• Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Waarop letten bij lenzen en make-up?

27 maart 2018 | Visagie
Waarop letten bij lenzen en make-up?

Lenzen en make-up gaan prima samen. Het dragen van lenzen biedt make-up liefhebbers een groot voordeel; je oogmake-up komt veel beter tot zijn recht en wordt niet verstopt achter het montuur en de glazen van een bril. De meeste dames die lenzen dragen ondervinden geen problemen bij het aanbrengen van make-up. Toch zijn er een aantal factoren waar je op moet letten om oogirritaties en -infecties te voorkomen.

Wat is de beste volgorde? Eerst lenzen of make-up?

Voordat je aan je dagelijkse beauty routine begint, is het aan te raden om eerst je lenzen in te doen. Het is belangrijk dat je dit met schone handen doet. Vervolgens kun je aan de slag gaan met het reinigen en verzorgen van je gezicht. Door eerst je lenzen in te doen voorkom je dat de cosmeticaproducten met onder meer vet of olie op je handen blijven kleven en op je lenzen gaan zitten. Wil je aan het einde van de dag je make-up verwijderen, dan is het om dezelfde reden verstandig om eerst je lenzen uit te doen en daarna je make-up eraf te halen en je huid te verzorgen. Meer weten over gelaatsverzorging, in deze Cursus Gelaatsverzorging leer je er alles over.

Welke make-up producten kun je beter mijden?

Kies bij voorkeur voor crèmige oogmake-up producten, zoals crèmige oogschaduw. Werk je met make-up producten in poedervorm, dan is de kans groter dat de poeder in je ogen terechtkomt. Draag je geen lenzen, dan wordt de poeder gemakkelijk uit het oog verwijderd bij het knipperen. Maar draag je lenzen, dan kan de poeder onder of aan de lenzen vast gaan zitten en de ogen irriteren. Wil je eyeliner aanbrengen, kies dan voor vloeibare eyeliner. Deze blijft beter zitten en ‘brokkelt’ niet, zoals dat wel het geval kan zijn met een oogpotlood. Verder raden we je aan om geen oogmake-up op oliebasis te gebruiken. Wanneer de olie in je oog terechtkomt, kan het vlekken geven op de lenzen en voor een wazig zicht zorgen. Met oogmake-up op waterbasis kun je dit voorkomen.

Tips voor mascara bij lenzen

We raden je aan om geen mascara op oliebasis te gebruiken. Ook waterproof mascara is geen goed idee. Deze mascara’s kunnen hardnekkige vlekken op je lenzen geven. Pas ook op met mascara’s die je wimpers verlengen of extra veel volume geven; in deze producten zitten vaak kleine vezeltjes die voor het verlengende of verdikkende effect zorgen. Deze vezeltjes kunnen gemakkelijk loslaten en onder je lenzen terechtkomen. Heb je gevoelige ogen, dan is een hypoallergene mascara een aanrader. Let op dat je de mascara niet te dicht bij het oog aanbrengt. Begin liever in het midden van de wimpers en werk dan naar de uiteinden van de haartjes toe. Leer alle basisprincipes van professionele visagie in onze Cursus Visagie (basis).

Make-up op je waterlijn? Nee, liever niet!

Steeds vaker zien we online make-up tutorials en tips waarin wordt aangeraden om oogpotlood aan te brengen op de waterlijn. Bijvoorbeeld om met behulp van een wit oogpotlood je ogen groter te laten lijken of om een frissere blik te creëren. Als lenzendrager kun je deze make-up tips beter overslaan. De waterlijn is het binnenrandje van je oog wat iets vochtig is en direct in contact staat met je oogbol.  Het is bijna onvermijdelijk dat de make-up in je ogen terechtkomt en op of onder je lenzen gaat plakken! De gevolgen: wazig zien, irritaties en een verhoogde kans op ooginfecties.

Last van droge ogen?

Bij het aanbrengen van oogmake-up als eyeliner, mascara of oogschaduw, houd je meestal je ogen extra lang open. Je ogen worden hierdoor droog. Wanneer je lenzen draagt, is dat extra vervelend, omdat je lenzen daarmee ook uitdrogen. Dat voelt vervelend aan en je lenzen kunnen gemakkelijker uitvallen of zich juist te zeer aan je ogen vastzuigen. Je kunt dit voorkomen door voor het aanbrengen van de oogmake-up wat oogdruppels te gebruiken. Niet te veel, want anders kan het ervoor zorgen dat je make-up gaat uitlopen.

Hygiëne is een topprioriteit

Hygiëne bij het aanbrengen van make-up dient altijd een topprioriteit te zijn. Lenzendragers en mensen met gevoelige ogen moeten extra alert zijn, omdat het risico op oogirritaties en -infecties toch een tikkeltje groter is. Enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Breng make-up aan met schone handen
 • Let op de houdbaarheidsdatum van je make-up
 • Leen je make-up niet uit om oog- en huidproblemen te voorkomen
 • Bewaar je make-up op een droge, donkere plek op kamertemperatuur

Meer weten?

Wil je leren om op een professionele manier make-up aan te brengen? Dan is onze Opleiding Visagiste in Amsterdam, Rotterdam en Hasselt een aanrader. Je krijgt les van de beste visagisten uit de regio en leert alle ins & outs op het gebied van visagie. Na afloop en het slagen voor je examen ontvang je een diploma!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie