Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Voordelen van massage voor senioren

28 oktober 2015
Voordelen van massage voor senioren

Wanneer je een eigen massagepraktijk wilt beginnen is het goed om na te denken over welke doelgroep je wilt aanspreken. Je zou je bijvoorbeeld kunnen richten op senioren. Vanwege de toenemende vergrijzing zijn ouderen een grote doelgroep geworden. Je kunt met het geven van ontspannende massages ontzettend veel betekenen voor ouderen. Ontdek hier de voordelen van massage voor senioren.

Eenzaamheid onder ouderen

Veel ouderen hebben te kampen met eenzaamheid. Uit een onderzoek van het Nederlandse RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat 40% van de 50-plussers zich eenzaam voelt. Met het toenemen van de leeftijd neemt ook dit percentage toe. Van de mensen tussen de 75 en 85 jaar voelt circa 50% zich eenzaam en voor de 85-plussers is dit percentage 60%. Eenzaamheid kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, stress en depressie. Ouderen die eenzaam zijn hebben 14% meer risico om eerder de overlijden, dan ouderen die niet eenzaam zijn. Voor veel ouderen zijn aanrakingen niet vanzelfsprekend meer. Aanraking is echter heel belangrijk voor een goede gezondheid.

Effecten van massage bij eenzaamheid

Massage heeft een heilzame werking op mensen die zich eenzaam voelen. Het werkt kalmerend en biedt een gevoel van geborgenheid. Massage helpt om de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen. Dit gebeurt onder invloed van de hormonen oxytocine en serotonine die vrijkomen bij de massage. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ook daalt door massage het cortisol-niveau. Cortisol heeft als bijnaam het stresshormoon. Massage kan daarom depressieve gevoelens en stemmingswisselingen verminderen. Met een ontspannende massage kun je mensen even een andere wereld binnenlaten, waarin ze zich niet eenzaam hoeven te voelen. Regelmatige massagebehandelingen kunnen het welzijn van senioren aanzienlijk bevorderen.

Massage tegen ouderdomskwalen

Massage kan ook veel lichamelijke ouderdomskwalen verzachten. Het stimuleert de werking van de gewrichten, verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van spieren en vermindert artritis. Doordat massage lichamelijke en geestelijke spanningen reduceert slaapt men beter. Dat is belangrijk, omdat het lichaam tijdens de slaap zichzelf herstelt. Doordat spanningen die door de jaren heen zijn opgebouwd in de spieren afnemen, verbetert de lichaamshouding. Hiermee voorkomt men slijtage van de tussenwervelschijven en spinale stenose (vernauwing van het wervelkanaal). Ook zijn er diverse onderzoeken gedaan naar massage bij Alzheimer patiënten. Veel onderzoeken laten zien dat door massages de Alzheimer patiënten beter ontspannen en beter communiceren. Hier vind je meer informatie over massage en Alzheimer.

Opleiding Massagetherapeut

Met massages geven kun je de kwaliteit van leven van mensen verbeteren. Een mooie missie waar je veel voldoening uit zal halen. Onze Opleiding Massagetherapeut leidt je op tot een professionele massagetherapeut voor het geven van ontspannende massages.

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie