• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Veelgemaakte fouten bij haarverzorging

30 december 2016 | Kapper & Haarverzorging
Veelgemaakte fouten bij haarverzorging

Moet je de föhn verbannen uit je badkamer? Moet je jouw haar elke dag wassen? Moet je haarmaskers zo dicht mogelijk bij de haarwortels inbrengen? Haarverzorging is een complexe zaak. Des te meer omdat het antwoord op deze vragen niet altijd even eenduidig te geven is. Gelukkig zijn er een paar absolute don'ts die gelden voor ieder haartype. Maak jij je welk eens schuldig aan deze veelgemaakte fouten bij haarverzorging?

1. Je haar te fanatiek reinigen

Is je haar wassen voor jou een standaard onderdeel van je ochtendritueel? Dan hebben we slecht nieuws. Bijna ieder haartype zal beter af zijn zonder die dagelijkse reiniging. Hoe dit zit? Terwijl jij jouw shampoo in je haar masseert, zal je haar flink aan de slag moeten om al die externe bestanddelen te verwerken. Tijdens het wassen gaan de haarschubben openstaan en wordt het talg dat van nature aanwezig is in je haar (gedeeltelijk) afgebroken. Afhankelijk van jouw haartype, duurt het even voordat het haar de natuurlijke balans heeft teruggevonden. Door je haar dagelijks te wassen, 'overvraag' je jouw haar dus door elke keer weer op de 'reset' knop te drukken. Vind je het toch geen prettig gevoel om met ongewassen haar aan de dag te beginnen? Kies dan voor een wasbeurt met enkel (lauwwarm) water en een milde shampoo. Of kies voor een droogshampoo om het haar toch een beetje op te frissen. Nog een voordeel hiervan: je hoeft je haar niet dagelijks aan de föhn te onderwerpen. Hoewel het föhnen van haar absoluut geen doodzonde hoeft te zijn, is dagelijks (heet) föhnen funest voor een gezonde coupe.

2. Je haar droogwrijven

'Aanbrengen op handdoekdroog haar': het is vaak de eerste stap bij het aanbrengen van een haarmasker of serum. Veel mensen lezen dit als een advies om die handdoek flink door het haar te wrijven. Geen goed idee! Nat haar is extra kwetsbaar en is er dus absoluut niet bij gebaat bij de hardhandige wrijving van een handdoek. Behalve dat het gespleten haarpunten in de hand werkt, kan een te hardhandige aanpak ook de hoofdhuid beschadigen. Hierdoor kan het haar dof worden. In plaats van wrijven kun je beter deppen en je haar natuurlijk laten opdrogen.

3. Je haarpunten overslaan bij het aanbrengen van een masker

Veel mensen hebben de neiging om een haarmasker vooral aan te brengen bij de wortels. De veronderstelling dat haarmaskers beter hun werk kunnen doen, hoe dichter ze bij de wortel van het haar worden aangebracht klinkt logisch, maar is het niet. Vooral niet als je je bedenkt dat het juist de punten van je haar zijn die dat extra voedend steuntje in de rug meestal goed kunnen gebruiken. Gespleten punten ontstaan doordat de schubben van het haar beschadigd raken. Juist door deze buitenlaag extra te verzorgen met een haarmasker, kun je dit voorkomen. Andere manieren om gespleten punten tegen te gaan zijn: je haren niet te vaak wassen, je haardracht afwisselen en het niet borstelen als het nat is.

Jeuken jouw handen als je onverzorgd haar ziet? Dan is een carrière als kapper wellicht iets voor jou! Schrijf je in voor onze kappersopleiding en wordt expert in haarverzorging.

Altijd in de buurt9 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie