• Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarom dragen vrouwen make-up?

17 augustus 2015
Waarom dragen vrouwen make-up?

Dat lijkt een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is; vrouwen dragen make-up om er mooier uit te zien. Make-up wordt al eeuwenlang gebruikt. Denk maar eens aan de oude Egyptenaren en in het bijzonder aan Cleopatra. Make-up werd zeker in die tijd niet alleen gebruikt om er mooier uit te zien, maar ook om het kwaad te verdrijven. Verder wordt make-up gebruikt om imperfecties te verbergen. Wetenschappers vonden tijdens een onderzoek ook een antwoord op deze vraag.

Hoe schat je iemands leeftijd?

Wanneer we iemands leeftijd willen schatten aan de hand van het gezicht, kijken we vaak naar de rimpels, tenminste we denken dat we rimpels als aanwijzing gebruiken. Een onderzoek van het Gettysburg College in Pennsylvania wijst uit dat we onbewust een andere aanwijzing gebruiken; namelijk contrast. Mogelijk is dit de reden waarom vrouwen make-up gebruiken en mogelijk baseren we hierop ook de manier waarop we make-up aanbrengen. De onderzoekers analyseerden foto’s van 289 gezichten van mensen tussen de 20 en 70 jaar. Ze merkten op dat bij het ouder worden de kleur van de lippen, ogen en wenkbrauwen verandert en de huid donkerder wordt. Oudere mensen hebben minder contrast tussen de ogen, lippen, wenkbrauwen en huid.

Contrast als onbewuste aanwijzing

Deze ontdekking riep een nieuwe vraag op bij de wetenschappers, namelijk: nemen we dat ook waar en gebruiken we contrast onbewust om de leeftijd van een ander te schatten? Om hier antwoord op te krijgen werden enkele foto’s aangepast; in enkele foto’s werd het contrast in het gezicht vergroot en in andere foto’s werd het contrast verkleind. Daarna lieten ze proefpersonen schatten hoe oud de mensen op de foto waren. Het resultaat was dat bij minder contrast de mensen veel ouder werden geschat, dan bij veel contrast. Dit laat zien dat mensen het verschil in contrast onbewust waarnemen en gebruiken bij het schatten van de leeftijd.

Basis make-up technieken

Er bestaan veel soorten make-up technieken. Maar we kunnen wel een aantal basismake-up technieken en stijlen onderscheiden die elke professionele visagiste in de vingers heeft. Denk aan het roder maken van de lippen; de rode lippenstift is nooit van het make-up toneel verdwenen. Vrouwen gebruiken ook oogmake-up als mascara, eyeliner en oogschaduw op zo’n manier dat het de ogen oplicht en voor een kleurcontrast zorgt met de huid eromheen. Hetzelfde geldt voor de wenkbrauwen, waarvoor wenkbrauwpotloodjes en soms permanente make-up wordt gebruikt om het contrast te verhogen. Het onderzoek laat zien dat deze manier van opmaken onbewust gebaseerd is op de behoefte om het contrast te vergroten om er jonger uit te zien.

Een cursus visagie volgen?

Wil je ook leren om mensen er met make-up mooier en jonger uit te laten zien? Volg dan de cursus visagie basis van de Wellness Academie. Binnen deze praktijkgerichte cursus leer je alle basismake-up technieken en je gaat aan de slag met het oefenen van naturelmake-up, zonnemake-up, dagmake-up, avondmake-up, voorbereiding bruidsmake-up, smokey eyes en feestmake-up. Na afloop ontvang je een certificaat. Heb je de smaak te pakken, dan staat er ook nog een curus visagie voor gevorderden voor je klaar!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie