• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij spray tanning?

1 juli 2019 | Schoonheidszorg
Waarop letten bij spray tanning?

Spray tanning is een van de nieuwe sensaties binnen de beauty salons. Hier en daar bestaan ook al speciale spray tan salons. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze beauty behandeling? Overweeg je om zelf eens een spray tan behandeling te ondergaan? We kunnen je alvast verklappen dat spray tanning beslist een aanrader is als je een mooie en egale zomerse teint wenst. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten, zowel voor als tijdens en na de behandeling, voor het verkrijgen van het mooiste resultaat zonder vlekken en strepen!

Waarop letten vóór een spray tan behandeling?

Gladde en onthaarde huid

Spray tanning geeft alleen een mooi en egaal resultaat als de huid glad en onthaard is. Daarom is het belangrijk om de huid tot 24 uur voor de spray tan sessie te ontharen. Daarnaast is het essentieel om minimaal 24 uur voor de behandeling de huid te scrubben, om dode huidcellen te verwijderen. Er komt dan frisse nieuwe huid aan de oppervlakte, waardoor de spray tan een egaal resultaat geeft, waar je lang plezier van zult hebben. Let bij het scrubben erop dat je vooral je ellebogen, knieën, hielen en handen goed aanpakt. Hier is de huid vaak ruwer en droger, waardoor je sneller een vlekkerig resultaat krijgt en de bruine teint sneller vervaagt. Gebruik een scrub op waterbasis (bijvoorbeeld water met zout of suiker) en niet op oliebasis. De olie laat een laagje achter op de huid, waardoor de spray tan niet goed in de huid kan trekken.

Goed gehydrateerde huid
Een goed verzorgde en gehydrateerde huid zal de tanning lotion op een gelijkmatige manier absorberen. Een te droge huid daarentegen neemt de lotion te snel op, waardoor de huid vlekkerig bruin kan kleuren. Je huid moet dus in een goede conditie zijn. Let op: ga niet vlak voor de behandeling smeren met hydraterende crèmes en lotions. Het is essentieel dat je je huid tot 24 uur voor de behandeling goed hydrateert. Daarna kunnen lotions en crèmes voor een barrière op de huid zorgen, waardoor de tanning lotion niet goed pakt. Leer alles over huidverzorging in onze Opleiding Schoonheidsspecialiste.

De juiste pH-waarde

Voor een mooi resultaat is een lichtzure pH-waarde ideaal. Het is daarom niet aangeraden om vlak voor de behandeling te douchen met douchegel. Dit kan namelijk de pH-waarde van de huid wijzigen. Wil je je voor de behandeling opfrissen? Was je dan alleen met water. Ook parfum en deodorant kunnen de pH-waarde van de huid veranderen. Vermijd dus ook deze producten. Daarnaast kunnen parfums en deodorant in combinatie met de tanning lotion ervoor zorgen dat het resultaat groen uitslaat! Let op: heb je de avond voor de behandeling nachtcrème op je gezicht gesmeerd? Vergeet dan niet je huid te reinigen met een niet vette gezichtsreiniger!

Geen make-up

Voor een spray tanning sessie mag je geen make-up dragen op de huid. Vanwege het laagje op de huid kan de spray tan niet goed intrekken. Je mag wel gewoon mascara, eyeliner en lipmake-up dragen.

Waarop letten tijdens de spray tanning?

Tijdens de spray tan kun je ontbloot plaatsnemen in de spray tan tent of de ruimte die hiervoor gebruikt wordt. Wil je liever je ondergoed aanhouden, dan mag dat ook. Draag in dat geval zwart ondergoed. Sommige spray tan salons bieden ook wegwerp strings aan. Pas op voor ondergoed met elastieken randjes, want die hebben vaak een patroon, dat na de behandeling op de huid zichtbaar wordt. Het beste is katoenen ondergoed met zo min mogelijk elastiek. Raak tijdens de behandeling niets aan; kom niet aan je huid, de tent of wanden, omdat de huid van je handen en vingers hierdoor vreemd kan verkleuren. Ontspan je spieren tijdens de behandeling, vooral de spieren in je gezicht, anders kan de tanning lotion zich ophopen in rimpels en plooien.

Waarop letten na spray tanning?

Tot slot moet je ook na de behandeling nog even voorzichtig zijn:

 • Draag direct na de behandeling losse kleding
  Op de dag zelf kan de tanning lotion afgeven op je kleding, waardoor je een minder egaal resultaat krijgt en strakke kleding kan patroontjes op je huid achterlaten. Draag daarom in de eerste uren na de behandeling ook liever geen sokken.
 • Pas na 6 tot 8 uur douchen
  Ga de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling niet onder de douche of in bad. Je kunt de spray tan beter een nachtje laten intrekken, zodat de kleur zich mooi en egaal ontwikkelt. De werkzame bestanddelen hebben circa een dag nodig om zich te ontwikkelen tot het gewenste eindresultaat.
 • Vermijd sporten, zwemmen, sauna en overmatig transpireren
  Vermijd ook deze zaken in de eerste 6 tot 8 uur na de behandeling om een zo mooi mogelijk resultaat te bekomen en om ervoor te zorgen dat je spray tan minder snel vervaagt.
 • Hydrateer de huid goed
  Door de huid steeds goed gehydrateerd te houden, voorkom je een droge en schilferige huid, waardoor de spray tan sneller vervaagt.

Leer zelf om spray tanning behandelingen te geven!

Interesse in spray tanning? Zou je graag zelf deze behandeling willen leren? Dan ben je van harte welkom bij onze Cursus Spray Tanning! Schrijf je op tijd in, want de plaatsen zijn beperkt!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie