* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Zijn vlechten goed of slecht voor je haar?

31 oktober 2017 | Haarverzorging
Zijn vlechten goed of slecht voor je haar?

Er zijn heel wat hairstyling technieken en haarbehandelingen waarvan we weten dat ze ons haar kunnen beschadigen; te veel met een hete stijltang in de weer, te vaak je haar krullen met een krultang, je haar permanenten of kleuren. Maar hoe zit het eigenlijk met vlechten in je haar? De vakexperts van de Haarverzorging Opleidingen van Wellness Academie geven antwoord. Ze stellen dat op de juiste manier je haar vlechten veel voordelen voor je haar kan hebben.

Vlechten voorkomen dat je haar breekt

Je haar vlechten is een goede manier om je haar leuk te stijlen en tegelijkertijd te voorkomen dat je haar breekt. Andere manieren zoals we hierboven al benoemden, zoals het gebruik van stijl- en krultangen, kan het haar behoorlijk beschadigen. Heb je daarbij je haar los hangen, dan kun je je haar tijdens je dagelijkse bezigheden ook gemakkelijk beschadigen. Wanneer je je haar invlecht, is dat risico een stuk kleiner. Het is daarom ook een goede tip om tijdens het sporten je haar in te vlechten!

Vlechten helpen je haar herstellen en groeien

Door je haar langere tijd in een vlecht of in meerdere vlechten te dragen, krijgt het haar de kans om te herstellen. Je haar wordt minder snel beschadigd door de beschermende vlechten. Het krijgt als het ware rust; je valt het haar een tijdje niet lastig met haarstyling instrumenten en ook het feit dat je het haar nu niet hoeft te kammen zorgt ervoor dat hierdoor geen beschadiging optreedt. Het zal daardoor ook beter kunnen groeien, omdat het bijvoorbeeld niet onderaan afbreekt.

Weersinvloeden krijgen minder grip op je haar

Weersinvloeden als regen, kou, wind en zon kunnen je haar beschadigen. Het kan je haar uitdrogen, pluizig en breekbaar maken, ervoor zorgen dat je haar er dof uit gaat zien en haren breken sneller af. Daarnaast kunnen deze weersinvloeden natuurlijk ook je kapsel ruïneren. Draag je je haar in een vlecht of in meerdere vlechten, dan heb je daar minder snel last van.

Vlechten zijn niet altijd een goed idee!

Hoewel vlechten in je haar doorgaans je haar goed kunnen beschermen, zijn er toch een aantal dingen waar je op moet letten:

 • Droog en broos haar
  Als je zeer droog en broos haar hebt kan je haar soms juist sneller breken door vlechten. Je haar is mogelijk té zwak geworden. Een professionele kapper of hairstyliste kan de conditie van je haar eerst goed analyseren.
 • Haar- en hoofdhuidproblemen
  Heb je last van klachten als een geïrriteerde hoofdhuid, jeuk en/of veel roos, dan is het belangrijk om eerst dit probleem aan te pakken. Doordat vlechten wat zwaarder zijn, kan dit extra spanning geven op je hoofdhuid en daardoor de problemen verergeren. Mooi haar begint altijd met een gezonde hoofdhuid. Lees hier ‘Alles wat je moet weten over roos.’
 • Vlecht met de juiste spanning
  Let op dat je de spanning waarmee je vlecht afstemt op het haar en de hoofdhuid. Bij te veel trekspanning kun je de haarwortels beschadigen en haren kunnen met wortel en al uitgetrokken worden. Ook als je de haren te strak vlecht kunnen de haren door te veel wrijving beschadigd raken. Vlecht de haren daarom losjes in zonder dat de hoofdhuid trekkerig aanvoelt.

Wil je leren om de mooiste vlechten in je kapsels te verwerken? Dan biedt Wellness Academie nu ook een Opleiding Hairstyliste en een Cursus Braids & Dreadlocks aan. Alles weten over haar? Of zie je een carrière als kapper wel zitten? Bekijk dan hier ook deze Kappersopleiding in Hasselt, Antwerpen en Amsterdam!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie