10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
10% korting t/m 28/4 op alle cursussen vóór 1/9/2024
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Waarom te snel eten slecht voor je is

8 april 2017 | Online trainingen
Waarom te snel eten slecht voor je is

Hap, slik, weg! Hoe vaak gebeurt het niet dat je ‘even’ snel iets moet eten tussen al je drukke dagelijkse bezigheden door? Of ben je misschien iemand die vaak snel en zonder aandacht een maaltijd wegwerkt achter de computer of zelfs achter het stuur? Langzaam en met aandacht eten zien we veel te vaak als tijdverlies. Dat is een slechte gewoonte, want te snel eten is helemaal niet goed voor je.

Voeding wordt minder goed verteerd

Door te snel eten, krijg je te grote stukken voeding binnen, omdat je niet voldoende tijd neemt om op het eten te kauwen. Deze grote stukken zijn voor je lichaam veel moeilijker te verteren. Je kunt hierdoor belangrijke voedingsstoffen mislopen, omdat ze niet door je lichaam worden opgenomen. Dit kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van dat je je voortdurend moe en lusteloos voelt.

Goed kauwen is het devies en daar heb je tijd voor nodig. Door goed te kauwen krijgt ook het enzym amylase, dat in speeksel zit, de kans om zijn werk goed te doen. Amylase helpt bij het verteren van zetmeel. Ons lichaam heeft moeite met het verteren van zetmeel, maar wanneer amylase goed zijn werk kan doen, zullen je maag en darmen ook het zetmeel gemakkelijker kunnen verwerken. Door langzamer te eten neemt je lichaam voedingsstoffen beter op en geef je jezelf ook een welverdiend moment van ontspanning.

Je hersenen krijgen te laat een signaal

Een andere goede reden om langzamer te gaan eten, is dat je hersenen hierdoor jouw tempo ook bij kunnen houden. Eet je te snel, dit wil zeggen binnen 20 minuten, dan krijgt je lichaam niet de tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Je zult dan eerder te veel gaan eten. Dit kan tot overgewicht leiden. Heb je regelmatig een opgeblazen gevoel na een maaltijd, dan eet je mogelijk te snel én daardoor ook te veel. We raden je aan om voor een maaltijd ongeveer 30 minuten uit te trekken.

De maag heeft tijd nodig

Goed kauwen is dus erg belangrijk. Niet alleen je voeding wordt hierdoor beter verteerbaar, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam de tijd heeft om de juiste signalen uit te zenden. Hierboven spraken we al over de hersenen, maar ook de maag heeft een seintje nodig. Door goed te kauwen, krijgt de maag de tijd om maagsap aan te maken. Maagsap bestaat o.a. uit zoutzuur en spijsverteringsenzymen. Het zoutzuur zorgt ervoor dat de voeding die fijn gekneed wordt in de maag toegankelijk wordt voor de spijsverteringsenzymen in het maagsap en dat ziekteverwekkers in voedsel gedood worden.

De alvleesklier en galblaas hebben een seintje nodig

Hetzelfde geldt voor de alvleesklier en galblaas. Ook zij hebben een seintje nodig als je begint met eten. De alvleesklier gaat dan aan de slag met het aanmaken van alvleeskliersap dat nodig is voor het verteren van suikers, eiwitten en vetten. Daarnaast maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon aan voor het regelen van de bloedsuikerspiegel. De galblaas krijgt een signaal wanneer er vet voedsel in de maag terechtkomt om galvloeistof af te geven aan de dunne darm. Deze vloeistof is nodig voor een goede vertering van vetten. In de galvloeistof zitten galzouten die vetten emulgeren (in hele kleine druppeltjes verdelen). Zo kunnen spijsverteringsenzymen het vet gemakkelijk verteren. In onze Cursus Anatomie, Pathologie & Fysiologie wordt er onder andere uitgebreid ingegaan op de werking van het spijsverteringsstelsel en alle andere lichaamsstelsels.

40 keer kauwen per hap!

Wetenschappers zeggen dat je eigenlijk 40 keer per hap zou moeten kauwen. Nu is dat wel erg veel en niet altijd haalbaar. Probeer het maar eens. Zo word je je nog bewuster van hoe snel je doorgaans eet en wat het betekent om echt met volle aandacht te eten! Wil je alles weten over gezonde voeding en voedingsgewoontes, schrijf je dan in voor onze Thuiscursus Voedingsconsulente!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Anatomie, pathologie & fysiologie
Anatomie, pathologie & fysiologie
  • 2 dagen
  • v.a. € 289
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie