• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Voorkom nek- en schouderklachten door tabletgebruik

9 februari 2018 | Massage & Therapieën
Voorkom nek- en schouderklachten door tabletgebruik

Hoe lang ben jij per dag online via een tablet of smartphone? Enkele jaren terug was RSI door overmatig en verkeerd computergebruik het onderwerp van de dag. Ondertussen zijn er apparaten bijgekomen, zoals de smartphone en de tablet. Het gebruik van een tablet blijkt nog veel meer lichamelijke klachten te veroorzaken, dan dat we al zagen bij het gebruik van een pc of laptop. Daarom gaan we hier in op hoe je nek- en schouderklachten door tabletgebruik kunt voorkomen!

Altijd maar online

Grote kans dat je nu ook dit artikel vanaf je tablet aan het lezen bent! We brengen steeds meer tijd online door; dat wordt ons ook steeds gemakkelijker gemaakt, omdat goede tablets steeds goedkoper worden en omdat tegenwoordig bijna overal wifi beschikbaar is. Niet alleen op het werk, maar ook thuis, in restaurants, cafés, hotels, stadsparken en ga zo maar door. Wie zowel op zijn werk als binnen zijn vrije tijd veel de tablet gebruikt, heeft een grote kans op lichamelijke klachten door het tabletgebruik. We zien het ook terug in de massagepraktijk. Massagetherapeuten krijgen steeds meer mensen op hun massagetafel met nek- en schouderklachten door tabletgebruik. Bekijk hier onze Opleiding Massagetherapeut. 

Klachten door gebruik van tablet en smartphone

De klachten ontstaan vooral door het verkeerd gebruik van de tablet, bijvoorbeeld door de tablet op je schoot te leggen, plat op tafel of door de tablet vast te houden op buikhoogte. Het gevolg hiervan is dat je voortdurend met je nek naar voren gebogen zit. De enorme spanning die daardoor gedurende lange tijd op je nekspieren, nekgewrichten en nekwervels staat, zorgt voor nekpijn en/of schouderpijn. De spieren zijn stijf en raken op den duur verkort. In de massagepraktijk zien we zelfs dat mensen moeite hebben met het draaien van hun hoofd. Een ander veelgehoorde klacht die het gevolg is van deze nekklachten is hoofdpijn. Deze klachten zijn het gevolg van overmatig tabletgebruik, denk hierbij aan meer dan 4 uur per dag.

Wetenschappelijk onderzoek en feiten

Wanneer je je hoofd, dat gemiddeld 6 kilo weegt, vooroverbuigt in 60 graden, komt er maar liefst een druk van 27 kilo op je nekwervels te staan. Buig je je hoofd in een hoek van 45 graden dan is de druk 22 kilo. Zelfs als je je hoofd maar 15 graden buigt, dan betekent dit alsnog een druk van 12 kilo. Kortom, met je tablet op schoot zorg je voor een grote belasting van je nekwervels. De Harvard School of Public Health in Boston deed in 2011 al een onderzoek naar het iPad gebruik en waarschuwde voor de lichamelijke klachten die dit kon veroorzaken. De onderzoekers pleitten ervoor dat leveranciers van tablets meer aandacht zouden gaan besteden aan de ergonomie van de digitale apparaten die ze aanbieden, zoals het lichter maken van de tablets. Leer meer over de menselijke anatomie in onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie. Een onmisbare cursus voor elke massagetherapeut!

Tips voor gezond tabletgebruik!

Door de volgende tips voor tabletgebruik in acht te nemen, kun je veel problemen voorkomen:

  • Gebruik een tablethouder
    Hoe heerlijk het ook is om met je tablet onderuitgezakt op de bank neer te ploffen, doe dit toch liever niet. Gebruik liever een tablethouder waarbij je het scherm schuin omhoog richt.
  • Muis en toetsenbord
    Gebruik je je tablet veel voor je werk, dan is het verstandig om ook een muis en toetsenbord te gebruiken.
  • Goede leesbaarheid en contrast
    Je hebt meer de neiging om voorover te buigen als de letters op je scherm te klein zijn en als je weinig contrast hebt. Zorg daarom voor de juiste instelling van je scherm.
  • Houd je tablet hoger
    Het is misschien niet altijd mogelijk om een tablethouder te gebruiken. Voorkom dan dat je je hoofd voorover moet buigen door je armen hoger te houden.
  • Houd op tijd pauze
    Blijf nooit urenlang zonder te bewegen achter je tablet zitten. Wissel het tabletgebruik regelmatig af met wat beweging, bijvoorbeeld om de 20 tot 30 minuten. Regelmatig enkele korte rek- en strekoefeningen doen, kan een groot verschil maken.
  • Leun vaker wat meer naar achter
    Leun eens bewust wat vaker naar achter als je je tablet gebruikt, in plaats van je hoofd voorover te buigen.

Voorkomen en verlichten van klachten met massage

Een massagetherapeut kan je helpen om spanningen in je spieren los te masseren, bijvoorbeeld door middel van een stoelmassage, ontspanningsmassage, sportmassage of triggerpoint massage. Maar ook tui-na en shiatsu massagebehandelingen kunnen uitkomst bieden. Wat massage nog meer voor je kan betekenen is dat het je helpt om beter naar je lichaam te luisteren. Door regelmatig een massage te ondergaan leer je je lichaam beter kennen. Je wordt je beter bewust van waar de klachten hun oorsprong hebben. Geef steeds gehoor aan de signalen, die je lichaam geeft. Leg je tablet weg als je klachten voelt opkomen en boek op tijd een massage! Of wil je zelf leren om massages te geven als een professional? Bekijk hier al onze Massage Opleidingen en kies de opleiding die bij jou past!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie