar vanaf de punten naar de hoofdhuid toe. Gebruik hierbij altijd een ontwarspray. Je maakt het haar nog gemakkelijker doorkambaar door dagelijks een leave-in conditioner te gebruiken. Hiermee zorg je er eveneens voor dat het haar goed gehydrateerd blijft.

Stylingstips voor Afrikaans haar

Afrikaans haar is zeer veelzijdig. Er zijn vele leuke manieren om het haar te stylen, denk aan een kapsel met één of meerdere vlechten of een paardenstaart. Wanneer je het kroeshaar gaat stylen is het belangrijk dat je het haar naar het verzamelpunt trekt door sectie voor sectie het haar in de richting van het centrale punt te kammen. Let er steeds op dat je niet te grote plukken haar neemt, want anders is het haar moeilijk onder controle te houden. Let op, gebruik bij het stylen van Afrikaans haar geen rubberen elastiekjes, omdat het haar hier gemakkelijk in verstrikt raakt en afbreekt. Werk liever met stoffen elastiekjes. Verder zijn vooral ook haarbanden, bananenclips en grote spelden fijn om te gebruiken bij Afrikaans haar. Leer alles over hairstyling van allerlei haartypen in onze Opleiding Hairstyliste en bekijk ook eens onze Opleiding Make-up Expert als interessante aanvulling op je haarstyling vaardigheden!

Afrikaans haar uitdunnen? Liever niet!

Veel mensen met Afrikaans haar die moeite hebben om hun haar onder controle te houden, vragen aan hun kapper of ze het haar kunnen uitdunnen. Dat is wel mogelijk, maar het probleem is dat dit alleen een oplossing voor op de korte termijn is. Op de lange termijn kan het tot grote problemen leiden. De vele kroeshaartjes bieden elkaar namelijk bescherming om het vocht in de haren op peil te houden. Dun je het haar te veel uit, dan wordt het snel nog droger en brozer. Daardoor wordt het nog lastiger om het haar goed te stylen.

Een passie voor haarverzorging? Lees dan hier meer over onze Kappersopleiding en over onze overige Haartooi Cursussen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie