• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Weinig vertrouwen in pensioenregeling kappersbranche

7 november 2018 | Haarverzorging
Weinig vertrouwen in pensioenregeling kappersbranche

Er bestaan binnen de Nederlandse kappersbranche zorgen om de pensioenen. Het blijkt dat veel zelfstandige kappers geen pensioen opbouwen, maar ook de kappers in loondienst hebben weinig vertrouwen in de pensioenregeling in de kappersbranche. Onlangs kwam in het nieuws, dat het Pensioenfonds Kappers te kampen heeft met een lage rekenrente, waardoor het fonds meer geld in de kas moet houden en er nauwelijks ruimte is om de pensioenen te verhogen of dat de pensioenen misschien wel verlaagd moeten worden.

Een eigen kapsalon en pensioen opbouwen

Is het altijd je droom geweest om een eigen kapsalon te beginnen? Het kappersvak is een prachtig en veelzijdig vak. Maar vergeet niet dat je met een eigen kapsalon ook de functie van ondernemer op je neemt. Een van de zaken waar je als ondernemer zelf voor moet zorgen is het opbouwen van pensioen. Kappers in loondienst die boven de 21 jaar zijn, dienen in Nederland verplicht pensioen op te bouwen bij het Pensioenfonds Kappers. Het vak van kapper is echter ook zeer geschikt om als zelfstandige uit te voeren. We zien dan ook dat in Nederland van de circa 50.000 kappers een derde zelfstandig is.

Veel zelfstandige kappers bouwen geen pensioen op

Heb je voor het starten van je eigen kapsalon als kapper in loondienst gewerkt? Dan mag je nog hoogstens drie jaar deelnemen aan de pensioenregeling van het Pensioenfonds Kappers. Daarna moet je zelf voor je pensioen zorgen. Het blijkt dat bijna niemand van deze regeling gebruikmaakt en dat het merendeel van de zelfstandige kappers geen pensioen opbouwt. Hoewel de kappers in loondienst wel verplicht pensioen opbouwen, kampt hun pensioenfonds met problemen, omdat de pensioenen niet meegroeien met de inflatie. In het jaarverslag over 2017 schrijft het Pensioenfonds Kappers dat ze mogelijk de pensioenuitkeringen in de toekomst dienen te verlagen.

De kappersbranche is een jonge branche

Het Pensioenfonds Kappers heeft extra last van de lage rekenrente, omdat de deelnemers aan het fonds gemiddeld jong zijn. Daardoor duurt het langer voordat zij met pensioen gaan. Hoe langer dit duurt, hoe langer het fonds met een lage rente moet rekenen. Het fonds moet meer geld in kas houden, om straks de pensioenen te kunnen betalen. Iedereen die spaart bij een pensioenfonds, betaalt maandelijks een premie. Het fonds vermeerdert het premiegeld door te beleggen in aandelen en staatsleningen, om de pensioenen te kunnen uitbetalen. De rekenrente is bedoeld om in te schatten hoeveel rendement het fonds op hun beleggingen kan halen. De Nederlandsche Bank en de overheid bepalen de rentestand. Hoe lager de rekenrente, hoe lager het verwachte rendement. Om te voorkomen dat het fonds straks de pensioenen niet kan uitbetalen, moet het bij een laag verwacht rendement meer geld in kas houden.

ANKO wil een degelijke pensioenregeling

De beroepsvereniging ANKO pleit voor een degelijke pensioenregeling binnen de kappersbranche, anders zal dit het vertrouwen in het stelsel en het pensioenfonds schaden. Daar is niemand bij gebaat. Wat er gaat gebeuren? Dat is nog niet duidelijk. Er wordt al jaren gediscussieerd over een nieuw pensioenakkoord, maar een akkoord lijkt nog ver weg. Kappers hopen dat alles gauw beter geregeld wordt en dat het vooral ook voor zelfstandige kappers gemakkelijker wordt om pensioen op te bouwen.

Werken in de kappersbranche?

Ondanks de problemen rondom de pensioenen is de kappersbranche groeiende. Het gaat weer wat beter met de economie en consumenten bezoeken vaker beauty salons en kapsalons. Volgens de beroepsvereniging ANKO is bovendien ook het aantal zelfstandigen de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Bovendien blijft het een schitterend beroep, waar je dagelijks veel voldoening uithaalt, wanneer je je klanten tevreden en vol zelfvertrouwen met een mooi kapsel je salon ziet verlaten. Zorg dat je goed voorbereid bent op de praktijk met een degelijke Kappersopleiding! Met het kappersdiploma van Wellness Academie kun je je aansluiten bij de Nederlandse beroepsvereniging ANKO of de Belgische Beauty Federatie.

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie