• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Verminderen fysieke belasting schoonheidsspecialiste

21 juli 2015
Verminderen fysieke belasting schoonheidsspecialiste

Is schoonheidsspecialiste een fysiek zwaar beroep? Iedereen die de Opleiding Schoonheidsspecialiste wil volgen moet er rekening mee houden dat dit vak een behoorlijke fysieke belasting met zich meebrengt. Veel beginnende schoonheidsspecialistes zijn zich hier niet van bewust. Het is essentieel dat je meteen vanaf het begin van je carrière hier rekening mee houdt, zodat je later geen ernstige klachten krijgt. Ontdek hier wat je kunt doen om je fysieke belasting als schoonheidsspecialiste te beperken.

Fysieke belasting schoonheidsspecialiste verminderen

Veel lichamelijke klachten bij schoonheidsspecialistes ontstaan doordat ze voortdurend dezelfde handeling uitvoeren. Repeterende bewegingen kunnen tot Repetitive Strain Injury (RSI) leiden. Dit is een overkoepelende benaming voor klachten aan de nek, schouders, armen en handen. Een te hoog werktempo, te weinig pauzes en een verkeerde werkhouding kunnen het ontstaan van RSI bevorderen. RSI-klachten zijn moeilijk te behandelen en het herstel kan heel lang duren. Probeer deze fysieke belasting te voorkomen door binnen de salon waar je werkt aan taakroulatie te doen. Wissel ook statische belasting als staan af met dynamische belasting als lopen.

Tips voor zittende behandelingen

Bij het uitvoeren van schoonheidsbehandelingen waarbij je zit zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Werk op de eerste plaats altijd dicht bij het lichaam. Zet je werktafel en stoel op de juiste hoogte zodat je tussen de 20 en 30 cm onder ooghoogte werkt en 0 tot 10 cm boven ellebooghoogte. Let er verder eveneens op dat je je ellebogen ontspannen langs je lichaam houdt. Controleer om de paar minuten of je nog in de goede houding zit en pas je houding eventueel aan. Het is ook belangrijk dat je minstens elke 5 minuten je lichaam beweegt.

Tips voor staande behandelingen

Ook voor behandelingen die je in staande houding uitvoert, zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Allereerst dient de werkhoogte 15 cm lager te zijn dan je ellebooghoogte, dus pas hier je werktafel op aan. Werk altijd met je voeten iets uit elkaar, houd je onderrug gestrekt en je borst naar voren. Moet je meer dan 50 cm reiken om ergens bij te kunnen, dan is het aan te raden om te verstappen. Verstap ook liever in plaats van je rug te draaien. Let er op dat je schouders ontspannen loshangen en houd je ellebogen zo mogelijk ontspannen langs je lichaam. Controleer je houding om de paar minuten en pas deze eventueel aan. Beweeg je lichaam minimaal elke 5 minuten.

Arbocatalogus schoonheidsspecialist

Wil je meer weten over het beperken van de fysieke belasting voor schoonheidsspecialisten raadpleeg dan de Arbocatalogus voor de schoonheidsspecialist. Hierin vind je veel tips over hoe je lichamelijke overbelasting kunt voorkomen, zodat je minder risico loopt op lichamelijke klachten naar aanleiding van het uitvoeren van je vak. Tijdens de opleiding schoonheidsspecialiste zal er ook aandacht worden besteed aan ergonomie tijdens het uitvoeren van de verschillende soorten schoonheidsbehandelingen. Maak hier kennis met de Opleiding Schoonheidsspecialiste en het overige aanbod aan Opleidingen Schoonheidsverzorging van de Wellness Academie.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie