Alle online cursussen aan -10% (meer info)
Alle online cursussen aan -10% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Onze voeten worden steeds groter!

30 november 2016 | Nagelstyling & Pedicure
Onze voeten worden steeds groter!

Wist je al dat voeten in de afgelopen 30 jaar gemiddeld wel 3 maten groter zijn geworden? De gemiddelde schoenmaat in onze contreien is voor vrouwen maat 40 en voor mannen maat 43. Het is ook belangrijk om je te beseffen dat onze voeten voldoende verzorging en aandacht nodig hebben! Dat schiet er namelijk bij veel mensen bij in….,totdat er problemen ontstaan. Deze problemen kun je voorkomen door regelmatig een pedicure te bezoeken. Lees hier meer over interessante voetfeitjes!

Voeten hebben het zwaarder dan je denkt!

Onze voeten hebben het dagelijks flink te verduren. Voeten zijn op de eerste plaats ontzettend belangrijk om ons voort te kunnen bewegen. Probleemloos en pijnloos kunnen lopen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voeten zijn een nogal complex geheel: ze bestaan elk uit 28 botjes, vele gewrichten, 50 ligamenten, 19 spieren en nog eens uit duizenden zenuwuiteinden en bloedvaten! Daarnaast is dit alles verdeeld over een oppervlakte van maar 15 tot 30 cm. Om nog maar niet te spreken van het gewicht dat hier op rust! Dit kan bij een volwassene uiteenlopen van 50 tot 120 kg! Verder moeten onze voeten dagelijks ook nog eens meer dan 1000 schokken opvangen.

Houd je voeten in vorm!

Dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. Voeten die goed in ‘vorm’ zijn, zijn gewelfd van vorm. Onze voetzolen raken dus niet volledig de grond. Alleen bij voetafwijkingen als een platvoet, zien we dat deze welving onder de voet niet aanwezig is. Dit kan voor veel klachten zorgen als pijn, vermoeidheid en krampen. Allerlei soorten vervormingen in de botten en gewrichten van de voet kunnen een grote impact hebben om het welzijn van mensen. Goed schoeisel is essentieel om dergelijke problemen te voorkomen of te verlichten.

De Egyptische, vierkante en Griekse voet

Hoewel voeten in de afgelopen 30 jaar gemiddeld 3 maten groter zijn geworden, is de vorm van de voet nauwelijks veranderd. Van de Belgen en Nederlanders heeft 60% een Egyptische voet. Dit betekent dat de grote teen het langst is. Ongeveer 20% heeft een vierkante voet, waarvan alle tenen even lang zijn. Dit wordt ook wel een carré voet genoemd. 15% heeft een Griekse voet. Bij een Griekse voet is de tweede teen het langst. Deze vorm werd in het oude Griekenland als schoonheidsideaal gezien. Dit zie je onder meer terug in de Griekse beeldhouwkunst en dit is later door de Romeinen overgenomen. Wist je bijvoorbeeld dat het Vrijheidsbeeld in New York ook een Griekse voet heeft?

Niet alleen langer, maar ook breder

‘Onze’ voeten zijn de afgelopen decennia niet alleen langer, maar ook breder geworden. Vroeger was het namelijk de gewoonte om kindervoetjes samen te drukken in te smalle schoenen. Fabrikanten zijn schoenen breder gaan maken, zodat de voet ruimte heeft om zich op natuurlijke wijze te ontwikkelen. Het vervaardigen van schoenen is een geavanceerd proces geworden met veel aandacht voor de anatomie van de voet. Er is steeds meer aandacht voor vorm, comfort en geschikte materialen voor schoeisel, zodat voeten hun natuurlijke vorm kunnen aanhouden en hierbij voldoende steun krijgen. Ook worden schoenen steeds beter aangepast op hun doelgroep; kinderen, tieners, ouderen, dames, heren, sporters, etc. Heb je last van voetklachten, wacht dan niet te lang en laat je voeten behandelen door een professionele pedicure en laat je adviseren over wat voor jou het juiste schoeisel is! Bij ernstige klachten kan een pedicure je doorverwijzen naar een podoloog.

Opleiding Pedicure gezocht?

Wil je zelf meer weten over voetverzorging en schoeisel? En vaardig worden in het verzorgen van voeten en behandelen van voetklachten? Dan kunnen we je onze Opleiding Pedicure (voetverzorger) in Hasselt, Antwerpen of Amsterdam aanraden!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie