Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
Actie Pedicure opleiding -15% - Infoavond van Eindhoven is verplaatst naar 27/8! (meer info)
 • Ruim 30.000 tevreden studenten
 • Beste docenten in de branche
 • Altijd een leslocatie in de buurt
 • Hoge tevredenheidsscore

Wat is een gerstekorrel eigenlijk?

21 januari 2022 | Schoonheidszorg
Wat is een gerstekorrel eigenlijk?

Een van de beauty problemen, waarmee mensen naar de schoonheidsspecialist stappen, zijn gerstekorrels. Heb je er al eens van gehoord? Het wordt ook wel milia genoemd. Ze zien eruit als witte, stevige korreltjes onder de huid. Wat is hier precies aan de hand? En wat kun je eraan doen? De docenten van de Opleiding Schoonheidsspecialist van Wellness Academie kunnen je er alles over vertellen. In dit artikel geven ze antwoord op de vraag: wat is een gerstekorrel?

Onder de loep: de gerstekorrel

We nemen hier gerstekorrels (milia) letterlijk en figuurlijk onder de loep. Ze zijn namelijk vaak nauwelijks te zien. Toch kunnen mensen zich eraan storen. Ook maken mensen zich soms zorgen over wat deze korreltjes nu precies zijn. We kunnen je meteen geruststellen, want ze zijn geheel onschuldig. Soms komen ze individueel voor, maar vaak verschijnen ze in groepjes. Je herkent gerstekorrels als kleine, witte korreltjes onder de huid. Ze kunnen hard aanvoelen. Daarbij worden ze ook weleens vergeleken met minuscule pareltjes. Overige benamingen voor gerstekorrels zijn ‘milkspots’ en ‘oil seeds’. Deze benamingen zeggen veel over hoe ze eruitzien. Ze doen overigens geen pijn. Het enige probleem, is dat je ze misschien niet fraai vindt staan en je huid er minder egaal door is.

Wat is er precies aan de hand?

Gerstekorrels ontstaan doordat keratine onder de opperhuid een kleine cyste vormt, wanneer talg- en zweetkliertjes verstopt raken. Keratine is een hoornstof, die als bouwstof dient voor je huid, nagels en haren. Normaal gesproken, zou je denken dat onder deze omstandigheden puistjes zouden ontstaan. Echter, wanneer de huid erg droog is, kunnen hierdoor de huidcellen vast komen te zitten onder de opperhuid. We kunnen gerstekorrels dan ook omschrijven als kleine, witte pitjes onder de huid. Een verstopte klier met keratine wordt dus als het ware bedekt met een dun vliesje. Wat je ziet en voelt, is een wit en verhard bultje; de gerstekorrel. Wil je alles leren over een goede skin care routine? Mis dan niet onze Cursus Gelaatsverzorging!

De oorzaken van milia

Zoals we hierboven al benadrukten, speelt vooral een tekort aan vocht een rol bij het ontstaan van een gerstekorrel. Daarnaast kunnen ze ook ontstaan als de huidvernieuwing niet soepel verloopt, doordat deze vertraagd is. Deze soort gerstekorrels noemen we ook wel primaire milia. Er bestaat ook secundaire milia. In dat geval gaat het om vergelijkbare cysten met dezelfde aanblik. Deze ontstaan alleen op een andere manier, namelijk door het verstopt raken van de kanalen naar de opperhuid, als gevolg van verbranding, blaarvorming of verwondingen.

Bij wie en waar komen ze veel voor?

Iedereen kan gerstekorrels krijgen. Het kan bijvoorbeeld ook bij mensen van elke leeftijd voorkomen zowel bij baby’s als bij volwassenen. Heb je last van huidproblemen als rosacea of roos? Dan heb je meer kans op een gerstekorrel. Dat geldt eveneens als je blaren hebt gehad. Er wordt ook verondersteld dat het krijgen van milia gelinkt is aan erfelijke factoren, maar daar moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Gerstekorrels kunnen overal in het gelaat voorkomen, maar we zien ze vooral rond de ogen. Kenmerkend is ook dat er vaak één gerstekorrel op het ooglid of op de lip voorkomt.

Hoe kun je een gerstekorrel verwijderen?

Gerstekorrels gaan meestal niet vanzelf weg, ze kunnen jarenlang aanwezig blijven. Wat je in ieder geval niet moet doen, is een gerstekorrel uit proberen te drukken, zoals een puistje! Dit zal je namelijk sowieso niet lukken, omdat het om een verharding gaat. Het enige wat je hiermee bereikt, is dat je de huid beschadigt. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Een gerstekorrel verwijderen behoort tot het werkveld van professionele schoonheidsspecialisten. Zij gebruiken hiervoor een steriele naald. Ben je nog geen gecertificeerde schoonheidsspecialist? Volg dan onze Opleiding Schoonheidsspecialist in Eindoven of bij een van onze overige opleidingslocaties in Nederland en België!

Cursussen die je mogelijk ook interesseren

Schoonheidsspecialist(e)
Schoonheidsspecialist(e)
 • 18 - 26 dagen
 • v.a. € 1.849
Meer informatie
Altijd in de buurt10 leslocaties door heel Nederland en België
 • Dichtbij parkerenAltijd dichtbij parkeren
 • OV bereikbaarGoed bereikbaar via het OV
 • UWV
 • Cedeo
 • NRTO
 • KMO-portefeuille
 • Belgische Beauty Federatie