* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
* Grijp je kans, vandaag, 10% korting *
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarom word ik ziek tijdens de vakantie?

13 juli 2016 | Massage & Therapieën
Waarom word ik ziek tijdens de vakantie?

Eindelijk, je vakantie staat voor de deur. Je bent er hard aan toe, want je hebt het de afgelopen tijd ontzettend druk gehad. Je gooit alle dagelijkse beslommeringen van je af en neemt je voor om nu eens echt te gaan genieten. Misschien heb je wel een mooie reis geboekt? Maar helaas, dan word je ziek en komt er niets van deze voornemens terecht! Het overkomt heel wat mensen dat ze juist in de vakantie ziek worden. Hoe komt dat? En wat kun je ertegen doen?

Ineens is er wel aandacht voor ongemakken

Wanneer je in het dagelijkse leven maar door raast zonder zo nu en dan een adempauze te nemen, heb je geen tijd om aandacht te besteden aan ongemakken. Je neemt niet de tijd en moeite om even stil te staan bij de signalen die je lichaam je geeft. Je hebt afspraken die je na moet komen en strenge deadlines die je moet halen!

Een van de klachten die veel mensen die op vakantie gaan ervaren is extreme vermoeidheid. Hoogleraar Ad Vingerhoets, hoogleraar emoties en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, zegt in een interview met de NOS dat dit komt doordat onze hersenen maar een beperkt vermogen hebben om informatie te verwerken. Tijdens drukke periodes op je werk, is er geen plek in je hoofd voor pijn en gezondheidsklachten. Pas wanneer alle drukte en stress wegvalt, sta je open voor wat je lichaam je te vertellen heeft.

Vrijetijdsziekte is een adrenalinekwestie

Het fenomeen ziek worden op vakantie heet ook wel vrijetijdsziekte. Voor sommige mensen betekent dit, dat ze gedwongen zijn om in bed te blijven. Vingerhoets zegt dat dit waarschijnlijk een adrenalinekwestie is. Wanneer je het in je dagelijkse leven heel druk hebt met fysieke of mentale inspanning, dan komt er veel adrenaline vrij. Adrenaline helpt je om voortdurend goed te blijven presteren. Het probleem is echter dat je lichaam ook nadat je werkdruk wegvalt, door blijft gaan met het produceren van adrenaline. Je krijgt dus meer energie dan je nodig hebt, waardoor je immuunsysteem in de war raakt en je gevoeliger bent om ziek te worden.

Onderzoek toont aan dat 3% van de Nederlanders last krijgt van lichamelijke klachten bij de overgang van hun dagelijkse werkzaamheden naar vakantie. Onder deze 3% zijn ook werklozen en gepensioneerden meegerekend, dus onder de werkende bevolking met een drukke baan ligt dit percentage waarschijnlijk hoger.

Hoe kun je ziek worden in de vakantie voorkomen?

Het antwoord lijkt simpel: door het jaar heen minder werken! Voor veel mensen is dat echter niet mogelijk. Toch laat het zien, dat het belangrijk is om meer aandacht te besteden aan een goede balans tussen werk en privé. Vingerhoets heeft als tip om voor de vakantie te sporten, om te voorkomen dat je met te veel adrenaline aan je vakantie begint. Ook minder koffie en alcohol drinken wordt als tip gegeven.

Zoek je een oplossing voor de lange termijn, dan kan een uitvlucht naar wellness therapieën een goede oplossing zijn. Door bijvoorbeeld regelmatig een ontspanningsmassage te ondergaan kun je je lichaam helpen om de aanmaak van adrenaline in toom te houden en de aanmaak van oxytocine, dat voor rust en balans zorgt, te stimuleren. Op de website van de Belgische Massage Federatie kan je een overzicht terugvinden van goed opgeleide massagetherapeuten in de buurt.  Of waarom niet zelf een Opleiding Massagetherapeut volgen? Dit bieden wij aan in Antwerpen, Gent, Hasselt, Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie