* Koningsdag * korting
* Koningsdag * korting
  • Ruim 30.000 tevreden studenten
  • Beste docenten in de branche
  • Altijd een leslocatie in de buurt
  • Hoge tevredenheidsscore

Wat doet zonlicht met de huid? (video)

10 juli 2015
Wat doet zonlicht met de huid? (video)

Het is volop zomer en voor veel mensen is de vakantietijd aangebroken. We reizen af naar zonnige bestemmingen en genieten van het mooie weer. Lekker zonnebaden op het strand, zwemmen in de zee, een dagje naar het zwembad of eropuit in de buitenlucht. Ook in eigen land schijnt de zon op volle kracht. Als schoonheidsspecialiste is het belangrijk om je klanten bewust te maken van wat zonlicht met de huid doet en om ze te adviseren over de juiste zonnebrandcrème.

Zonlicht: de soorten straling

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling die we kunnen onderverdelen in drie categorieën:

  • Infrarood straling
    Dit is onzichtbare straling die voor warmte zorgt.
  • Zichtbaar licht
    Dit is de straling die ervoor zorgt dat we de wereld om ons heen kunnen zien.
  • Ultraviolette straling
    Dit is onzichtbare straling die we ook weer in drie soorten kunnen onderverdelen:, UV-A, UV-B en UV-C.

Ultraviolette straling

Ultraviolette straling wordt voor een groot deel door de dampkring tegengehouden. UV-C bereikt daarom de aarde niet. UV-B wordt grotendeels door de dampkring tegengehouden, maar wanneer er weinig wolken zijn bereikt toch nog heel wat straling de aarde. Het is deze straling die de huid kan beschadigen en zonnebrand en huidkanker kan veroorzaken. UV-A dringt gemakkelijk tot het aardoppervlak door, maar is het minst schadelijk, hoewel veel UV-A straling evengoed tot zonnebrand en huidkanker kan leiden.

Huidproblemen door zonlicht

UV-straling kan op verschillende manieren tot huidproblemen leiden. Op de eerste plaats kan het tot een uitgedroogde en verbrande huid leiden. Op de langere termijn kan het vroegtijdige huidverouderingen veroorzaken, doordat UV-straling de elastinevezels in de huid afbreekt, waardoor de huid slapper wordt. Ook pigmentafwijkingen als melasma (zwangerschapsmasker) zijn een gevolg van te veel UV-straling. Op de lange termijn kan te veel UV-straling ook tot huidkanker leiden, doordat het DNA in de huidcellen wordt beschadigd en de cellen zich ongeremd gaan delen.

Is UV-straling altijd slecht?

UV-straling kent echter ook een aantal positieve effecten. Het zorgt bijvoorbeeld voor de aanmaak van vitamine D dat belangrijk is voor de ontwikkeling van onze botten. Een normale blootstelling aan zonlicht is genoeg voor het aanmaken van vitamine D. Daarnaast heeft UV-straling ook een ontstekende werking op de huid. Met de juiste dosis UV-licht kunnen dermatologen huidproblemen als psoriasis en eczeem behandelen. Maar hoe dan ook, een goede bescherming van de huid tegen overmatige UV-straling is cruciaal!

Belang van goede zonnebrandcrème

Je kunt je op verschillende manieren beschermen tegen de zon, onder meer met kleding, hoeden en petten en een zonnebril. Vermijd in de zomer en op (sub)tropische bestemmingen directe blootstelling aan zonlicht tussen 12:00 en 15:00. Daarnaast is een goede zonnebrandcrème essentieel! De graad van bescherming wordt aangegeven door de Sun Protection Factor (SPF). Welke zonnebrandcrème het beste is kan per persoon verschillen en is afhankelijk van het huidtype. Tijdens de Opleiding schoonheidsspecialiste leer je alles over huidtypen en leer je hoe je je klant kunt adviseren. Ontdek hier eveneens het volledige aanbod aan Opleidingen schoonheidsverzorging van de Wellness Academie. Onderstaande video laat op treffende wijze zien hoe effectief zonnebrandcrème is.

https://www.youtube.com/watch?v=o9BqrSAHbTc

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
  • 18 - 26 dagen
  • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
  • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
  • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
  • UWV
  • Cedeo
  • NRTO
  • KMO-portefeuille
  • Belgische Beauty Federatie