Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
Actie: online cursussen -10% - Onze last minutes al gezien? Schoonheidsspecialiste in Hasselt en Utrecht in juli starten aan -15% (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarom je rugpijn serieus moet nemen!

9 maart 2017 | Massage & Therapieën
Waarom je rugpijn serieus moet nemen!

Rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Sydney wijst uit dat mensen die last hebben van pijn in de rug 13% meer kans hebben om eerder te overlijden. De meesten van ons zullen rugpijn niet meteen associëren met een levensbedreigende ziekte. Maar het blijkt dat het toch belangrijk is om rugpijn zeer serieus te nemen.

Onderzoek naar rugpijn en sterfte

In februari 2017 verschenen de resultaten van het onderzoek in de The European Journal of Pain. Tijdens dit onderzoek werden 4390 Deense tweelingen van boven de 70 jaar onderzocht. Er werd gekeken of rugpijn leidde tot eerder overlijden. Lage rugpijn is een groot probleem en is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in de wereld. Het onderzoek laat zien dat iemand met rugpijn (pijn in de wervelkolom) elk jaar 13% meer kans heeft om te overlijden. Dit is volgens de wetenschappers een belangrijke bevinding, gezien de meeste mensen rugpijn niet als een levensbedreigende ziekte zien. Dit onderzoek is bovendien een vervolg op een onderzoek dat aantoonde dat mensen met een depressie 60% meer kans hebben om pijn in de onderrug te krijgen.

Meer aandacht voor rugklachten

De wetenschappers benadrukken dat hun bevindingen verder onderzoek naar dit onderwerp rechtvaardigt, gezien er een duidelijk verband is tussen rugpijn en sterfte. Ze kunnen alleen nog niet precies zeggen waarom dit verband er is. Rugpijn zou een onderdeel kunnen zijn van een patroon van een slechte gezondheid en slechte functionele mogelijkheden, waardoor het sterfterisico onder ouderen verhoogd is. Volgens een van de onderzoekers, Dr. Matthew Fernandez, is het vanwege de snelle vergrijzing van de bevolking belangrijk om meer aandacht te besteden aan klachten als rugpijn, zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven.

Rugpijn een teken van slechte gezondheid

Fernandez stelt ook dat rugpijn gezien zou moeten worden als een co-morbiditeit, die zeer waarschijnlijk van invloed is op de levensduur van mensen en op de kwaliteit van hun leven. Professor Ferreira voegt hieraan toe dat beleidsmakers zich ervan bewust zouden moeten zijn dat rugpijn een serieus probleem is. Het kan volgens Ferreira gezien worden als een indicator voor een slechte gezondheid. Er zou hier beter op gelet moeten worden, vooral bij ouderen.

Medicijnen en operaties meestal geen oplossing

De wetenschappers wijzen erop dat recente onderzoeken naar rugpijn hebben uitgewezen dat pijnbestrijding met medicijnen bij rugpijn, bijvoorbeeld met paracetamol of ibuprofen, niet effectief zijn voor het behandelen van de pijn. Bovendien leiden ze vaak tot bijwerkingen. Ook operaties hebben meestal niet het gewenste effect. Wat is dan wel een oplossing? Volgens professor Ferreira is de beste behandeling voor rugpijn een gezonde levensstijl met voldoende lichamelijke beweging. Rugpijn kan leiden tot te weinig beweging, diabetes en hart- en vaatziekten. Al deze factoren dragen ertoe bij dat rugpijn tot eerder overlijden kan leiden. Daarbij kan rugpijn ook gepaard gaan met slecht slapen, wat ook een negatief effect heeft op de gezondheid.

Help mensen gezonder te leven!

Binnen de wellness branche liggen veel goede carrièrekansen, aangezien steeds meer mensen behoefte hebben aan een goede begeleiding in het vinden van een gezonde levensstijl. Er is steeds meer vraag naar complementaire behandelwijzen als massages. Ontdek hier ons complete aanbod aan Massage Opleidingen. Leer massagevormen en therapieën om mensen te ondersteunen bij het vinden en het volhouden van een gezonde levensstijl.

Bron: Is this back pain killing me? All-cause and cardiovascular-specific mortality in older Danish twins with spinal pain. European Journal of Pain, 2017

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie