Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Tips voor een smaller gezicht met make-up

20 mei 2019 | Visagie
Tips voor een smaller gezicht met make-up

Er slanker uitzien zonder dat je een streng dieet hoeft te volgen? Dat kan… Met make-up kun je allerlei optische illusies creëren. Zo kun je ook met de juiste make-up trucs je gezicht smaller laten lijken. Binnen het beauty salon horen we vaak mensen klagen dat ze hun gezicht te rond vinden of hun wangen te dik. Ook klagen sommige vrouwen erover dat ze hun gelaat te breed vinden. Heb jij daar ook last van? Ontdek dan hier onze tips voor een smaller gezicht met make-up.

Speel met donker en licht

De beste manier om je gezicht smaller te laten lijken is door op de juiste manier met donker en licht te spelen. Je gaat als het ware schaduw creëren op de plekken die je minder wilt laten opvallen. De zones van het gelaat die juist wel mogen opvallen krijgen een lichtere en glanzendere kleur. Op deze manier kun je invloed uitoefenen op de vorm van je gezicht. Binnen de make-up wereld spreken we hier van shapen en contouren. Maar hoe doe je dat?

Benodigde producten en materialen

Alles begint met de juiste producten en materialen. Voor het shapen en contouren heb je de volgende zaken nodig:

 • Dagcrème
 • Primer
 • Foundation
 • Bronzer
 • Highlighter
 • Kwast
 • Sponsje

De kleur van de foundation dient overeen te komen met je natuurlijke huidtint. De bronzer dient daarentegen één tint donkerder te zijn. Verder kun je zelf bepalen of je liever een kwast of een sponsje gebruikt. Je kunt eventueel ook gewoon je vingers gebruiken om de make-up aan te brengen. Probeer eens uit wat je het beste bevalt. Of leer de basis make-up technieken in onze Cursus Visagie Basis.

Voorbereiding

Na een goede reiniging hydrateer je de huid met een dagcrème. Laat de crème goed intrekken en breng dan de primer aan. Dit product zorgt ervoor dat de overige make-up goed hecht en lang mooi blijft zitten. Vervolgens breng je de foundation gelijkmatig aan op de huid. Dit zorgt ervoor dat je huid een egale aanblik krijgt. Het dient als het ware als het canvas voor de overige make-up. Het effect om je gezicht smaller te maken met make-up krijg je door te spelen met bronzer en highlighter. 

Spelen met bronzer

Met de bronzer ga je echt beginnen met het vormgeven van je gelaat door dit product op hele specifieke zones van je gelaat aan te brengen met aandacht voor het voorhoofd, de wangen, kaaklijn en neus. 

Voorhoofd

Begin met het aanbrengen van de bronzer op de twee bovenhoeken van je voorhoofd, die je hiermee als het ware in de schaduw laat vallen. Breng de bronzer aan op de zijkanten van het voorhoofd naar de haargrens toe. Het hangt van je gelaatsvorm af hoeveel bronzer en waar precies je de bronzer aanbrengt. Heb je bijvoorbeeld een erg vierkante gelaatsvorm, dan mag je de bronzer in een wat rondere vorm aanbrengen om de vierkante vorm af te zwakken. Bij een ruitvormig gezicht breng je de bronzer tegen de haargrens aan, maar meer in het midden van het voorhoofd om de ruitvorm minder opvallend te maken.

Wangen en kaaklijn

Vervolgens zuig je je wangen naar binnen. Je brengt de bronzer aan op die gedeelten van de wangen die naar binnen worden gezogen in de richting van de slapen. Je wangen lijken hierdoor meteen minder bol. Heb je een ronde of vierkante gelaatsvorm, dan breng je ook bronzer aan op de kaaklijn, vanaf de kin tot halverwege de wang. Vervaag de bronzer naar de zijkanten van de hals toe.

Smallere neus

Je kunt ook je neus smaller laten lijken, door bronzer aan te brengen op de zijkanten van je neus.

Accentueren met highlighter

Nu ga je het verschil nog groter maken door bepaalde delen van het gelaat juist te benadrukken met highlighter. Je brengt de highlighter aan op het midden van het voorhoofd, vlak onder je wenkbrauwen, op de neusbrug, boven de cupidoboog van je lippen, op je kin en op je jukbeenderen vlak boven het gedeelte waar je de bronzer hebt aangebracht. Uiteraard is het belangrijk om de make-up naadloos in elkaar over te laten lopen, door alles goed met elkaar te laten vervagen voor een zo natuurlijk mogelijk effect! 

Wil je meer leren over visagie?

Na het volgen van onze Cursus Visagie Basis staat er ook nog een Cursus Visagie voor gevorderden voor je klaar, waarin je onder meer veel leert over corrigerende make-up en waarin je je eigen looks gaat ontwikkelen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie