• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Zijn jouw voeten zomerklaar? Tips voor eelt verwijderen!

Zijn jouw voeten zomerklaar? Tips voor eelt verwijderen!

Zijn jouw voetjes klaar voor de zomer? De open schoenen komen uit de kast, maar hoe zien je voeten eruit. Vaak is het wel even schrikken, want in de koude wintermaanden hebben de meeste mensen niet zo veel omgekeken naar hun voetjes. Ontsierende eeltplekken zijn een van die dingen om van te schrikken. Dat ziet er niet mooi uit in je open schoentjes. Tijd om het overtollige eelt te verwijderen, maar hoe doe je dat het beste? De docenten van onze Opleiding Pedicure geven je hier tips voor eelt verwijderen!

Tips voor thuis eelt verwijderen

Het beste is om eelt verwijderen over te laten aan een pedicure. Maar we kennen allemaal wel die onvoorziene situaties waarin we snel mooi voor de dag willen komen en een afspraak met een pedicure niet mogelijk is. Daarom geven we je hier tips en aandachtspunten voor als je thuis eelt gaat verwijderen. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent, dat eelt is bedoeld om je voeten te beschermen. Bij eelt is de hoornlaag verdikt, dit is de bovenste huidlaag die uit dode huidcellen bestaat. Eelt is dus nuttig, maar te veel eelt kan problemen geven en kan ontsierend zijn. Ben altijd heel voorzichtig met het weghalen van eelt, zodat je niet de nieuwe zachte huid onder het eelt beschadigt.

Je voeten scrubben

Er bestaan verschillende methoden om eelt weg te halen. De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen. De huid wordt nu zacht, waardoor je je voeten gemakkelijk kunt scrubben met scrubgel of bijvoorbeeld een scrubhandschoen. Maak wel de voeten eerst goed droog. Vervolgens kun je op een subtiele manier de dode huidcellen verwijderen en voelen je voeten weer zacht aan. Is deze behandeling niet voldoende? Dan kun je vervolgens een puimsteen gebruiken om nog meer van het overtollige eelt te verwijderen.

Tips voor een voetenbadje

We hebben nog een aantal tips voor je voor ingrediënten die je kunt toevoegen aan je voetenbadje, die de huid op een nog effectievere manier week maken. Je kunt bijvoorbeeld twee eetlepels zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, toevoegen. Dit helpt niet alleen om het eelt weker te maken, het heeft ook nog eens een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook azijn en citroen helpen om de huid beter week te maken. Door het hoge zuurgehalte wordt de harde huid zacht gemaakt. Daarbij heeft eveneens azijn een antibacteriële en schimmelwerende werking.

Raspen, vijlen en snijden? Veelgemaakte fouten!

Een voetbad, scrubben en een puimsteen kunnen voor hardnekkige eeltplekken en eeltknobbels niet voldoende zijn. Er zijn dan nog verschillende andere manieren om het overtollige eelt weg te halen. Er bestaan hiervoor allerlei hulpmiddelen, zoals een eeltrasp, eeltvijlen en speciale mesjes. Het is niet verstandig om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is moeilijk in te schatten hoe ver je het eelt kunt wegraspen, vijlen of snijden. Voor je het weet beschadig je de levende cellen van de opperhuid. Er ontstaan wondjes en de kans op infectie ligt op de loer. Ook kun je net iets te veel weghalen zonder direct de onderliggende huid te beschadigen, maar als je dan schoenen gaat dragen, kan de wrijving alsnog voor wondjes zorgen. Een andere fout die je kunt maken, is dat er door het raspen of vijlen te veel wrijving is. Hiermee stimuleer je de celdeling, waardoor er algauw nog meer eelt op deze plek ontstaat.

Overige hulpmiddelen om eelt te verwijderen

Er zijn verder nog allerlei producten op de markt, die bedoeld zijn om overtollige eelt te verwijderen. Er zijn onder meer eeltcrèmes met salicylzuur die het eelt verweken en er zijn zelfs speciale pleisters met salicylzuur. Maar pas hiermee op, want ze kunnen vervelende bijwerkingen geven als jeuk, branderig gevoel, huidirritatie en huidbeschadiging. Omdat het vaak lastig is om goed bij je voeten te kunnen, zijn er zogeheten schuurbanden ontwikkeld, waarmee je je voetzool kunt schuren. Ook dit raden we af; je ziet niet wat je doet en gaat daardoor heel willekeurig te werk. De kans is groot dat je je huid beschadigt! Datzelfde geldt voor eeltsokken, vaak werken ze niet alleen op de plek die behandeld dient te worden, maar wordt ook de nieuwe huid aangetast.

Maak kennis met onze Opleiding Pedicure!

Kortom, zelf een klein beetje overtollig eelt verwijderen kan prima, maar ben wel voorzichtig. Laat hardnekkige eeltplekken en -knobbels liever behandelen door een professionele pedicure. Wil je zelf alles leren over het geven van professionele pedicurebehandelingen? Dan ben je van harte welkom bij onze Opleiding Pedicure (Voetverzorger) in Amsterdam, Rotterdam, Hasselt en Antwerpen.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie