Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips tegen vet haar

8 maart 2017 | Haarverzorging
Tips tegen vet haar

Een van de meest voorkomende haarproblemen is vet haar. Je begint de dag met een fris gewassen coupe, maar halverwege de dag merk je dat je haar alweer vet aan het worden is. Je haar voelt niet fijn aan en je krijgt het niet meer in model. Het liefst zou je meteen weer onder de douche springen. Wat kun je doen tegen vet haar?

Vet haar betekent een vette hoofdhuid

De oorzaak van vet haar ligt niet bij het haar zelf, maar bij de hoofdhuid. In de hoofdhuid zitten talgkliertjes die talg produceren. Dit is een vettige substantie die de huid beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën. Talg is dus zeer nuttig. Maar het kan gebeuren dat de talgklieren te veel talg produceren. Mogelijke oorzaken zijn: erfelijkheid, onderliggende ziektes, verkeerde voedingsgewoonten en verkeerde haarverzorging en haarverzorgingsproducten. Probeer erachter te komen wat bij jou de oorzaak is van je vette haar. Een professionele kapper kan je hierbij helpen. Nu eerst enkele tips die je meteen kunt toepassen om vette haren te verbergen.

Geschikte haarproducten bij vet haar

Een snelle oplossing is om een haarspray met alcohol op de vette haarwortels te sprayen. De alcohol absorbeert het overtollige talg, waardoor het haar minder vet aanvoelt. Je kunt ook een mousse tegen vet haar gebruiken. Breng de mousse aan op de haarwortels. De mousse kan net als alcohol het vet absorberen. Geen haarspray- of mousse bij de hand, dan kan een gezichtstonic ook uitkomst bieden. Hierin zit ook alcohol. Dep met een watje met tonic over de haarwortels en je zult zien dat het haar meteen minder vet is.

Was je haar niet te vaak en te heet

Als je last hebt van vet haar zul je vast de neiging hebben om je haar vaak te wassen. Hier los je het probleem niet mee op. Door het wassen van je haar los je de talg op, je huid zal hierop reageren door nog meer talg aan te maken. Je raakt dus in een vicieuze cirkel. Ook als je je haar te heet wast, los je te veel talg op en wordt de talgproductie aangewakkerd. Een professionele kapper kan je advies geven over welke shampoos geschikt zijn voor jouw vette haren, over hoe en wanneer je je haren het beste kunt wassen om zo het probleem zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Houd babypoeder bij de hand

Een snelle oplossing bij vette haren op momenten dat het echt niet uitkomt is babypoeder. Zorg dat je altijd een flesje babypoeder bij de hand hebt. Je kunt dan bij nood wat babypoeder op je haarwortels strooien en met je vingers inmasseren. Het poeder absorbeert de overtollige talg. Vervolgens is het wel belangrijk dat je de poeder goed uit je haren borstelt, zodat er niets meer van te zien is. Anders zouden mensen kunnen denken dat je in plaats van vette haren roos hebt! Meer weten over dit haarprobleem, lees dan ook: Alles wat je moet weten over roos.

Overige tips tegen vette haren

Er zijn nog veel meer oplossingen bij vet haar:

 • Droogshampoo
  In plaats van babypoeder kun je ook droogshampoo gebruiken. Breng het aan op het haar tegen de hoofdhuid. Wrijf de shampoo goed in en borstel het daarna goed uit.
 • Haren uit je gezicht
  Zorg dat je haren niet tegen je gezicht plakken. Overtollig vet op de huid, crèmes of make-up producten kunnen je haar extra vet maken. Je kunt je haar ook een beetje touperen vanaf de haarwortel, zodat het haar minder in contact staat met de hoofdhuid en daardoor minder vet wordt. Leer meer over kapsels en hairstyling in onze Cursus Hairstyling.
 • Borstels en kammen schoonmaken
  Vergeet niet dat restjes haarverzorgingsproducten in je borstels en kammen achterblijven. Maak ze elke week schoon met wat shampoo. Spoel de shampoo goed uit en laat de borstels en kammen aan de lucht drogen. 
 • Krul- en stijltangen schoonmaken
  Ook je krul- en stijltangen hebben regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Je maakt ze schoon met katoenen watjes met alcohol.

Opleiding Kapper gezocht?

Het allerbelangrijkste is dat je het probleem van vet haar op de lange termijn aanpakt. Daarvoor stap je naar een professionele kapper. Wil je meer weten over het kappersvak, dan is onze Opleiding Kapper iets voor jou! Je vindt de opleiding kapper in Amsterdam, Antwerpen en Hasselt.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie